StoryEditorOCM
VaterpoloSUPER UTAKMICA U GRUŽU

Aktualni europski prvak potopio bivšeg, pa kreće za Dubrovnik, kladionice po starom, i tako više od desetljeća

Piše Tonči Vlašić
4. listopada 2023. - 20:04
Nezaboravno polufinale Final 6 u Budimpešti 2016. godine, Jug je dobio PRO Recco, branitelja naslova u polufinalu, te u finalu slomio i OlympiacosTonči Vlašić/

Ogled prvaka Europe, PRO Recca i Posillipa u Chiavariju završio je ove srijede očekivanom pobjedom u talijanskom prvenstvu aktualnog. Bivši se doslovno ‘utopio‘ na sjeveru Italije, 19:4. Treća je to utakmica u novoj sezoni PRO Recca nakon što je prošla zaključena trećim naslovom prvaka Europe u nizu, a zadnja dva je uzeo pod vodstvom našeg Sandra Sukna, deseti i jedanaesti (kao igrač bio je prvak s PRO Reccom 2012. godine).

I nije samo kao trener uzeo dva naslova europskog prvaka, već sve što se moglo još uzeti u dvije protekle sezone, oba europska Superkupa, u Italiji oba puta prvenstvo, i oba puta kup.

Utakmica 1. kola u skupini ‘B‘ europske Lige prvaka, 15:6 pobjeda protiv Dinama iz Tbilisija, bila je prva službena utakmica ove sezone ‘Biancocelestija‘. Zatim je na startu domaćeg prvenstva nastradao Camogli. Kad se zbroji, 59:13 ima pogodak razliku u te tri utakmice jugov gost u 2. kolu europske Lige prvaka.

Protv Posillipa Cannela je bio prvi strijelac s četiri pogotka, već na poluvremenu je bilo 13:1. Jedino nije mrežu suparnika zatresao ‘naš‘ Kakaris. Sukno je odmarao Fondellija jer PRO Recca, ističe se, u petak u Dubrovniku čeka super europska utakmica protiv Juga, koji kompletan trenira u svom Gružu, te se sprema za dolazak europskog prvaka.

Tko je osim Cannele i Kakarisa 50 sati prije ogleda s Jugom u Gružu još igrao za PRO Recco protiv Posillipa? Del Lungo, Di Fulvio, Zalanki, Younger, Iocchi Gratta, Presciutti, Echenique, Condemi, Aicardi, Hallock, Negri i Rossi.

Jugaši su dobili zadnji dvoboj protiv PRO Recca u Gružu, 11:8 u sezoni 2021./22., bio je to i jedini europski poraz talijanskog sastava koji je pod vodstvom Sandra prvi put otišao do krune prvaka Europe. Korona se te sezone još igrala sa svima, pa se dogodilo da Jug nije putovao u goste PRO Reccu (registrirano 10:0 za talijanski sastav). Prije toga su bili suparnici pod ‘balonom‘ u Ostiji (9:8 i 18:3 za PRO Recco u skupini)…

Pamte se čak tri polufinala za redom završnog turnira. Prva dva, oba u Budimpešti, pripala su Jugu. Pod vedrim nebom slavlje na peterce, prije toga savladan je Eger, a nakon toga Olympiacos – četvrti put Jug prvak Europe. Iduće godine, u zatvorenom u Budimpešti, u prekrasnoj Duna Areni, prije toga pobjeda protiv Olympiacosa, a nakon poraz u finalu od Szolnokija. Te sezone PRO Recco je u skupini bio u obje utakmice bolji od Jugaša, ali… Treće polufinale u nizu, ono u Genovi, pamtimo po baš lijepom suđenju Alexandresca, ali je Olympiacos dobio PRO Recco u finalu...

Jug i PRO Recco su tri godine u nizu igrali finale Lige prvaka (Dubrovnik 2006., Milano 2007. i Barcelona 2008.). Prvo je dobio Jug, drugo je riješio Maurizio Felugo iz ‘aviona‘, a treće je sudio Stavridis. I tad je i nebo plakalo.

Još 80-ih su bili prvi ogledi Juga i PRO Recca…

Skupina ‘B‘

Rezultati 1. kola, utorak, 26. rujna, Pirej: Olympiacos SFP – Jug Adriatic osiguranje 16:15 nakon peteraca /12:12, Recco: PRO Recco – Dinamo Tbilisi 15:6, raspored 2. kola, petak, 6. listopada, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – PRO Recco, Tbilisi: Dinamo Tbilisi – Olympiacos SFP.

Petak u Gružu? Opet je na kladionicama PRO Recco veliki favorit. Ali, tako je zadnjih gotovo dvadeset godina…

Jug u ovoj prilici može samo dobiti. Utakmica protiv europskog prvaka, koji ove sezone lovi što nitko nije uspio u povijesti – četvrti put za redom osvojiti najelitnije natjecanje, počinje u 19 sati. Grijeh bi bio propustiti je.  

27. travanj 2024 16:33