StoryEditorOCM
OstaloSTOLNI TENIS |

STARR KAŽNJEN, SAVEZ UPISAO 3:0 ZA ‘PITURE‘ Varaždinci mašu s preporukom Mata Lakića, Libertas Marinkolor vraški blizu naslova

Piše Tonči Vlašić
2. ožujka 2021. - 15:04
Stolnoteniski klub Libertas Marinkolor - predsjednik Marinko Matulović, igrači Tomislav Japec, Miho Simović i Filip Čipin, te jedan od trenera, Joško Martinović foto: Tonči Vlašić

Jedan od najiščekivanijih susreta sezone ipak se nije odigrao. Prvoplasirani Libertas Marinkolor trebao je u odgođenom susretu iz prvog dijela sezone ugostiti Starr, ali branitelja naslova iz Varaždina na kraju se nije pojavio na meču. Prvotno se taj susret trebao igrati 7. studenoga 2020., no na traženje Varaždinaca susret je odgođen. Kasnije je određen i drugi termin meča, ali ni tu nije bilo previše sreće. Ovo im je bio već treći dogovoreni susret, no reketi su mirovali. Meč je registriran 3:0 za 'Piture', a Varaždincima je oduzet i bod. S ovakvim ishodom Dubrovčani su stekli ogromnu prednost u lovu na naslov, praktički su već stavili jednu ruku na trofej kojeg su osvojili 2017. godine. Od tada pokal prvaka, ističe se, stajao je u varaždinskim vitrinama.

Ronald Ređep, čelnik varaždinskog kluba ističe kako utakmica nije odigrana jer je epidemiolog Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić dao mišljenje da se utakmica zbog pogoršane epidemiološke situacije na tom području ne igra ako to nije nužno.

- Susret smo prijavili Policijskoj upravi, zatim Stožeru Civilne zaštite, Hrvatskom stolnoteniskom savezu te Javnoj ustanovi sportski objekti. Nitko nije doveo u pitanje njegovo odigravanje. Činjenica je kako su u našoj dvorani u Gospinom polju na dan kad smo mi trebali igrati sa StaRR-om igrale odbojkašice Dubrovnika i Marina Kaštela susret najvećeg ranga, Hrvatske Super lige. Zatim, košarkaši Dubrovnika i zagrebačke Junior Cedevite susret Prve hrvatske lige, te malonogometaši Omble i splitskih Bačvica susret razigravanja za ostanak u Drugoj hrvatskoj ligi jug. To su činjenice - istaknuo je Marinko Matulović, predsjednik Libertas Marinkolora, ujedno dopredsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

U cijeloj priči treba istaknuti kako StaRR na papiru ima jak sastav, ali zbog loše epidemiološke situacije, te mjera, koje su uveli nacionalni stožeri, očito ga nije bio u stanju okupiti. Činjenica je, a to navodi i Hrvatski stolnoteniski savez na svojoj službenoj stranici, StaRR nije došao u Dubrovnik, a dan poslije je igrao u Splitu.

- HSTS je bio obavješten o svemu jer smo im na putu do Dubrovnika uputili preporuku epidemiologa Mate Lakića, no od predsjednika natjecateljske komisije HSTS-a Alena Ivančina pristigao je samo kratak odgovor kako se susret ipak mora odigrati. Nismo željeli riskirati da naši igrači budu izloženi zarazi, a niti smo željeli da nas netko proziva zbog neposluha sugestije o neodržavanju sportskih susreta pa dalje od Baške vode u subotu nismo otputovali. Međutim, unatoč odluci epidemiologa i Stožera Civilne zaštite o neigranju te zahvaljujući podršci HSTS-a, novi su natjecateljski bodovi prema tome i pobjeda od 3:0 pripisani STK Libertas Marinkoloru bez igre - izjavio je Ređep za Varaždinske vijesti, koje podsjećaju da je Ređep prvotno najavljivao da Starr neće igrati nastavak prvenstva ako se ne uvedu obavezna testiranja na koronavirus, a od čega je varaždinski klub odustao jer je HSTS, ističu, prijetio suspenzijom aktualnog prvaka zbog čega su na kraju bili primorani nastaviti s natjecanjem. Dodaju kako se cijeli slučaj oko regularnosti natjecanja bez testiranja i suprotno uputama epidemiologa nalazi trenutno na arbitražnom sudu. Odluka suda je trebala stići prije početka drugog dijela prvenstva HEP Superlige, ali za sada još nije.

image
Miho Simović je 2017. donio Libertas Marinkoloru pobjedu u majstorici finala doigravanja za prvaka - trenutak kad je osvojio posljednji poen, te donio prvi naslov u povijesti dubrovačkog kluba foto: Tonči Vlašić

Podsjetnik, u zadnje dvije sezone nema doigravanja, prvak je klub koji skupi najviše bodova u ligaškom dijelu sezone. Ukoliko na snazi ostane odluka HTST-a, Libertas Marinkolor uoči drugog dijela sezone ima veliku prednost jer bi StaRR u preostalih devet kola trebao ostvariti tri pobjede više od 'Pitura' da bi obranio naslov prvaka. 

Libertas Marinkolor ima čistih 9/0 i 18 bodova, GSTK Zagreb je drugi sa 7/2 i 16 bodova, StaRR, budući nije dobio bod za poraz zbog neopravdanog nedolaska, zauzima treće mjesto s 8/1 i 16 bodova, četvrti je Donat sa 6/3 i 15 bodova, peti Vodovod Osijek s 5/4 i 14 bodova, itd...

Drugi dio prvenstva počinje 6. ožujka. Libertas Marinkolor tad dočekuje Donat, a dan poslije ugostit će GSTK Zagreb.

20. travanj 2024 08:20