StoryEditorOCM
VaterpoloNJEMAČKA

Rođendan im je isti dan, u finalu rezultat 2:3, a obojici je to 23. trofej u karijeri, mlađi je kao kapetan prvi podigao trofej!

Piše Tonči Vlašić
8. lipnja 2024. - 17:16

Od 0:2 do 3:2, i to se majstorica igrala u domu aktualnog prvaka i broja jedan u doigravanju, Spandaua 04, a na kraju slavi WASPO 98 Hannover našeg Marka Macana, i Hrvoja Benića. Potonji, nažalost, zbog ozljede nije mogao pomoći u završnici sezone, ali i njemu ide zlatna medalja. I on je slavio skupa s ostalima, nije propustio pobjedničko kupanje...

31-godišnji Macan je četvrti put prvak Njemačke s WASPO 98 Hannoverom, i to je uspio u pet sezona, koliko je gore. Točnije, došao je nakon što je 25. srpnja 2020. s Jugom slavio naslov prvaka Hrvatske, bila je to ona nezaboravna utakmica kad je Mladost potopljena u Gružu sa 16 razlike za 16. naslov prvaka Hrvatske velikana iz Gruža, a zatim je pojurio u Njemačku gdje je s novim klubom, zbog korone, odigrao brzopoteznu završnicu njemačkog prvenstva te se mogao pohvaliti kako je u nepuna dva mjeseca bio prvak u dvije države. Potom prvak 2021., pa 2022., te sad opet 2024. godine. Kad je otišao iz Juga, završni račun je bio: 15 trofeja s matičnim klubom. Danas je na 23. trofeja u karijeri, jer uzeo je i tri puta Kup Njemačke.

Benić, koji je točno godinu dana stariji od Macana (Benić je rođen 26. travnja 1992., a Macan 26. travnja 1993.), Gruž je napustio prije dvije sezone, a s Jug Adriatic osiguranjem osvojio je dvadeset i jedan, te je i njemu ovo također 23. trofej u karijeri, prvi naslov prvaka Njemačke.

image

Marko Macan i Hrvoje Benić s pokalom Kupa Njemačke 2023. godine

U majstorici prvenstva, u Berlinu, Macan i ekipa nisu dozvolili Spandau 04 da u svojoj vodi postigne pogodak u drugoj četvrtini, primili su u prvoj četvrtini samo jedan, vodili na poluvremenu sa 4:1, sačuvali u nastavku tri pogotka viška iako su prvi imali četiri minute igrača više (brutalni prekršaj). Zatim je domaćin imao iz istog razloga četiri minute igrača manje. Na kraju momčad iz Hannovera je slavila s 9:6...

ANDRIJA. LUKA, NIKOLA I MARIN

U kapici WASPO 98 Hannovera još trojica Hrvata, Šibenčanin Andrija Bašić, te Splićani Luka Lozina i Nikola Milardović, dok je ove sezone sa Spandauom 04 dva trofeja, njemački Superkup i njemački Kup osvojio Marin Tomasović, rođeni Dubrovčanin.

Marinu je mama iz Cavtata, odrastao je u Omišu. U ljeto 2018. godine kapicu Mornara je zamijenio kapicom Juga, kojeg je napustio nakon četiri godine i tri osvojena trofeja s prvom momčadi (prvak Hrvatske 2019., 2020. i 2022.). Vratio se u Split, te u sezoni 2022./23. sa splitskim Jadranom osvojio naslov prvaka.

Prvi put u povijesti na tri pobjede, ovo je četvrto takvo finale za prvaka Njemačke, prokret od 0:2 do 3:2. 

Macan je bio strijelac prvog pogotka u majstorici, a nakon utakmice je kao kapetan WASPO 98 Hannovera prvi podigao pokal prvaka Njemačke. Benić također sa zlatom oko vrata.

19. lipanj 2024 12:15