StoryEditorOCM
TenisPET KRUGOVA |

ČETIRI HRVATSKA MUŠKETIRA ZLATO DIJELILA U SUPER TIE BREAKU Pavić i Mektić na tronu, Lijepu našu će pjevati skupa sa Čilićem i Dodigom

Piše Tonči Vlašić
30. srpnja 2021. - 13:46
Hrvatsko finale Olimpijskih igara - srebrni Marin Čilić i Ivan Dodig, te zlatni Mate Pavić i Nikola MektićTiziana Fabi

Ne znam za koga ste navijali, jeste li uopće, ali, živcirali se niste sigurno, i to prvi put u povijesti hrvatskog tenisa. Da, nije bilo razloga. Nije jer je ovo bio povijesni dan hrvatskog sporta, hrvatskog tenisa, koji je ispisao povijest svjetskog tenisa. Zvuči nevjerojatno ta činjenica - prvi put u modernoj olimpijskoj povijesti, a ona se piše od 1984. godine, kad se tenis vratio na Igre, u Los Angelesu je bio, istina, pokazni, gledali smo u finalu muških parova četiri tenisača iz iste države. 

Hrvatsko finale! S jedne strane Marin Čilić i Ivan Dodig, s druge Nikola Mektić i Mate Pavić. Prekrasno. Zlato i srebro za Hrvatsku osigurali su jučer, pobjedama u polufinalu, danas su između sebe odlučili tko će se pohvaliti kako je olimpijski pobjednik.

Uspjelo je to na kraju prvim favoritima turnira, Paviću i Mektiću. Srebro je oko vrata kumovima, Čiliću i Dodigu, koji su, kao i pobjednici, uživali, to je sigurno, kad je zasvirala Lijepa naša unatoč porazu u finalu. Odluka je pala u trećem setu, tzv. super tie breaku. Prvi set 6:4 za Pavića i Mektića, drugi 6:3 za Čilića i Dodiga, a u super tie breaku Pavić i Mektić su poveli sa 6:0, na kraju 10:6.

Inače, finalisti turnira parova iz iste države – zadnji put se dogodilo to teniske 1908. godine. Britanci su uzeli zlato i srebro. Hrvatska danas, 113 godina poslije! 

image
Ivan Dodig i Marin Čilić
Vincenzo Pinto
image
Mate Pavić i Nikola Mektić
Vincenzo Pinto

Uglavnom, kao i u Barceloni 1992., tako i sad u Tokiju, hrvatski tenis je izborio dvije medalje na jednim Igrama. Prije 29 godina Goran Ivanišević u singlu, te u paru s Goranom Prpićem osvojio je bronce, brončani su u Ateni 2004. bili u paru Mario Ančić i Ivan Ljubičić. Do jučer hrvatski tenis nije imao medalje zlatnog i srebrnog sjaja s Igara. Sad ih ima!

Hrvatska je u Tokiju stigla do učinka – šest medalja. Tri zlata (Matea Jelić taekwondo, braća Sinković, Valent i Martin, u veslanju, te sad Mate Pavić i Nikola Mektić u tenisu), srebro (Marin Čilić i Ivan Dodig u tenisu), te dvije bronce (Toni Kanaet u teakwondu i Damir Martin u veslanju).

image
Pobjedničko postolje - Marin Čilić i Ivan Dodig, Mate Pavić i Nikola Mektić, te brončani Novozelanđani, Marcus Daniell i Michael Venus
Tiziana Fabi
25. travanj 2024 16:17