StoryEditorOCM

Prvi put na jednom Svjetskom prvenstvu nastupila je Jugašica, i to na juniorskom do 18 godina, a njoj još nije 16 - Nika Alamat ispisala povijest!

Piše Tonči Vlašić
1. kolovoza 2022. - 18:32

Hrvatska protiv Španjolske na startu 5. Svjetskog juniorskog prvenstva za igračice do 18 godina, koje je danas počelo u Beogradu. Iako su naše doživjele očekivan poraz, 17:3, za dubrovački vaterpolo je to bila povijesna utakmica jer je prvi put na jednom svjetskom prvenstvu zaigrala članica Juga.

Riječ je o Niki Alamat, koja je među trinaest izabranih Mie Šimunić.

Španjolska je aktualni svjetski prvak, vlasnik je tri medalje s prethodna četiri prvenstva. Na zadnja dva je igrala finale. Četiri prethodna SP-a su dala četiri različita prvaka — Grčka, SAD, Rusija i Španjolska.

Osim sa Španjolskom naša su u skupini još s Novim Zelandom, s kojim igra u utorak, 2. kolovoza, te domaćinom, Srbijom, koja im je suparnik u surijedu, 3. kolovoza. Želja Hrvatske je protiv preostala dva suparnika izboriti prolaz u daljnje natjecanje, a to donosi plasman na drugo ili treće mjesto u skupini.

Ukupno je 16 reprezentacija na SP-u, četiri skupine s po četiri reprezntacije. Pobjednici skupina će izravno u četvrtfinale, a drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije će razigravati za prolaz među osam. Skupina u kojoj su naše križa se sa skupinom 'C' u osmini finala gdje su Kanada, Nizozemska, Australija i Južnoafrička Republika.

Svakako treba istaknuti kako je ovo SP za igračice do 18 godina, a kako Alamat nema još ni 16 godina. Naime, Jugašica je rođena 30. rujna 2006. godine. 

25. travanj 2024 19:12