StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO ZA IGRAČICE DO 18 GODINA

Hrvatska nakon tri pobjede - prvi poraz, Nizozemska sačuvala mjesto u prvom razredu

Piše Tonči Vlašić
19. rujna 2024. - 07:02

Nakon tri pobjede, Južna Afrika (26:4), Tajland (18:7) i Kanada (20:12), a što je donijelo prvo mjesto u skupini ‘C’ drugog razreda Svjetskog prvenstva za igračice do 18 godina, koje se igra u Kini, Hrvatska je doživjela poraz od Nizozemske, te će u završnici razigravati za poredak od 9. do 12. mjesta.

Nizozemke su pak bile četvrte u skupini ‘A’ prvog razreda, izgubile su sve tri utakmice u prvom dijelu prvenstva, od Grčke (6:13), od Italije (8:11), te od Španjolske (5:13). U prvom razredu je, u dvije skupine, osam najboljih reprezentacija s prethodnog SP-a. Svatko sa svakim u skupini, dvije najbolje idu izravno u četvrtfinale, dok trećeplasirane reprezentacije igraju s drugoplasiranim reprezentacijama skupina drugog razreda, a četvrtoplasirane s pobjednicima skupina drugog razreda. Tko bude uspješniji, osigurat će mjesto među osam najboljih. 

Na Svjetskom prvenstvu za igračice do 16 godina, koje se igralo u Turskoj, naše su bile uspješnije od Nizozemske u četvrtfinalu 8:6, prije neki dan na Europskom prvenstvu za igračice do 19 godine, koje je bilo u Zagrebu, naše su slavile s 9:7. Budući da u ovoj našoj reprezentaciji na SP-u u Kini za igračice do 18 godina je dosta igračica, koje su doprinijele tim spomenutim pobjedama protiv Nizozemki (osam igračica u Kini je igralo na EP-u u Zagrebu), nadali smo se kako bi naše mogle slaviti i ovaj put. 

Ali, ovaj put nije išlo. Nizozemska je bila u dalekom Chengdu bolja 11:7 (4:1, 1:2, 4:2, 2:2). Jugašica Lana Korać je imala 7 obrana, u napadu su pogađale samo Neil Janković, koja je postigla tri pogotka iz sedam šuteva, te Jelena Butić i Ria Glas, koje su po dva puta zatresle mrežu, a koje su uputile osam odnosno sedam udaraca (Janković i Butić su igračice splitskog Jadrana, a Glas zagrebačke Mladosti). Preostale dvije Jugašice u reprezentaciji, Nina Jazvin i Nika Alamat, ovaj put se nisu upisale u strijelce (Jazvin je imala jedan neuspješan pokušaj u napadu, Alamat niti jedan). Naše su imale samo 21 posto uspješnosti u napadu (7 pogodaka od 33 šuta), s druge strane Nizozemska 37 posto (11 od 30), a njihova vratarka Caitlin van Leeuwen zaustavila je 11 od 18 udaraca naših reprezentativki u okvir gola...

image

Brođanka Ria Glas, igračica zagrebačke Mladosti u kapici reprezentacije

Damir Krajac/Cropix

Je li umor, s obzirom kako je za većinu naših igračica ovo drugo veliko natjecanje u nepunih mjesec dana, učinio svoje? Uglavnom, Nizozemska je sačuvala status prvoligaša, te će u četvrtfinalu igrati protiv SAD-a, pobjednika skupine ‘B’ (prvi razred). Isto je uspjela Italija (treća u skupini ‘A’, prvi razred), koja je s 14:8 bila bolja od Kanade (druga u skupini ‘C’, drugi razred), te će igrati protiv Mađarske za prolaz u polufinale. Mađarska je bila druga u skupini ‘B’ (prvi razred). Grčka (druga u skupini ‘A’, prvi razred) čeka u četvrtfinalu boljeg iz ogleda Australija (treća u skupini ‘B’, prvi razred) – Izrael (drugi u skupini ‘D’, drugi razred), a Španjolska, koja je bila najbolja u skupini ‘A’ (prvi razred) igra u četvrtfinalu protiv pobjednika dvoboja Novi Zeland (četvrti u skupini ‘B’, prvi razred) – Kina (pobjednik skupine ‘D’, drugi razred). 

Naše u razigravanju za poredak od 9. do 12. mjesta igraju protiv poraženog iz ogleda Australija – Izrael, a Kanada protiv poraženog iz ogleda Novi Zeland – Kina. 

19. rujan 2024 07:13