StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA

To bi bio veliki rezultat! Petnaestorica Jugaša otišla u đir od par tisuća kilometara, niti jedna skupina se ne može mjeriti s njihovom!

Piše Tonči Vlašić
25. rujna 2023. - 19:43

Dubrovnik – Atena 705 kilometara, Atena – Zagreb 1080 kilometara, Zagreb – Rijeka 132 kilometra, te Rijeka – Dubrovnik 417 kilometara, ako bi se sve išlo zrako(plovo)m, najkraćim putem, putovanje Jugaša, koje je danas započelo, a koje završava u idući ponedjeljak, 2. listopada, bilo bi dugo 2334 kilometra. Međutim, iz Zagreba će se do Rijeke busom, pa na isti način do Zagreba odakle se leti za Dubrovnik. Pola ekipe je jutros letjelo ravno do Atene, a pola preko Zuricha jer nije bilo karata za sve kad se izborila Liga prvaka. Avioni su još puni turista. I kad se i to zna, prevalit će neki od Jugaša puno, puno više kilometara od spomenute brojke.

VALJA JUGU U TBILISI

Zračna udaljenost između Dubrovnika Tbilisija je 2194 kilometra. Pođi, dođi - eto ti gotovo 4400 kilometara. To putovanje čeka Jugaše u 3. kolu natjecanja u skupini ‘B‘ kad su gosti Dinama, prvaka Gruzije (utakmica se igra 17. listopada). 

Jugova struka, Vjeko Kobešćak i Igor Računica, te sportski direktor Ognjen Kržić, poveli su petnaestoricu igrača. U Ateni su Toni Popadić, Ivan Jurišić, Maro Joković, Rino Burić, Marko Žuvela, Hannes Daube, Sergi Cabanas, Ivuša Burđelez, Toni Mozara, Ivan Vukojević, Filip Kržić, Bogdan Djerković, Franko Lazić, Goran Grgurević i Hrvoje Zvono.

image

Ivuša Burđelez (Jug Adriatic osiguranje) protiv Olympiacosa na Final 8 u Beogradu 2023. 

Tonči Vlašić/

Tri su utakmice pred Jugašima u ovom điru. Prva je u utorak, 26. rujna, s početkom u 18 sati po hrvatskom vremenu - otvaranje europske Lige prvaka, 1. kolo u skupini ‘B’ kod Olympiacosa u Pireju. Preostale dvije su nova dva zadatka u Regionalnoj ligi - u petak, 29. rujna, u 20 sati u Zagrebu kod Mladosti, a u nedjelju, 1. listopada, u 18 sati u Rijeci kod Primorja EB.

Ujedno su to prva gostovanja u (n)ovoj sezoni. Prethodne (prve) četiri utakmice odigrali su u Gružu. Prvo tri u kvalifikacijama za europsku Ligu prvaka protiv Dinama iz Bukurešta, francuskog EN Tourcoinga i OSC-a iz Budimpešte, a zatim je četvrta bila protiv Solarisa na startu nove sezone Regionalne lige. Sve četiri su dobili uvjerljivo. Nastavili su time svoj niz nastupa u najelitnijem europskom kupskom natjecanju, koji je počeo u sezoni 2004./05., te s tri boda krenuli u obranu naslova pobjednika Regionalne lige.

Prvo gostovanje ove sezone od tri je najteži zadatak (Olympiacos), kao što će prva iduća utakmica u Gružu biti najveće domaće iskušenje (dolazi aktualni europski prvak PRO Recco, utorak, 6. listopada). Izbjeći poraz u obje (prve dvije) utakmice u skupini europske Lige prvaka bio bi veliki, veliki rezultat, dok se na prva dva gostovanja u Regionalnoj ligi očekuju pobjede bez obzira što su Mladost i Primorje EB gornji dom, što su to dva sastava koja bi s Jugašima i splitskim Jadranom trebali igrati polufinale doigravanja za prvaka Hrvatske.

image

Slavi PRO Recco naslov prvaka Europe 2023. godine u Beogradu

Tonči Vlašić/

Skupina ‘B’ europske Lige prvaka je trofejima daleko najjača skupina – čak 17 naslova i tri od četiri kluba s ‘kantama‘ (PRO Recco jedanaest, Jug Adriatic osiguranje četiri, Olympiacos dva, a Dinamo Tbilisi niti jedan). Skupina ‘A’ u kojoj su Astrapool Sabadell, AN Brescia, Novi Beograd i Steaua nema ni jedan naslov europskog prvaka. U skupini ‘C’ su četiri ‘kante’ (dva puta splitski Jadran, po jednom Crvena zvezda i Ferencvaros, a niti jednom hercegnovski Jadran), a u skupini ‘D’ ih je pet (Spandau 04 je četiri puta bio prvak, jednom CNA Barceloneta, a niti jednom CN Marseille i Vouliagmeni).

EUROPSKA LIGA PRVAKA NA SPORTKLUBU

Utakmica Olympiacos – Jug Adriatic osiguranje igra se u utorak, 26. rujna, s početkom u 18 sati po hrvatskom vremenu (SportKlub izravno prenosi dvoboj iz Pireja). U drugoj utakmici 1. kola skupine ‘B‘ PRO Recco dočekuje Dinamo Tbilisi. 

Kreće nova sezona Lige prvaka, 61. po redu. Jedna, nažalost, nije odigrana do kraja (korona).

Zagrebačka Mladost, koje nema u eliti, prva je uspjela nanizati u povijesti natjecanja tri naslova prvaka Europe - 1968., 1969. i 1970., a beogradski Partizan je zaustavio 1971. godine da i po četvrti put za redom bude najbolja (Mladost tad druga). Prošle sezone PRO Recco je postao drugi klub u povijesti s tri naslova prvaka za redom. Hoće li ove sezone postati prvi klub s četiri naslova u nizu?

Ima među petnaest preostalih sudionika elitnog natjecanja onih koji vjeruju kako neće. Olympiacos je jedan od njih. Eto zašto će svaka utakmica protiv najbolje talijanske i grčke momčadi, a u kojoj uspije ostati neporažen, biti veliki, baš veliki rezultat za Jug Adriatic osiguranje!

28. travanj 2024 00:59