StoryEditorOCM
OstaloVESLANJE |

POČELE OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE U LUZERNU Mogu li veloluške blizanke, Ivana i Josipa, ispisati povijest hrvatskog veslanja?

Piše Tonči Vlašić
15. svibnja 2021. - 11:16

Hoće li sestre JurkovićIvana Josipa, ispisati povijest hrvatskog veslanja, te biti prva hrvatska ženska posada na Olimpijskim igrama, i to uspjeti ostvariti već ove 2021. godine? Olimpijske kvalifikacije, posljednja prilika za uloviti kartu za Tokio, počele su danas u švicarskom Luzernu, traju do ponedjeljka, 17. svibnja, a u prvoj utrci subotnjeg programa nastupile su upravo veloluške blizanke, koje su u skupini zauzele treće mjesto, te ih čeka repasaž, tj. polufinale. 

Samo je prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini vodilo izravno u finale. Do njega su u njihovoj skupini stigle Ruskinje. U drugoj skupini su izravan plasman u finale izveslale Dankinje.

Ruskinje su u trećih 500 metara osigurale pobjedu, pokušale su ih ugroziti na kraju Čileanke, ali neuspješno. Veloluške blizanke su 2000 metara izveslale za 7 minuta i 23 sekunde. Posljednje su u prvoj skupini bile Njemice. I u drugoj skupini nije bilo neizvjesno na kraju. Danska posada, koja je sastavljen a od osvajačica olimpijskih medalja (Fie Udby Erichsen i Hedvig Rasmussen), su nakon tisuću metara pobjegle Čehinjama, Nizozemkama i Norvežankama.

U dvojcu bez kormilara na Olimpijskim igrama nastupit će ukupno trinaest posada. Jedanaest država je već osiguralo nastup, i to Australija, Kanada, Španjolska, Novi Zeland, SAD, Italija, Rumunjska, Irska, Kina, Velika Britanija i Grčka.

Ostala su još dva mjesta za koja se u Luzernu bori ukupno osam posada. Jedno priželjkuju dohvatiti sestre Jurković! Uspiju li, ispisat će povijest hrvatskog veslanja.

23. travanj 2024 23:53