StoryEditorOCM
VaterpoloŠPANJOLKE EUROPSKE PRVAKINJE, NAŠE ŠESTE

Nina, Lući, Nea, Mara, Iskra i ostale izborile plasman na Svjetsko prvenstvo! Hrvatska ima najboljeg strijelca prvenstva!

Piše Tonči Vlašić
30. lipnja 2023. - 23:03

Španjolke su prvakinje Europe do 15 godina. U finalu su s 10:4 nadigrale Grkinje, koje su s 12:11 svladale u polufinalu Mađarice, braniteljice naslova, a koje su na kraju uzele broncu pobjedom protiv Talijanki s 14:8. Istim rezultatom Talijanke su poražene u polufinalu od novih prvakinja.

Hrvatska je na kraju šesta. Malo je nedostajalo da ostvare najveći uspjeh jedne hrvatske ženske reprezentacije na velikim natjecanjima, međutim, Nizozemska je na kraju bila bolja u utakmici za peto mjesto s 15:13. Njemačka je s 13:9 dobila Srbiju u utakmici za sedmo mjesto. Daljni poredak: 9. Izrael, 10. Turska, 11. Rumunjska, 12. Češka, 13. Irska, 14. Ukrajina, te 15. Slovačka.

Što će se pamtiti s Eura 2023., koje je održano u Zagrebu? Hrvatska je u prve dvije od ukupno tri utakmice s reprezentacijama iz samog vrha pružila dobar otpor, pogotovo se to odnosi na ogled protiv Italije u kojem je poražena sa samo 13:14. Od Mađarske je izgubila u skupini s 9:17, a od Grčke u četvrtfinalu (5:19). Nakon izjednačenja sredinom druge četvrtine (5:5), do kraja nije išlo.

Pobijedila je u skupini uvjerljivo Srbiju (16:3), u osmini finala nije imala problema protiv Češke (21:8), kao ni u utakmici razigravanja za poredak od 5. do 8. mjesta protiv Njemačke (13:7)

Protiv Nizozemske je tri minute prije kraja druge četvrtine vodila sa 7:4, a nakon serije suparnica 5:0, i zaostatka u trećoj četvrtini dva puta s tri pogotka razlike (8:11 i 9:12), stigla je početkom posljednje četvrtine pogotkom Nine Jazvin na pogodak zaostatka (11:12). Pet minuta prije kraja još jednom je na minus jedan (pogodila je Neli Janković za 12:13), a 24 sekunde do kraja Jazvin je svojim drugim pogotkom potpisala 13:14. Nizozemska je u zadnjoj sekundi potvrdila pobjedu i peto mjesto. Osim Jazvin još jedna Jugašica se upisala u strijelce u utakmici za peto mjesto (Lući Mojaš jedan pogodak), a još su igrale Nea Matičević i Mara Moretti. One su nastupile u svih sedam utakmica na prvenstvu. Tijekom prvenstva nastupila je i Korčulanka Iskra Antunović.

image

Nina Jazvin, reprezentativka Juga

Tonči Vlašić/

Janković iz splitskog Jadrana je bila sa 7 pogodaka prvi strijelac Hrvatske u sedmoj, ujedno posljednjoj utakmici Hrvatske na prvenstvu, dok su po jedan pogodak postigle još Tonka Rogulj iz zagrebačke Mladosti, Petra Galić iz splitskog Jadrana i Lara Srhoj. Potonja, članica splitskog POŠK-a 1937., najbolji je strijelac Europskog prvenstvu. Protiv Italije je postigla osam pogodaka, protiv Češke čak dvanaest... Ukupno 34.

image

Ivan Milaković, glavni tajnik HVS-a, uručio je trofej Lari Srhoj

Pamtit će se i kako je Jazvin protiv Srbije postigla sedam, protiv Njemačke četiri... ukupno 14 pogodaka na prvenstvu. 

Hrvatska je i dalje prva Divizija Europe, u TOP 8, a mjestom među šest najboljih osigurala je nastup na Svjetskom prvenstvu!

02. svibanj 2024 23:46