StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA

Halo Pirej! Jugaši kontra Juga, Hrvoje Koljanin: ‘Za suparnika u skupini dobili smo najjaču momčad koja je prošla kvalifikacije, a koja je ....‘

Piše Tonči Vlašić
25. rujna 2023. - 11:00
Vjeko Kobešćak i Hrvoje Koljanin u điru Zadrom krajem 2022. godine uoči utakmice protiv splitskog Jadrana za hrvatski Super kupTonči Vlašić/

Olympiacosu će utakmica protiv Jugaša u utorak navečer u njegom bazenu biti prva službena utakmica u novoj sezoni. Splićanin Hrvoje Koljanin će imati debi u ulozi prvog trenera na klupi jedinog grčkog kluba, koji je osvajao naslov prvaka Europe, i to je uspio dva puta – 2002. te 2018. godine (Koljanin je tad bio pomoćni trener).

Slika Alexa Papanastasioua u nedjelju je najavljivala utakmicu 1. kola skupine ‘B’ europske Lige prvaka. Grčki reprezentativac je unatrag godinu dana nosio kapicu Jug Adriatic osiguranja, i to nekoliko sezona je bio stanovnik Gruža. Još trojici igrača u osobnom kartonu, u popisu klubovi za koji su igrali, stoji – Jug Dubrovnik.

Dvojica su djeca Juga, Marko Bijač i Andro Bušlje, preostali treći je Zagrepčanin, koji je čuda radio u kapici dubrovačkog kluba – Luka Lončar. Zanimljivo, sva trojica su igrala između ostalog i za PRO Recco, a koji je također sudionik skupine ‘B’ uz Dinamo Tbilisi, prvaka Gruzije.

- PRO Recco je najjača momčad iz prve jakosne skupine, a Jug je najjača momčad koja je kroz kvalifikacije izborila mjesto među najboljima – podvukao je Koljanin, a na upit - Je li u skupini ‘B’ jedno od dva mjesta rezervirano za aktualnog prvaka Europe, PRO Recca, koji lovi četvrti naslov u nizu? – odgovara:

- Neće nitko mahati s bijelom zastavom, ali opet je PRO Recco najozbilniji kandidat za naslov prvaka Europe. Sandro Sukno radi u PRO Reccu odličan posao. To je momčad koja je 99,9 posto među prva dva u skupini.

I kad je tako, Olympiacosu je najveći suparnik za preostalo mjesto, koje vodi u četvrtfinale, Jug Adriatic osiguranje.

- Već sam rekao kako je Jug najjača momčad koja je prošla kvalifikacije, a svakako je jača nego još neke momčadi, koje su imale osigurano mjesto te nisu trebale igrati kvalifikacije.

PRVI GOST GRUŽA JE EUROPSKI PRVAK

Jugaši su u ‘B‘ skupini u kojoj su aktualni europski (i talijanski) prvak, PRO Recco, zatim najbolja grčka momčad, Olympiacos, te Dinamo iz Tbilisija, prvak Gruzije.

Prvo idu u Pirej 26. rujna, a zatim 6. listopada dočekuju PRO Recco sa Sandrom Suknom na klupi, a u bazenu s Konstantinosom Kakarisom, Aaronom Youngerom, Aleksandom Ivovićem... 17. listopada su u Tbilisiju, 1. studenog će ugostiti Olympiacos. Zatim će u goste PRO Reccu 22. studenog, dok će u zadnjem kolu, 6. prosinca, u Gruž doći prvak Gruzije.

Preostale tri skupine europske Lige prvaka? U skupini ‘A’ su Novi Beograd, Astralpool Sabadell, AN Brescia i CSA Steaua Bukurešt, u skupini ‘C‘ su Crvena zvezda, splitski Jadran, Ferencvaros i hercegnovski Jadran, a u skupini ‘D‘ Vouliagmeni, CNA Barceloneta, CN Marseille i Spandau 04.

Prva dva iz svake skupine će u četvrtfinale, ove sezone se opet igra Final 4. 

image

Hrvoje Koljanin je u sezoni 2022./23. bio pomoćni trener prve momčadi i trener juniora Jug Adriatic osiguranja

Tonči Vlašić/

Koljanin se od Gruža oprostio naslovom prvaka Hrvatske s juniorima, koji su pod njegovim vodstvom osvojili prošle sezone i Kup Hrvatske. Kao desna ruka jugovog najtrofejnijeg trenera Vjeka Kobešćaka zadnja utakmica s prvom momčadi Juga bila mu je pobjeda protiv AN Brescie za sedmo mjesto na Final 8 europske Lige prvaka, koji je odigran u Beogradu. Predzadnja je bila utakmica s Olympiacosom u razigravanju za poredak od 5. do 8. mjesta, koja se igrala dan nakon poraza u četvrtfinalu od CNA Barcelonete. Zadnja utakmica u Lijepoj našoj bila mu je majstorica za naslov prvaka u Poljudu protiv Jadrana...

- Prošla sezona s Jugom je bila nevjerojatna. Nažalost, ozljede u završnici sezone su razlog zbog čega nije bila čudesna, a bila bi da se osvojio i naslov prvaka Hrvatske nakon što smo uzeli domaći Superkup, Kup Hrvatske i Regionalnu ligu. Kompletni bi imali i veće izglede na Final 8 europske Lige prvaka.

image

Hrvoje Koljanin - novi trener Olympiacosa

Kakav je Olympiacos ove sezone?

- Kvalitetan sastav koji bi, budući je bilo par promjena u sastavu, trebao iz utakmice u utakmice biti jači i jači. Svi znaju što se očekuje od Olympiacosa. Osvojiti sve kod kuće, te izboriti završni turnir europske Lige prvaka.

Kakav je Jug ove sezone?

- Ha, ne znam. Ovo je novi Jug. Vrijeme će pokazati kakav je. Ponavljam, prošla sezona Juga je bila nevjerojatna. Bio je uvjerljiv u prvim utakmicama nove sezone. Već sam rekao kako smo za suparnika u skupini dobili najjaču momčad koja je prošla kvalifikacije, a koja je jača od dosta sastava koji su imali osigurano mjesto u eliti.

image

Klupa Jug Adriatic osiguranja na Final 8 europske Lige prvaka 2023. godine u Beogradu - Vjeko Kobešćak, Hrvoje Koljanin, Maro Balić...

Tonči Vlašić/

Bijač, Bušlje, Lončar, Papanastasiou i Koljanin, pet bivših Jugaša, čekaju Jug u utorak navečer na startu nove sezone najjačeg europskog klupskog natjecanja.

- Svakako će biti dodati izazov, bit će zadovoljstvo, ali i opterećenje. Svi mi u svojim karijerama priželjkujemo ovakve i slične situacije, izazove. Ako se nalaziš u teškim situacijama, iskušenjima, to znači kako si dio velikog kluba, kako igraš velike i važne utakmice - rekao je Koljanin.

Utakmica Olympiacos – Jug Adriatic osiguranje igra se u utorak, 26. rujna, s početkom u 18 sati po hrvatskom vremenu (SportKlub izravno prenosi dvoboj iz Pireja). U 1. kolu PRO Recco dočekuje Dinamo Tbilisi. 

01. svibanj 2024 13:43