StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO

Poznat posljednji četvrtfinalist i putnik u Dohu, sjećate li se kako je završio zadnji ogled naših i Grka na Europskim prvenstvima?

Piše Tonči Vlašić
11. siječnja 2024. - 20:55

U gornjem dijelu ždrijeba Mađarska - Srbija te Hrvatska - Grčka, a u donjem Italija - Crna Gora te Španjolska - Rumunjska. Četvrtfinalni dan Europskog prvenstva vaterpolista je u petak, 12. siječnja. Otvaraju ga u 15 sati na Savi Mađarska i Srbija, zatim od 16.30 sati igraju Španjolska i Rumunjska, naši protiv Grka igraju od 18.30 sati, a u 20.15 počinje posljednji četvrtfinalni ogled. 

Rumunjska je u zadnjoj utakmici osmine finala razbila Gruziju s 18:11, izborila četvrtfinale, te plasman na Svjetsko prvenstvo nakon što su propustili prethodnih pet.  

- Grčka je svjetski i olimpijski doprvak. Do posljednjih nekoliko godina gubili su utakmice koje su trebali dobiti, no onda su takve utakmice počeli dobivati i osvajati medalje. Imaju niz sjajnih igrača poput Fountoulisa, Papanastasioua, Kakarisa, Nikolaidisa, Vlachopoulosa... - rekao je naš izbornik Ivica Tucak prije nego je odigrana utakmica osmine finala između Grčke i Nizozemske, uvjeren kako će aktualni olimpijski i svjetski doprvaci biti naši suparnici. 

Zadnji naš ogled na EP-ima bio je pred 9.000 gledatelja u Splitu, u skupini. Finulo je bez pobjednika, 5:5. To je utakmica u kojoj naši nisu postigli pogodak u prvom poluvremenu. Bilo je nakon druge četvrtine 0:2. Prvi pogodak za naše postigao je Marko Žuvela nakon 17 minuta i 32 sekunde igre. Josip Vrlić je potom bio strijelac za 2:2, dok je Konstantin Kharkov bio strijelac za 3:3. Poveli smo početkom posljednje četvrtine 4:3 pogotkom Jerka Marinića Kragića, za konačnih 5:5 pogodio je Rino Burić dvije minute prije kraja. Marko Bijač je imo 11 obrana. Nama je remi bio dovoljan za prvo mjesto u skupini... Ujedno, to je bio zadnji ogled protiv Grka na velikim natjecanjima. Nismo se sudarili prošle godine na SP-u u Fukuoki, ali jesno na SP-u u Budimpešti 2022. godine, i to dva puta. U skupini 8:8, u utakmici za treće mjesto poraz 7:9. 

image

Marko Žuvela je bio strijelac prvog pogotka za Hrvatsku, početkom treće četvrtine, u remiju 5:5 protiv Grčke u Splitu 2. ruijna 2022. godine


 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Više od 9.000 gledatelja bilo je u Spaladium Areni na utakmici 3. kola skupine B EP-a 2022. godine između Hrvatske i Grčkje (5:5)

Vladimir Dugandzic/Cropix
image

Marko Bijač i Franko Lazić zaustavljaju napad Grčke na EP-u 2022. u Splitu

Bozidar Vukicevic/Cropix

Zadnji ogled nas i Grka na velikim natjecanjima

EP, 3. kolo skupine ‘B‘: Grčka – Hrvatska 5:5

SPLIT, 2. RUJNA 2022. GODINE Spaladium Arena. Gledatelja 9000. Suci: Texido (Španjolska) i Gomez (Italija).

GRČKA: Tzortzatos, Genidounias (1), Skoumpakis, Gkiouvestios, Argyropoulos, Papanastasiou (2), Dervisis, Alafragkis, Kopeliadis, Kakaris, Nikolaidis, Vlachopoulos (2), Limarakis (13 obrana). Izbornik: Theodoros Vlachos.

HRVATSKA: Bijač (11 obrana), Burić (1), Fatović, Krapić, Lazić, Bukić, Biljaka, Žuvela (1), Marinić Kragić (1), Vrlić (1), Bašić, Kharkov (1), Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

Četvrtine: 2:0, 0:0, 1:3, 2:2

Potom, povratak na Split i prethodni Euro, naši nakon 5:5 protiv Grčke - samo pobjede do kraja u Spaladium Areni - bez po muke u četvrtfinalu protiv Gruzije, teško, ali slatko protiv Italije u polufinalu i Mađarske u finalu, u te obje utakmice smo bili za pogodak bolji, te sad 2024. godine, na 36. EP-u, branimo zlato! 

23. svibanj 2024 21:40