StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO

Nova pobjeda Hrvatske u Kini, Jazvin pogotkom otvorila utakmicu, Alamat dva puta tresla mrežu Tajlanda, a Korać imala 67 posto obrana!

Piše Tonči Vlašić
17. rujna 2024. - 05:07

Dobila je Hrvatska i drugu utakmicu na Svjetskom prvenstvu za vaterpolistice do 18 godina, koje se igra u Kini. Nakon startnih 26:4 protiv Južne Afrike, danas u 2. kolu skupine ‘C‘ pobijedila je Tajland s 18:7 (3:3, 4:3, 5:0, 6:1), te je osigurala nastup u razigravanju za prolaz u četvrtfinale, a zadnja utakmica u skupini, protiv Kanade, odlučit će o tome hoće li biti pobjednik ili drugoplasirani sastav skupine ‘C’. Kanada također ima dvije pobjede, na startu bolja od Tajlanda, a sad od Južne Afrike. 

U slučaju još jednog uspjeha naše čeka u tzv. osmini finala četvrtoplasirana ekipa skupine ‘A‘, a ako bi bila druga u skupini tad bi za mjesto među osam najboljih igrala protiv trećeplasirane ekipe ‘A’ skupine u kojoj su Italija, Nizozemska, Španjolska i Grčka. 

16 REPREZENTACIJA

Na prvenstvu igra ukupno 16 reprezentacija. U skupini ‘D’ su Izrael, Meksiko, Turska i domaćin, Kina, a to je, kao i skupina ‘C’, drugi razred. U prvom su Italija, Nizozemska, Grčka i Španjolska, koje su smještene u skupinu ‘A’, te Australija, SAD, Mađarska i Novi Zeland, koji igraju u skupini ‘B’. 

U skupini ‘A’ i ‘B’ će po dvije najbolje reprezentacije izravno u četvrtfinale, dok će trećeplasirani razigravati s drugoplasiranima iz skupina ‘C’ i ‘D’, a četvrtoplasirani s pobjednicima skupina ‘C’ i ‘D’ za prolaz među osam najboljih (A3 - C2, A4 - C1, B3 - D2, te B4 - D1). 

Naše se nadaju upravo tome, borbi za ulazak u TOP 8, a sreći neće biti kraja ako bi to uspjele, te iz drugog uskoči u prvi razred...

Dubrovkinja Lana Korać je imala 67 posto obrana protiv Tajlanda. Zaustavila je 14 od 21 udarac, branila je sve 32 minute. Igrale su i preostale dvije Jugašice na SP-u, Nina Jazvin i Nika Alamat. Jazvin je uputila dva šuta, te postigla jedan pogodak, Alamat je imala 67 posto uspješnosti u napadu (dva pogotka iz tri šuta). Prvi strijelac je bila Jadranašica Neil Janković, koja je postigla 6 pogodaka, Splićanka iz Bure Lara Srhoj tri, po dva pogotka su još postigle kapetanica Jelena Butić, još jedna igračica splitskog Jadrana, te Brođanka Ria Glas, članica zagrebačke Mladosti, a po jednom su se još u listu strijelaca upisale Karla Ružić (Viktoria Šibenik) i druga Brođanka u reprezentaciji, Alka Lulić.

Jazvin je bila strijelac za 1:0, Alamat za 3:3 te 16:6. Tajland je vodio u prvoj četvrtini s 2:1 i 3:2, potom početkom druge s 4:3, izjednačio na 5:5, te minute I 37 sekundi do kraja prvog poluvremena na 6:6, a zatim je Korać nizala obrane. Hrvatska napravila 12:0! Tajland je posljednji sedmi pogodak na utakmici postigao 15 sekundi prije kraja. Dakle, Hrvatska 17 minuta i 22 sekunde nije primila pogodak!

I na kraju uistinu čudna odluka, vratarka Tajlanda, Nareenun Kittipolpuwarag, koja je imala 36 posto uspješnosti na vratima, koja je obranila 10 od 35 udaraca, bude proglašena za igračicu utakmice. 

Hrvatska i Kanada igraju četvrtak, 19. rujna, u 4.30 sati po hrvatskom vremenu.

image

Nika Alamat, Nina Jazvin i Lana Korać - jugove reprezentativke na SP-u do 18 godina

17. rujan 2024 05:12