StoryEditorOCM
VaterpoloPRVENSTVO HRVATSKE |

NAKON 37 GODINA KPK I JUG AO IGRALI ZA PRVOLIGAŠKE BODOVE Kapekaši bili domaćini u Gružu jer se Jugašima žuri u Italiju

Piše Tonči Vlašić
26. veljače 2021. - 19:41

Kapekaši su izašli u susret Jugašima kad se već ne može igrati pred navijačima. Poštedjeli su ih đira do Korčule i natrag u trenutku kad su se tek okupili nakon reprezentativne akcije (srećom, uspješne. Hrvatska je izborila na kraju plasman na Olimpijske igre), a uoči super važnih ispita u Ligi prvaka. Već u nedjelju Vjeko Kobešćak vodi ekipu u Italiju, i to je razlog što se nije igralo u Korčuli, već u Gružu, i što se igralo u petak, a ne u subotu, 27. veljače. KPK je tako u Dubrovniku bio u ulozi domaćina Jug Adriatic osiguranju, koji je očekivano upisao 'gostujuću' pobjedu, te zaključio prvi dio sezone sa stopostotnim učinkom – dobio je svih deset utakmica, dok je KPK ostao na dvije pobjede. Taj učinak jedni i drugi prenose u drugi dio sezone u kojem neće biti skupa. Jugaši će igrati za plasman od 1. do 6. mjesta, a Kapekaši od 7. do 11. mjesta. Ukoliko bi Kapekaši izborili sedmu ili osmu poziciju, posljednje dvije koje vode u doigravanje za prvaka, možda se još jednom ove sezone ogledaju s hrvatskim prvakom.  

Uglavnom, nakon što su odradili obvezu posljednjeg kola prviog dijela sezone Jugaši hitaju za Italiju. Ponovno će igrati u Ostiji turnir najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, u trening kampu talijanskog saveza, i to će u razmaku od 72 sata imati čak četiri utakmice. Prve dvije su itekako važne – prvi ogledi ove sezone protiv Ortigije i dan poslije PRO Recco, a potom će po drugi put u skupini igrati protiv Spandaua 04 i CN Marseillea. Ostaje im nakon toga, početkom travnja, treći, posljednji turnir. Opet se igra u Ostiji, a tad će kontra Juga biti Olympiacos, Ortigija i PRO Recco. Na Jugovom kontu je svih devet bodova nakon prvog turnira. Dobili su u prosincu 2020. Spandau 04, CN Marseille i Olympiacos. Dijele vrh s PRO Reccom, koji je također dobio prve tri utakmice.  

Kobešćak protiv KPK nije oslobodio nastupa ni Lorena Fatovića, ni Luku Lončara, ni Xavija Garciju, a ni Daniila Merkulova. Istaknuli smo reprezentativce koji su u Rottrerdamu u kapici reprezentacije Hrvatske odnosno Rusije (Merkulov) odigrali čak osam utakmica u osam dana, ovo im je deveta, plus će u Ostiji odigrati još četiri. Dakle, spomenuta četvorka će odigrati u 19 dana čak 13 utakmica uz dodatak kako su dva dana izgubili na putu. Tonija Popadića nismo spomenuli jer u Rotterdamu nije imao veliku minutažu, ali tko god ikad više spomene olimpijske kvalifikacije za Tokio neće moći ne spomenuti njegovo ime. Popadićeva obrana peterca u petoj seriji odluke u borbi za treće mjesto, posljednje koje je vodilo na Olimpijske igre, ostavila je Hrvatsku na životu. Nakon toga je izvedeno još ni manje, ni više nego 21 peterac. Prvih 19 je realizirano, i onda sretan završetak za Hrvatsku: Marko Bijač je obranio peterac, a Josip Vrlić pogodio i zaključio priču. Merkulovu se tako smrklo. Nama svanulo.

Nismo spomenuli ni Alexa Papanastasioua, koji je s Grčkom također izborio plasman u Tokio, i koji je također bio non stop u pogonu u Rotterdamu. Jugov Grk je preskočio utakmicu s KPK. Rame mu 'škripi'. Valjda će bit sve u redu za nastup u Ligi prvaka, Uglavnom, Papanastasiou je radio lagano sa strane dok se u vodi Gruža igrao prvi prvoligaški sraz Juga i KPK nakon više od 37 godina (toliko je proteklo od povratka Korčulanskog plivačkog kluba među najbolje, gdje mu je po svemu i mjesto).

Zatim, kad je Jug AO u pitanju, valja podvući imena Marina Tomasovića i Ivana Vukojevića, dvojica juniora, koji su također bili u pogonu prošli tjedan i sad igrali protiv KPK. Juniori su se pod vodstvom Đanija Pecotića spremali za završnicu prvenstva Hrvatske, na kraju su uzeli naslov prvaka. Tomasović je bio prvi strijelac u polufinalu protiv Primorja EB, a u finalu protiv splitskog Jadrana to je bio Vukojević, koji je ponio laskavi naslov najboljeg igrača završnice juniorskog prvenstva Hrvatske.

image
Kapekaši su u Gružu bili u ulozi domaćina protiv Jug Adriatic osiguranja, te nastupili u bijelim kapicama foto: Tonči Vlašić

S druge strane Kapekaši bez utakmice više od dva mjeseca. Međutim, radili su. Trenirali. Šef struke Zoran Mustur i pomoćnik Marjan Kosović nisu spavali, a sve kako bi u borbi za poredak od 7. do 11. mjesta pokušali ostvariti još koju pobjedu. Ukoliko bi uspjeli iznenaditi Galeba i POŠK-a, vjerujemo kako bi tad dohvatili doigravanje, a to bi bila nova lijepa priča u povratničkoj sezoni Korčulanskog plivačkog kluba u najveći rang.

KPK je protiv Jug Adriatic osiguranja postigao ukupno pet pogodaka. Prvog nakon minute i 59 sekundi igre. Uspio je to Marin Ban. 'Gost' je već bio postigao dva (Marko Žuvela i Filip Kržić) kad je Ban uspio pogoditi. Nakon prvog pogotka 'domaćina', nova tri pogotka u njegovoj mreži. Zatim drugi pogodak za KPK postigao je Tin Fabris (2:5), pa je Jug poslije toga nanizao pet pogodaka, a taj niz prekinuo je Frano Radovanović (3:10)...

Tri četvrtine je Jugovu mrežu čuvao Popadić, a potom Antonio Vukojević, koji zaustavio svih šest udaraca Kapekaša u posljednjoj četvrtini. Merkulov je s pet pogodaka bio prvi strijelac Juga i utakmice...

image
Hrvoje Benić (Jug Adriatic osiguranje) šutira na gol KPK foto: Tonči Vlašić

11. KOLO KPK – Jug Adriatic osiguranje 5:19

DUBROVNIK Bazen u Gružu. Bez gledatelja. Suci: Vlaho Radičević i Ivan Matijević, supervizor: Mladen Rak (svi iz Dubrovnika).

KPK: Davor Skokandić (5 obrana), Ante Radovanović, Frano Radovanović (1), Marin Ban (1), Domagoj Čale, Filip Šašić (1), Marko Buconić, Vito Sardelić, Petar Tedeschi, Bojan Matutinović, Tin Fabris (2), Vinko Fabris, Jakov Bakarić, Marin Čumbelić. Trener: Zoran Mustur, pomoćni trener: Marjan Kosović.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Toni Popadić (5 obrana), Alex Obert (1), Loren Fatović (4), Luka Lončar, Filip Kržić (1), Xavi Garcia, Marin Tomasović (1), Daniil Merkulov (4), Ivan Vukojević, Marko Žuvela (4), Hrvoje Benić (1), Paulo Obradović (2), Antonio Vukojević (6 obrana). Trener: Vjeko Kobešćak.

Peterci: Jug AO 2/1

Četvrtine: 2:7, 2:4, 1:5, 0:3.

POREDAK PRVE HRVATSKE LIGE

1. Jug Adriatic osiguranje (utakmica više) 27 bodova, 2. HAVK Mladost 24 boda, 3. Jadran Split 21 bod, 4. Primorje Erste banka 18 bodova, 5. Mornar Brodospas (utakmica više) 18 bodova, 6. Solaris 12 bodova, 7. OVK POŠK 9 bodova, 8. Medveščak 9 bodova, 9. KPK (utakmica više) 6 bodova, 10. Galeb MR 6 bodova, 11. Zadar 1952. bez boda.

U 11. kolu slobodan je Mornar BS, još igraju OVK POŠK – Solaris, Medveščak – Jadran Split, te Zadar 1952. – HAVK Mladost. 

image
Korčulanin Milan Grbin u Gružu foto: Tonči Vlašić

SUSTAV NATJECANJA 

Utakmicama 11. kola završit će prvi dio domaćeg prvenstva. Nakon toga se liga dijeli: Liga za poredak od 1. do 6. mjesta, te Liga za plasman od 7. do 11. mjesta. U tom drugom dijelu prvenstva se igra također jednokružno, i to na način da se gleda tko je bio u prvom dijelu gost, a tko domaćin.

U drugi dio prvenstva klubovi prenose sve rezultate, a ne samo one koje su ostvarili s klubovima s kojim su skupa u drugom dijelu prvenstva. Treći, završni dio domaćeg prvenstva je doigravanje za prvaka, a u njemu će igrati svih šest klubova iz Lige za prvaka, naravno, gleda se plasman, te dva najbolja iz Lige za poredak od 7. do 11. mjesta. Parovi četvrtfinala su: 1. - 8., 2. - 7., 3. - 6. te 4. - 5.

U četvrtfinalu se igraju dvije utakmice, svaki klub je jednom domaćin, a jednom gost. Ne igra se na pobjede, već tko je u dvije utakmice postigao više pogodaka. Uspješniji će igrati u polufinalu u kojem se igra na dvije pobjede. Eventualna majstorica je u bazenu bolje plasiranog u ligaškom dijelu, dok će klubovi koji izgube četvrtfinalnu utakmicu igratž će za plasman od 5. do 8. mjesta (dvije utakmice, kući – vani, zbrajaju se golovi). Prvak je tko u finalu prvi ostvari tri pobjede. Za treće mjesto se igra na dvije pobjede, a za peto i sedmo mjesto odlučuje se u dvije utakmice (zbrajaju se pogotci). Klubovi koji budu plasirani nakon drugog dijela od 9. do 11. mjesta međusobno će razigravati za konačan plasman.

image
Tin Fabris - dva pogotka za KPK protiv Jug Adriatic osiguranja foto: Tonči Vlašić
24. travanj 2024 07:10