StoryEditorOCM
VaterpoloNOVA POBJEDA U IZRAELU

Još joj nije 16, a Dubrovkinja Nika Alamat s Hrvatskom slavi plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva za igračice do 19 godina!

Piše Tonči Vlašić
8. srpnja 2022. - 21:45

Poražene su na startu prvenstva od Italije, iako je bilo minus deset nakon utakmice 1. kola u skupini 'B', bilo je dosta više vremena u odnosu na prethodne oglede protiv istog suparnika u kojem nisu bile u podređenom položaju. Potom ih je čekala utakmica protiv Slovačke u 2. kolu, utakmica 'biti ili ne biti'. U niti jednom trenutku nije bilo pitanje hoće li slaviti. Ostvarile su uvjerljivu pobjedu, te izbjegle začelje i izborile razigravanje za gornji dom.

Prije drugog kruga prvenstva čekala ih je Francuska, koja je u 2. kolu svladala Italiju. Samo 16:13 za Francusku u trećem, ujedno posljednjem nastupu u skupini, te je naraslo samopouzdanje: 'Kad smo protiv Francuske mogle tako, zašto ne bi mogle dobiti Portugal'.

Hrvatska treća u skupini 'B', a Portugal drugi u skupini 'D'. Tko će u četvrtfinalu na Španjolsku?

Dubrovkinja Nika Alamat je ugradila dva pogotka u super važan uspjeh protiv Slovačke, Jugašica sad slavi novu pobjedu s reprezentacijom na Europskom prvenstvu za igračice do 19 godina, koje se igra u Izraelu. Savladan je i Portugal, 11:8. Dosta, dosta prije kraja bilo je jasno kako Hrvatska ide u četvrtfinale, kako će zauzeti mjesto u gornjoj polovici prvenstva, kako u zadnje vrijeme više nije europsko začelje, već je sve dalje od toga, a bliže najboljima. 

Protiv Španjolske igra u subotu, 9. srpnja, od 19.30 sati po hrvatskom vremenu.

OSMINA FINALA 

Osim što je Hrvatska 11:8 dobila Portugal, te izborila četvrtfinale protiv Španjolske, pobjedu u osmini finala ostvario je i domaćin, Izrael, koji je s 25:0 bio bolji od Švicarske, te ga čeka Nizozemska u četvrtfinalu, zatim Italija, koja je s 29:4 svladala Ukrajinu, te će za polufinale igrati protiv Mađarske, kao i Grčka, koja je s 19:9 svladala Srbiju i bit će suparnica Francuskoj u četvrtfinalu.

U polufinalu te razigravanju za poredak od 5. do 8. mjesta par Španjolska – Hrvatska križa se s parom Francuska – Grčka.

Alamat, koja će tek 30. rujna proslaviti 16. rođendan, među najmlađim je igračicama prvenstva na kojem nastupaju rođene 2003. i mlađe. Prošle godine je s reprezentacijom do 15 godina bila šesta na Europskom prvenstvu, a što je najbolji plasman jedne ženske reprezentacije na velikim natjecanjima. Ne treba zaboraviti kako je već bila i na pripremama seniorske reprezentacije, kako je igrajući za mlađe uzraste dubrovačkog kluba osvajala medalje na državnom, kako je igrajući za seniorsku ekipu splitskog Jadrana osvojila Kup Hrvatske, srebro u prvenstvu...

Ponosan je Ženski vaterpolski klub Jug na njezin uspjeh. 

23. svibanj 2024 01:08