StoryEditorOCM
OstaloPET KRUGOVA |

SANDRA PERKOVIĆ PONOSNA NA MARIJU TOLJ Tako malo je nedostajalo 21-godišnjoj Orebićanki da u svom debiju izbori olimpijsko finale: ‘NIsam razočarana!‘

Piše Tonči Vlašić
31. srpnja 2021. - 06:18

Dvanaest najboljih ih je ušlo u finale, među dvanaest je naša sjajna Sandra Perković, ali ne i 21-godišnja Marija Tolj. Orebićanka je najdalje bacila u drugoj seriji - 61 metar i 48 centimetara, a to joj je donijelo ukupno trinaesto mjesto u konkurenciji trideset i jedne bacačice diska.

Marija je tako prva ispod crte, i to je za samo četiri centimetra ostala bez nastupa u finalu u svom olimpijskom debiju. Bio je ovo najbolji nastup članice zagrebačkog Zrinjevac Dinama na velikim natjecanjima.

- Nisam razočarana. Štoviše, zadovoljna sam jer sam na svojim prvim Olimpijskim igrama bacila preko 60 metara. Malo mi je trema uzela danak u prvom hicu, ali sam zadovoljna sa 61 metar i 48 centimetara u drugom - naglasila je Tolj, koja je nastupala u drugoj skupini, bacala predzadnja u skupini u kojoj je bilo šesnaest natjecateljica. U 'krug' je prvi put ušla malo poslije 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu. Njezin prvi hitac je bio zagrijavanje (54 metra i 76 centimetara), dok je u posljednjoj trećoj seriji bacila disk 60 metara i 33 centimetra.

Druga skupina je bila raspoloženija od prve u kojoj je pobijedila Perković s hicem 63 metra i 75 centimetra, ali to je bio 15 centimetara kraći hitac od norme, koja je iznosila točno 64 metra, te finale nije bilo osigurano. Međutim, trebalo je da čak dvanaest natjecateljica od šesnaest iz druge skupine bude uspješnije od Sandre da bi dvostruka olimpijska pobjednica za redom ostala bez finala. Očekivano, to se nije dogodilo. U prvoj skupini je drugi najbolji rezultat imala Njemica Kristin Pudenz, koja je bila kratka dva centimetra (63 metra i 73 centimetra). U drugoj skupini je svjetska prvakinja, Kubanka Yaime Perez, bacila 63 metra i 18 centimetara, a Talijanka Daisy Osakue oborila državni rekord sa 63 metra i 66 centimetara.

image
Sandra Perković
Andrej Isakovic

Na kraju su samo dvije natjecateljice druge skupine bile uspješnije od Perković. Amerikanka Valarie Allman je već u prvoj seriji prebacila normu – 66 metra i 42 centimetra, a zatim je Indijka Kamalpreet Kaur bacila disk točno 64 metra. Bez finala ostala je bivša svjetska prvakinja, Kubanka Denia Caballero, koja je u prvoj skupini bacila samo 57 metara i 96 centimetara, kao i Nizozemka Jorinde van Klinken vlasnica najboljeg rezultat ove godine - 70 metara i 22 centimetra, jedina Europljanka uz našu Sandru koja je u ovom stoljeću imala hitac duži od 70 metara. Van Klinken je gledala u leđa i Mariji Tolj s hicem 61 metar i 15 centimetara...

- Jako sam ponosna na njezin hitac, žao mi je što je ostala prva ispod crte jer vjerujem da joj je mjesto bilo u finalu. A moja sreća je još veća kad znam da je pobijedila europsku prvakinju do 23 godine Jorinde van Klinken, tzv. 70-metrašicu. Neka se zna da je Marija ipak najbolja U-23 bacačica diska, a sve ostalo su priče! Hrvatska ima veliku budućnost i mislim da mene i Mariju čeka još puno zajedničkih natjecanja - komentirala je Sandra Perković nastup Marije Tolj.

Finale je u ponedjeljak od 13 sati po hrvatskom vremenu. Perković ima priliku ispisati povijest jer nijedna atletičarka dosad nije uspjela osvojiti tri zlatne medalje za redom u istoj pojedinačnoj disciplini. Šteta što u tom finalu neće biti i 21-godišnje Orebićanke. Za to je Mariji nedostajalo samo četiri centimetra duži hitac. Šteta, baš šteta.

image
Marija Tolj 
Andrej Isakovic
20. travanj 2024 14:29