StoryEditorOCM
VaterpoloHALO ITALIJA

Sandro dobio derbi te može bit miran: ‘Veliki posao smo napravili‘, Marko i Andro nakon poraza, a uoči Gruža: ‘Bila je ovo naša najbolja utakmica...‘

Piše Tonči Vlašić
17. listopada 2023. - 22:45

SEMAFOR SKUPINE ‘B‘

Rezultati 1. kola, utorak, 26. rujna, Pirej: Olympiacos SFP – Jug Adriatic osiguranje 16:15 nakon peteraca /12:12, Recco: PRO Recco – Dinamo Tbilisi 15:6, 2. kolo, petak, 6. listopada, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – PRO Recco 7:14, Tbilisi: Dinamo Tbilisi – Olympiacos SFP 6:19, 3. kolo, utorak, 17. listopada, Tbilisi: Dinamo - Jug Adriatic osiguranje 5:12, Recco: PRO Recco – Olympiacos 12:11.

Poredak: 1. PRO Recco 9 bodova (41:24), 2. Olympiacos 5 bodova (42:30), 3. Jug Adriatic osiguranje 4 boda (31:31), 4. Dinamo Tbilisi bez boda (17:46). 

Raspored 4. kola, srijeda, 1. studenog, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – Olympiacos, Tbilisi: Dinamo – PRO Recco, 5. kolo, srijeda, 22. studenog, Recco: PRO Recco – Jug Adriatic osiguranje, Pirej: Olympiacos –Dinamo, 6. kolo, srijeda, 6. prosinca, Pirej: Olympiacos – PRO Recco, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – Dinamo.

Rezultat 8:7, a tek kraj druge četvrtine derbija 4. kola skupine ‘B‘ između PRO Recca i Olympiacosa na sjeveru Italije. U drugoj četvrtini tri pogotka više nego u prvoj – devet, 5:4 tih drugih osam minuta za PRO Recco, kojem je to bilo ujedno prvo vodstvo.

Olympiacos je utakmicu u domu aktualnog prvaka Europe otvorio vodstvom 3:0, Marko Bijač sjajan, i onda prvi udar domaćina – 3:3. Ali, opet je bolje otvario četvrtinu grčki prvak – 3:5, pa opet uzvraća istom mjerom PRO Recco, pa još jednom plus dva za goste – 5:7, i onda još jednom serija domaćina 3:0, koji je taj svoj niz nastavio u nastavku utakmice – 9:7.

Ali, vraća se Olympiacos. Andro Bušlje je izjednačio na 9:9, ali odgovara PRO Recco, momčad Sandra Sukna odlazi na 11:9. Prepolovila je momčad Hrvoja Koljanina zaostatak, pa promašila ‘kišu’ toga (istina i domaćin), i onda zadnja četvrtina – više od pet minuta prije kraja 12:10 za aktualnog prvaka Europe, pa minute i pol prije kraja jedanaesti pogodak grčkog prvaka, koji je imao napad za izjednačenje, i to s igračem više.

Ioannis Fountoulis nije pogodio kao Alex Papanastasiou protiv Juga u Pireju u 1. kolu, te nije (opet) bilo 12:12, i nisu se, kao u srazu Olympiacosa i Juga, izvodili peterci već je ostalo 12:11 i sva tri boda su ostala PRO Reccu.

Sukno je nakon pobjede u Gružu protiv Juga u 2. kolu poželio prvo ‘poluvrijeme‘ skupine zaključiti bez greške, i to je uspio, a time je ostavio Jugu da se nada kako bi iduće kolo, kad mu u goste dolazi Olympiacos, mogao učiniti nešto veliko (čitaj pobijediti Bijača i Bušlju, tako preskočiti grčkog prvaka i skočiti dva kola prije kraja na drugo mjesto, koje vodi dalje).

Sat nakon utakmice umjesto da zovemo jednog po jednog, dogodila se ‘konferencija’ za Dubrovački vjesnik jer su njih trojica sjedili skupa. I kako to biva, prvo riječ ima pobjednik.  

- Olympacos je krenuo dosta agresivno. S dobrim plivanjem. Bijač je imao nekoliko obrana iz kojih su proizašle kontre, ali nismo izgubili glavu. Imali smo sredinom treće četvrtine priliku prelomiti utakmice. BIla je baš zanimljiva, s puno vaterpolo, što veseli. Kad imaš greške, ali ostvariš pobjedu protiv jake momčadi, onda moraš biti zadovoljan – rekao je Sandro. Potom će trener PRO Recca.  

- Ova naša skupina je najteža. Mene je uoči utakmice s Jugom zabrinjavalo to što nismo imali do te utakmice jakih utakmica. Ali, pokazali smo odličnu energiju u Gružu, sad u ovoj utakmici protiv Olympiacosa također. Nakon sve tri pobjede, daleko smo mirnji. Imamo četiri boda više od Olympiacosa, te pet više od Juga. Čeka nas iduće kolo Dinamo, koji je bez boda, a dva najbolja iz skupine idu u drugi krug. Veliki posao smo već napravili što se tiče prvog cilja, a to je prolaz u drugi – naglasio je Sukno, koji će pokušati otići do kraja i ove sezone s PRO Reccom, te ostvariti povijesni rezultat. Naime, nitko do danas nije uspio nanizati četiri naslova prvaka Europe. PRO Recco je prošle sezone izjednačio rekord koji je zagrebačka Mladost postavila daleke 1971. godine kad je treći put za redom podigla ‘kantu’.

image

Sandro Sukno, trener PRO Recca, slavi pogodak u polufinalu Final 8 u Beogradu 2023. godine protiv Vouliagmenija

Tonči Vlašić/

- Nikad nismo skrivali naše ambicije. One se znaju, to je naslov prvaka i ove sezone. Međutim, korak po korak – potvrdio je Sandro, kojem je ovo treća sezone kako je na klupi PRO Recca.

Potom je mobitel Sandra Sukna gurnut bliže broju jedan Olympiacosa (i hrvatske reprezentacije), Marku Bijaču.

- Nažalost, nakon odličnog otvaranja nismo uspjeli zadržati koncentraciju. Iako je ovo večeras bila naša najbolja utakmica, to nije bilo dovoljno za uzeti bod(ove) u Reccu. Moramo već u Gružu, iduće kolo, odigrat još bolju utakmicu i osvojiti super važne bodove. Ukoliko u tome uspijemo, ostvarit ćemo prolaz dalje. Međutim, kažem, trebat će u Gružu odigrati baš dobru utakmicu – rekao je Bijač, koji je imao osam obrana protiv PRO Recca s kojim je 2021. godine osvojio naslov prvaka Europe.

- Sad je cilj što bolje spremiti se za utakmice s Jugom. Što se tiče utakmice s Reccom, u drugoj četvrtini smo primili dosta jeftinih pogodaka, laganih. Treba bit iskren te reći kako je PRO Recco nakon toga kontrolirao utakmicu, možda smo na kraju imali priliku izboriti peterce, ali od te druge četvrtine oni su imali kontrolu rezultata – dodao je Bijač, te prepustio riječ suigraču, Andru Bušlji, koji je postigao jedan pogodak.

I Bušlje je u karijeri igrao za PRO Recco, ali njegov pokušaj osvajanja naslova prvaka Europe s talijanskim velikanom zaustavila je korona. Sad će pokušati skupa s Bijačem, kao što je 2018. godine uspio s Paulom Obradovićem, pomrsiti u kapici Olympiacosa račune PRO Reccu (Olympiacos 2018. prvak Europe, Koljanin je tad bio pomoćnik sastava iz Pireja, a sad je glavni trener. Prošlu sezonu Koljanin je odveo juniore Juga do duple krune, a kao pomoćnik Vjeka Kobešćaka s prvom momčadi osvojio hrvatski Superkup i Kup, te Regionalnu ligu).

- Ostaje žal zbog poraza od Recca jer smo bili baš blizu izbjeći ga, i to u gostima, ali s obzirom protiv koga smo igrali, te kako smo odigrali, može se reći kako se dižemo, kako je ovo bilo dosta bolje od nas nego što je bilo protv Juga u Pireju kad smo dobili na peterce. Nama je ta utakmica s Jugom bila prva utakmica u sezoni, Jugu ne. Sad nas za dva tjedna čeka borba u Gružu. Očekujem da budemo još bolji. Ova naša skupina je sigurno najjača skupina. Tri baš kvalitetne ekipe. Nažalost, jedna će ispasti – rekao je Bušlje, koji je, kao i Bijač, ukupno dva puta osvajao naslov prvaka Europe (Bušlje - Jug 2006., te Olympiacos 2018., a Bijač - Jug 2016. i PRO Recco 2021.). Sandro kao igrač s PRO Reccom 2012., a kao trener 2022. i 2023. godine.

Bijač i Bušlje, zatim Luka Lončar (jedan pogodak sad PRO Reccu) i Alex Papanastasiou, te Hrvoje Koljanin, sva petorica su pisala povijest Juga, dolaze s grčkim prvakom 1. studenog u Gruž. To je bitka koja ‘para gaće’, koja poraženog ‘baca’ dva kola prije kraja na treće mjesto.

27. travanj 2024 21:23