StoryEditorOCM
VaterpoloPRIJELAZNI ROK |

FRANCUZI OKRENULI I BROJ JUGOVOG REPREZENTATIVNOG CENTRA Zar je već prošlo pet godina od kad je stisnuo ruku Lukši Jakobušiću?  

Piše Tonči Vlašić
12. svibnja 2020. - 17:56
Zar je već prošlo pet godina? Naime, 2015. su Luka Lončar i Lukša Jakobušić, tadašnji jugov čelnik, stisnuli ruku, potpisali petogodišnji ugovor, te se Zagrepčanin, reprezentativni centar, uputio prema Gružu i ušao u svlačionicu Juga. 

- Da, nekad mi se učini kako je to bilo jučer, ali, da, bilo je to prije pet godina - kaže Lončar, koji je do dolaska u Jug šest sezona nosio kapicu zagrebačke Mladosti. Prije nego je zauzeo mjesto u dva metra 'Žabaca', preuzeo na sebe najveći teret, kalio se jednu sezonu u Medveščaku, pa jednu u Šibeniku, koju pamti po nastupu u finalu LEN-a kupa.

S Mladosti je osvojio dva trofeja, 2008. naslov prvaka Hrvatske, koji je ujedno posljednji naslov prvaka Hrvatske sedmerostrukog prvaka Europe, te jedan Kup Hrvatske, i to dvije sezone poslije. Zatim je dvije sezone proveo u Italiji, u kapici Brescie s kojom je osvojio Kup Italije 2011. godine, a to je posljednji trofej u Italiji koji PRO Recco nije osvojio. Povratak 2013. na Savu gdje ga je vodio Vjeko Kobešćak, koji je poziv Jakobušića prihvatio preko noći, nekoliko mjeseci prije, pred kraj sezone 2014./15., ali taj šok (promjena trenera) nije donio već tad radost u Gružu. Primorje je u sezoni 2014./15. opet osvojilo Regionalnu ligu te prvenstvo Hrvatske (prije toga i Kup Hrvatske, tako i sezonu prije, 2013./14.), a PRO Recco naslov prvaka Europe, te je Jug bio pune dvije sezone praznih ruku.  

image
Luka Lončar, jugov centar, protiv ZF Egera u četvrtfinalu Final 6 Eurolige u Budimpešti 2016. godine foto: Tonči Vlašić


Kako Lončar nije sam stigao u Juga u ljeto 2015., došli su i Felipe Perrone, zatim Josip Vrlić i Xavi Garcia, Gruž je otvarao šampanjac nakon baš svakog natjecanja, a Lončar već nakon svoje prve sezone u Jugu osvojio više nego u svih svojih deset prethodnih sezona.

- Uzeli smo čak četiri trofeja. Pamtim svaki, a naravno, naslov prvaka Europe, koji smo uzeli u Budimpešti, taj se ne može zaboraviti.

Lončar je prve sezone s Jugom osvojio Kup Hrvatske, Regionalnu ligu, prvenstvo Hrvatske i naslov prvaka Europe. Zatim u sezoni 2016./17. nova četiri trofeja - europski Superkup, Kup Hrvatske, Regionalnu ligu te prvenstvo Hrvatske (Jug je zaustavljen tek u devetom finalu, i to u finalu Eurolige u Budimpešti od Szolnoka). Treće sezone nova tri trofeja - Kup Hrvatske, Regionalna liga i prvenstvo Hrvatske, te u sezoni 2018./19. jedan trofej - najvažniji domaći - prvenstvo Hrvatske.

image
Hrvatska je prvak svijeta 2017. - nezaboravan doček na Stradunu nakon povratka iz Budimpešte (Luka Lončar, Xavi Garcija, Marko Macan..) foto: Tonći Plazibat / CROPIX


Bio je uspješan i s reprezentacijom Hrvatske. Osvajao je medalje na svim najvećim međunarodnim natjecanjima - olimpijski doprvak 2016. u Riju, svjetski prvak 2017. u Budimpešti, te brončani na Europskom prvenstvu 2018. u Barceloni. Sa svjetskih prvenstava ima ukupno četiri medalje (osim zlata iz Budimpešte 2017. osvojio je srebro u Kazanju 2015., te bronce u Barceloni 2013. i Gwangju 2019.). Plus, medalje iz Svjetske lige, Eurokupa...

- Nadam se kako ćemo uspjeti odigrati domaće prvenstvo te Regionalnu ligu do kraja, te, naravno, biti uspješni, te kako ću imati s Jugom više od dvanaest trofeja. Iskreno, nekako mi je žao što se Euroliga nije odigrala do kraja. Baš smo bili uhvatili ritam, posložili se, te sam se veselio nastupu na završnom turniru u Genovi – kaže Lončar, koji je, pišu francuski mediji, na listi želja njihovog Marseillea, kluba koji je 2018. bio pobjednik Eurokupa te postao prvi francuski klub u povijesti s euro trofejom.

Marseille je već doveo legendarnog Andriju Prlainovića, a osim Lončara, kojem ističe ugovor s Jugom, piše se kako želi dovesti i dvojicu igrača, koja su prije neki dan napustila PRO Recco, Filipa Filipovića i Andra Bušlju, također trofejne igrače. Sve naravno iz želje da izbore Euroligu, a u njoj ne igraju sporednu ulogu. Je li istina što pišu Francuzi?

- Istina je što se piše. Zvali u me iz Marseillea, te smo razgovarali - potvrdio je Lončar te dodao:

- Mene sad čeka razgovor sa čelnicima Juga. Tek ću nakon tog razgovora moći donijeti odluku o tome gdje ću nastaviti karijeru.

image
Vaterpolska liga prvaka: Jug Adriatic Osiguranje je dobio Olympiacos u Gružu, Luka Lončar (Jug AO) i Emmanouil Zerdevas, vratar Olympiacosa foto: Tonći Plazibat / CROPIX
16. travanj 2024 18:56