StoryEditorOCM
VaterpoloHALO RUSIJA |

ANDREJ BELOFASTOV, BIVŠI IGRAČ JUGA I MLADOSTI ‘Mi u Rusiji ne gledamo hrvatsko finale jer je to sad jedino prvenstvo koje se igra u svijetu, već...‘

Piše Tonči Vlašić
22. srpnja 2020. - 12:18
Gledali smo na televiziji prijenos prve utakmice finala iz Dubrovnika, a gledat ćemo i drugu utakmicu finalne serije iz Zagreba, kao i sve, koliko ih god još bude, a ja sam uvjeren kako će ih biti više od tri. Sa svojom momčadi u Rusiji, to je druga momčad Sintez Kazana, počeo sam pripreme za novu sezonu. Prošla sezona je prekinuta zbog korona virusa i nije nastavljena. U našoj oblasti, Tatarstanu, gdje je grad Kazanj, dosta manje je zaraženih. Najgora je situacija u Moskvi te Sankt Petersburgu. Uglavnom, na okupu smo, treniramo, te ćemo nakon poslijepodnevnog treninga sjesti opet ispred televizije. Mi u Rusiji imamo dodatni razlog pratiti finale prvenstva Hrvatske jer u njemu nastupaju dva reprezentativca Rusije u finalu, Merkulov igra za Juga, a Kharkov za Mladost – govori Andrej Belofastov, nekadašnji trofejni igrač zagrebačke Mladosti, ali i Juga. Dvije godine je proveo u kapici 'Žabaca' (1992.-1994.), a jednu u kapici Juga (2000./01.).

- Tri godine sam bio u Dubrovniku. Dvije sezone sam prvo igrao za Dubrovnik, a potom sezonu za Jug. Pamtim tu sezonu u Jugu jer smo uzeli sva tri trofeja, Kup Hrvatske, prvenstvo Hrvatske te naslov prvaka Europe, a dva najvrijednija trofeja se ne zaboravljaju zbog fantastične atmosfere koja je vladala u to vrijeme u Gružu, pogotovo ona za vrijeme Final foura europske Lige prvaka.

Kup Hrvatske i prvenstvo Hrvatske Belofastov je s Jugom uzeo pobjedivši u finalu Mladost.

- Da, a dok sam s Mladosti trofeje osvajao preko Juga – naglasio je Belofastov, koji je nakon igračke karijere, koju je zaključio 2011., nek se zna kako ima hrvatsku putovnicu te kako je 1995. nastupao za reprezentaciju Hrvatske na EP-u u Beču (1992. s Zajednicom neovisnih država je u Barceloni osvojio olimpijsku broncu), počeo trenersku. Danas je i na klupi ženske reprezentacije Rusije (olimpijska bronca u Riju 2016., bronca na Svjetskom prvenstvu 2017. u Budimpešti gdje je ove godine uzeo srebro na Europskom prvenstvu), a ne samo s drugom ekipom aktualnog prvaka Rusije, Sintez Kazana, koja također igra u najvećem rangu.

- Neki od mojih igrača su prije dvije godine bili na Savi i u Gružu kad smo se pripremali s Mladosti te s Jugom, te su vidjeli na zidovima i moje fotografije kad sam s dva najveća hrvatska kluba osvajao trofeje. Tako da znaju kako sam igrao za oba kluba.

image
Andrej Belofastov je trener ženske reprezentacije Rusije


Jug je dobio prvu utakmicu finala na tri pobjede. Sačuvao prednost domaćeg terena. Što je gledajući televizijski prijenos vidio nekadašnji igrač Mladosti i Juga?

- Prvo moram reći kako je sad pritisak na Mladosti jer ako Jug povede 2:0, teško se to može stići. Prvu utakmicu finala? Nju ne mogu gledati bez finala Regionalne lige, koje je odigrano tri dana prije, a u kojem je Mladost zasluženo osvojila naslov. Jug je nakon tog šoka, neuspjeha, odlično počeo tri dana poslije tu prvu utakmicu finalne serije za prvaka Hrvatske, ali opet pao u nastavku. Mladost je i u toj utakmici pokazala kako ima dužu klupu, koja može diktirati visoki tempo igre, te kako je iskusnija. Pazite, ostala je bez sjajnog Ćuka kad je gubila pet razlike, a otpao joj je jš jedan odličan igrač, Radu, i to kad je Jug vodio sa četiri razlike početkom treće četvrtine. Kharkov igra vrhunski, Ćuk je bio fantastičan u finalu Regionalne lige. Josip Vrlić i Cosmin Radu su odlični u dva metra. Koliko je samo Vrlić zaradio igrača više za Mladost - istaknuo je Belofastov, te nastaio:

- S druge strane Benić je odigrao sjajno poluvrijeme u subotu, Fatović pak finale Regionalne lige. Osjeća se umor kod Garcije, ali on je mozak dubrovačke ekipe. Svojim velikim iskustvom zna što i kako napraviti za ostvariti uspjeh. Naglašavam svojim igračima kad govorimo o finalu prvenstva Hrvatske, Jug i Mladost su dvije vrhunske momčadi. Obje su kvalitetne, i teško je reći: 'Vrlić i Radu su bolji' jer već u idućoj utakmici Lončar i Lozina mogu biti i bolji od njih. Znam da Merkulov može bolje, kao i još dosta igrača s jedne i druge strane, te ne mogu reći, Jug ima bolje igrače na toj i toj poziciji od Mladosti, ili Mladost ima bolje igrače na toj i toj poziciji, kad obje momčadi, naglašavam, imaju na svakoj poziciji kvalitet. Zbog toga i gledamo finale prvenstva Hrvatske. Ne gledamo jer je to sad jedino prvenstvo, koje se igra u svijetu. Glavni razlog zbog čega ni mi u Rusiji ne želimo propustiti pogledati oglede Mladosti i Juga jest što su to dvije velike momčadi – podvukao je 51-godišnji Belofastov uz dodatak:

- Nemoj me pitat tko će pobijedit, jer što god rečem, odmah će me zvati oni drugi te ću imat problema.

Belofastov je u tri sezone, koliko ih je ukupno odigrao za Mladost (dvije) i Jug (jednu), osvojio svih šest domaćih trofeja (tri puta dupla kruna u Hrvatskoj). 

image
Andrej Belofastov na terasi hotela Valamar Lacroma Dubrovnik na Babinom kuku 2018. godine foto: Tonči Vlašić


FINALNA SERIJA ZA PRVAKA HRVATSKE 2020. Prva utakmica, subota, 18. srpnja, Dubrovnik: Jug AO – HAVK Mladost 18:16 (1:0) , druga utakmica, srijeda, 22. srpnja, 18.45 sati, Zagreb: HAVK Mladost – Jug AO, treća utakmica, subota, 25. srpnja, 20.15 sati, Dubrovnik: Jug AO – HAVK Mladost, eventualna četvrta utakmica, srijeda, 29. srpnja, 20.15 sati, Zagreb: HAVK Mladost – Jug AO, eventualna peta utakmica, nedjelja, 2. kolovoza, 20.15 sati, Dubrovnik: Jug AO – HAVK Mladost.

Sve utakmice izravno prenosi HTV na svom drugom programu.
24. travanj 2024 01:26