StoryEditorOCM
VaterpoloNASTAVLJA SE!

Peterci odlučivali, obrana Jugaša za pet, velikan iz Gruža stigao do svog 72. trofeja u povijesti!

Piše Tonči Vlašić
23. listopada 2024. - 21:41

Da, nastavio se niz Jug Adriatic osiguranja. I ova je sezona, a tek je počela, 2024./25., trofejna. Toni Popadić je prvo podigao trofej - MVP finala, a zatim pokal pobjednika trećeg izdanja hrvatskog Superkupa!

Samo 96 sati nakon poraza od Jadrana u Splitu za bodove u regionalnoj ligi, Jugaši su u Šibeniku slavili pobjedu protiv velikog rivala, i to u borbi za trofej. Izborili su je na peterce. Na kraju četvrte četvrtine je bilo 10:10, prva dodatna serija peteraca, šesta, odlučila je pobjednika. Do tad je sastav iz Gruža realizirao svih šest peteraca, prvi je pucao, a Zvončac pet, ali u toj šestoj seriji, prvoj dodatnoj - kapetan splitskog sastava Jerko Marinić Kragić je zatresao okvir gola.

- Naša obrana je MVP finala - rekao je kapetan Popadić nakon što je na ovakav način osvojen trofej, i to prekidom niza od tri poraza (Novi Beograd u Gružu, zatim u Strasbourgu od istoimenog domaćina, te od Jadrana u Splitu).

image

Ratko Rudić je uručio Toniju Popadiću trofej MVP Superkupa

Niksa Stipanicev/

Jugaši su stigli bez Vlaha Pavlića u Šibenik, ozlijedio se najbolji strijelac EP-a do 19 godina. Maro Šušić je počeo utakmicu, igrao je i Ante Jerković, Šušić i Jerković, kao i Pavlić zlatni na EP-u do 19 godina, nastupio je i Petar Kulaš, kojeg je Jugov trener Vjeko Kobešćak upisao kao petog izvođača peteraca u odluci o pobjedniku Superkupa, i koji je ‘hladno‘ pogodio, kao da je već ‘milijun‘ puta bio u takvoj situaciji. Povratnik Hrvoje Zvono, dugo ga nije bilo zbog ozljede, vratio se na sjajan način. Otvorio je utakmicu pogotkom, potegao na kraju za 8:8, hladan kad je pucao peterac.

Maro Joković je povukao na početku u napadu - 2:1, pa 3:1, te pogodak za 4:2. Nevjerojatno, prije 21 godinu je osvojio svoj prvi trofej u karijeri! Sjajan potez Branimira Hercega za 5:4, pokupio ‘otpadak‘, šrauba i pogodak. Marko Žuvela siguran, Rino Burić je 17 sekundi prije kraja pogodio za 10:9, a zatim je ‘cili Split‘ krenuo na Popadića. I Marko Bijač je bio pred vratima Jug Adriatic osiguranja. Jadran je u tom zadnjem napadu izborio igrača više, a već je imao (zahvaljujući Bijaču) jednog više. Zvonimir Butić je sjajno potegao, te izjednačio na 10:10 2,6 sekundi do kraja.

Loren Fatović je sa zvukom sirene pogodio na kraju treće četvrtine za prvo vodstvo Jadrana - 7:6. Treća četvrtina 3:0 za Zvončac. Ali, Šušić je osvojio loptu za prvi napad u posljednjoj četvrtini u kojoj je Gruž poveo s 8:7, pa Jadran vodio s 9:8, i već spomenutih 10:9 za sastav trenera Kobešćaka.

image

Filip Kržić

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Marko Žuvela - pokušavaju ga zaustaviti Ivan Domagoj Zović i Jerko Marinić Kragić

Niksa Stipanicev/
image

Marko Žuvela čestita Rinu Buriću na pogotku za 10:9

Niksa Stipanicev/Cropix

- Iznenađenje što je Kulaš pucao peti peterac, a što peterce nije izvodio Rino Burić? - upitao je Kobešćak. Pamtit će se ta njegova odluka. Debitant u glavnoj ulozi.

- Pamtit će se trofej, doprinos i mladih, i starijih te iskusnijih igrača. Sretan sam u ovom trenutku zbog svih, baš sam sretan - kazao je najuspješniji Jugov trener u povijesti.

- Važno je nastaviti s nizom osvajanja trofeja u jednoj sezoni koja je za nas vrlo izazovna, budući da smo ušli u nju s momčadi koju mi načelno razvijamo za budućnost. Naravno da mi očekujemo rezultate od nje i u sadašnjosti, a što smo evo sad i uspjeli. Mislim da je pobjeda došla u važnom trenutku za nas jer smo imali niz od tri poraza, te nam je bilo vrlo važno prekinuti ga. Dobro je što smo ga ne samo zaustavili, već smo to učinili i s osvojenim trofejom. Ovo je vrlo važno za samopouzdanje, za odrastanje ovih mojih mladih igrača. Vidjelo se da su oni u ovom susretu imali vrlo velike i važne uloge. No, isto tako važno i za sve nas, za pronaći neko svoje mjesto i da se kroz sezonu penjemo kroz formu. Ovo je mislim naša najbolja utakmica u dosadašnjem dijelu sezone, u dva mjeseca, ali karavana se nastavlja. Dva dana nakon Šibenika smo opet u gostima, pa onda sljedeći tjedan ponovo - dodao je trener, koji je s Jugom osvojio od proljeća 2015. godine, kad je preselio sa Save - 21 trofej. Joković je još ‘gori‘ - njegov 38. trofej s Jugom, a još ih je deset uzeo van Lijepe naše - dakle - 48. klupski trofej!

Jug Adriatic osiguranje je početkom ljeta zaključio svoje prvo stoljeće od prve utakmice, hrvatski Super kup 2024. godine je prvi trofej u njegovom drugom stoljeću života.

- Što da rečem, lijepo zvuči 72. trofej u povijesti - razvukao je osmijeh Jugov kapetan.

24. listopad 2024 06:26