StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO ZA IGRAČICE DO 18 GODINA

Raspucana Hrvatska u dalekoj Kini, pogađale sve tri Jugašice, a među njima i vratarka Lana Korać!

Piše Tonči Vlašić
15. rujna 2024. - 08:02

I vratarka Hrvatske, 17-godišnja Dubrovkinja Lana Korać se upisala u strijelce. S krila, minutu i 15 sekundi do kraja utakmice 1. kola, pogodila je za 26:3. Južna Afrika je do kraja utakmice postigla još jedan pogodak, te je na kraju bilo 26:4 (2:0, 8:1, 7:2, 9:2) za naše na startu Svjetskog prvenstva za igračice do 18 godina, koje se igra u Kini. Realizirale su hrvatske reprezentativke svih osam peteraca, primile samo jedan pogodak iz trinaest situacija s igračem manje, Korać je obranila 10 od 12 šuteva Južne Afrike u okvir gola... 

Ukupno su tri Jugašice u kapici reprezentacije na SP-u, osim Korać, tu su još Nina Jazvin, te Nika Alamat, koje su postigle na startu po tri pogotka. Brođanka, 18-godišnja Ria Glas, koja je ponikla u kapici Marsonie, a sad je članica zagrebačke Mladosti, s pet pogodaka je bila prvi strijelac utakmice, uz to je proglašena za igračicu utakmice. Glas je, kao i Jugašica Nika Alamat, te dvije Jadranašice, Neil Janković i Jelena Butić, bila početkom godine sudionica Europskog seniorskog prvenstva u Eindhovenu. Janković, koja je prije mjesec dana proslavila 15. rođendan, sad je na startu SP-a bila drugi strijelac naše reprezentacije s četiri pogotka, dok je tri pogotka, kao Jazvin i Alamat, postigla još i 17-godišnja Splićanka Butić. 

Seniorska reprezentacija osma na EP-u, ovog ljeta reprezentacija do 16 godina na SP-u u Turskoj četvrta (bilo je pet Jugašica: Ema Hanza, Iskra Antunović, Nina Jazvin, Lući Mojaš i Nea Matičević), a neki dan četvrta i na EP-u za igračice do 20 godina u Zagrebu (Korać, Jazvin i Alamat).

Hrvatska, koju vodi Zagrepčanka Mia Šimunić, u Kini je favorit ‘C‘ skupine u kojoj su još Kanada, te Tajland. Kanada je u 1. kolu dobila Tajland s 21:11. Naša skupina je jedna od dvije skupine drugog razreda. Po dva najbolja iz skupina ‘C’ i ‘D’ igraju za plasman u četvrtfinale protiv trećeplasiranih i četvrtoplasiranih reprezentacija dvije skupine prvog razreda, ‘A’ i ‘B’, u kojoj je najboljih osam reprezentacija prethodnog SP-a, koje je 2022. održano u Beogradu gdje je naša reprezentacija bila deveta. Prije četiri godine je bila posljednja, šesnaesta. U Beogradu je igralo dosta igračica, koje su i sad u Kini.  

16 REPREZENTACIJA

Na prvenstvu igra ukupno 16 reprezentacija. U skupini ‘D’ su Izrael, Meksiko, Turska i domaćin, Kina, a to je, kao i skupina ‘C’, drugi razred. U prvom su Italija, Nizozemska, Grčka i Španjolska, koje su smještene u skupinu ‘A’, te Australija, SAD, Mađarska i Novi Zeland, koji igraju u skupini ‘B’. 

U skupini ‘A’ i ‘B’ će po dvije najbolje reprezentacije izravno u četvrtfinale, dok će trećeplasirani razigravati s drugoplasiranima iz skupina ‘C’ i ‘D’, a četvrtoplasirani s pobjednicima skupina ‘C’ i ‘D’ za prolaz među osam najboljih. 

Naše se nadaju upravo tome, borbi za ulazak u TOP 8, a sreći neće biti kraja ako bi to uspjele, te iz drugog uskoči u prvi razred...

U 2. kolu, u utorak, 17. rujna, Hrvatska igra protiv Tajlanda (3 sata po hrvatskom vremenu).

15. rujan 2024 08:31