StoryEditorOCM
Ostalo42. JUŽNODALMATINSKA REGATA

Mareus 3 ‘uhvatio‘ levanat i maestral, uzeo prvu etapu od Orebića do Pomene, Orsanovci mu puhali u leđa, ali po ORC-u vodi...

Piše Tonči Vlašić
5. kolovoza 2022. - 18:30

Čekalo se na vjetar, zatim da trajekt Mljet ukrca sve, te krene put Korčule. Nakon toga je dat znak za start 42. izdanja Južnodalmatinske regate. Krenuli su ispred Orebića prema Korčuli gdje su okrenuli oko bove te nastavili prema Mljetu, do Pomene, gdje je bio cilj prve etape.

- Lagan vjetar, levanat i maestral, s istoka i juga. Nekih, ne više od 6,7 čvorova. Na trenutke nije bilo nikakvog vjetra - istaknut će Marinko Mikulandra, predsjednik Orsana.

Mareus 3 je prvi prošao ciljem, Labudov adut za čijim je kormilom Denis Stanojević je etapu dugu 19 milja odjedrio za dva sata, 1 minuta i 15 sekundi. Pratili su ga dva jedra Orsana, Hydro Stravaganza Nika Kmetovića i Outsider Vedrana Kosovića. Kmetović je zaostao 47 sekundi za Marusom 3, a Kosović minutu i 5 sekundi.

Činilo s na startu kako će Fatamorganu 2 Mate Arapova iz splitskog Mornara ostali teško pratiti, kako je pogodio kuda treba ići, ali...

Kvintet najboljih prve etape po realnom vremenu zatvorio je maxi krstaš Toto travel Tutta Trieste Jedriličarskog kluba Trogir na čelu sa Zrinkom Hrvoj.

Tako je po OPEN-u, ali na prijelazni pokal Atlantske plovidbe bit će upisano ime pobjednika po ORC-u, a tu nakon prvog dana vodi Adriatica Jedriličarskog kluba Split s kormilarom Andrejem Šoošom Maceljskim, drugi je crnogorski Favorit čije kormilo drži Maksim Nemchenko, a treći Lero Iva Kvestića iz Orsana.

U subotu će se jedrit od Pomene do Prožure, a dan iza cilj posljednje treće etape 42. Južnodalmatinske regate je Dubrovnik.

USKORO FOTOGRAFIJE S PRVE ETAPE

24. travanj 2024 06:58