StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

JURIŠ PO NASLOV PRVAKA, ZA BAČA I ANDRA Marko Kuraja: ‘Nikad zbog kartona nisam propustio važnu utakmicu. Nažalost, sad ću, ali...‘

Piše Tonči Vlašić
7. srpnja 2020. - 20:27
Ljutio se Marko Kuraja nakon isključenja protiv AFC Universitasa u posljednjem kolu ligaškog dijela sezone 2019./20., ali suci nisu promijenili odluku, a zbog čega će propustiti četvrtfinale doigravanja za prvaka protiv Crnice foto: Tonči Vlašić
Neće ga biti u srijedu navečer protiv Crnice u četvrtfinalu. Isključen je u zadnjem kolu ligaškog dijela, u petak navečer protiv Universitasa na splitskim Gripama, utakmici u kojoj su 'crveno plavi' pobjedom napravili korak naprijed na tablici, te stigli do četvrte pozicije, posljednje koja donosi domaćinstvo na startu doigravanja za prvaka. Squareu je na ruku išao poraz baš Crnice u Vrgorcu od Vrgorca, koji je bio 'zacimentiran' na sedmom mjestu.

- Jesmo li očekivali kako će Crnica i(li) Futsal Dinamo, koji je igrao doma protiv Uspinjače, kiksati u zadnjem kolu, te kako ćemo mi zahvaljujući tome, ako dobijemo u Splitu, imati priliku igrati kod kuće četvrtfinale? Priželjkivali smo, nadali se kako će barem jedan od njih dvojice napravit krivi potez. Na kraju se to i dogodilo.

Marko je skrivio penal, te zaradio isključenje. Nema dodatne kazne. Propustit će samo jednu utakmicu.

- Nikad nisam propustio zbog kartona neku važnu utakmicu. Nažalost, sad ću ovo četvrtfinale, te se zbog toga nekako loše osjećam, ali vjerujem kako će mi suigrači omogućiti da igram još ove sezone.

image
Antonio Juretić (Olmissum) i Marko Kuraja (Square) u Omišu foto: Božidar Vukičević / CROPIX


Crnica stoji Squareu na putu do polufinala. Tko pobijedi u Gospinom polju u srijedu navečer ide u polufinalu na pobjednika Novo vrijeme Apfel – Alumnuss. Protiv Crnice je Square igrao tri puta ove sezone. Svladao je za bodove u Gospinom polju (6:5), ali je dva gostovanja na Baldekinu zaključio porazom: 8:3 kad su ulog bila tri boda, a na penale je pao kad se borio za četvrtfinale Kupa Hrvatske.

- Tri zadnje sezone ispadamo u Kupu na penale. Od Petrinjčice na startu natjecanja, od Uspinjače u polufinalu, te od Crnice u osmini finala. Crnica? Uvijek egal, i uvijek to budu utakmice s puno pogodaka. Tko igra doma ta je u prednosti. Crnica je puno jača na svom Baldekinu nego izvan njega. Pokazuju to rezultati. Možda će njima sad biti malo lakše igrati kod nas  jer mi nećemo imat podršku s tribina, jer se zbog ove situacije s koronavirusom igra bez gledatelja, ali Gospino polje je naš teren. U Gospinom polju se ugodno osjećamo, i zbog toga priželjkujem kako ćemo proći dalje, a ako u tome uspijemo, tad bi nama trebalo biti lakše igrati u gostima jer će suparnici biti bez podrške s tribina.

image
Marko Kuraja (Square) protiv Novo vrijeme Apfel u Gospinom polju. 'Crveno plavi' su oba puta u ligaškom dijelu sezone 2019./20. dobili aktualnog prvaka, i u Makarskoj, i u Gospinom polju foto: Tonći Plazibat / CROPIX
 


Zbog koronavirusa je 'srezano' doigravanje. U četvrtfinalu i polufinalu se ne igra na dvije pobjede, a u finalu na tri, već u sva tri kruga doigravanja odluka pada u jednoj utakmici na terenu bolje plasiranog u ligaškom dijelu prvenstva.

- Ovaj sustav omogućuje više iznenađenja, i zbog toga svatko smatra kako ima priliku osvojiti naslov. Svakog samo tri utakmice dijele do naslova. Square ima kvalitetu za prvaka. Imamo se pravo nadat više nego prethodnih sezona. I to sam mislio i prije korone jer Square ima danas po dva, tri vrlo dobra igrača na svakoj poziciji. Jesam li zadovoljan četvrtom pozicijom na kraju ligaškog dijela prvenstva? Iskreno, uoči drugog dijela sam mislio kako ćemo biti uspješniji, ali sam na kraju zadovoljan jer smo u zadnjem kolu ipak uspjeli doći do pozicije koja donosi domaćinstvo u četvrtfinalu doigravanja. Najveće iznenađenje ligaškog dijela mi je ispadanje Splita u niži rang. Očekivao sam kako će Split u drugom dijelu lige ne samo izbjeći zadnju poziciju, već kako će igrati na kraju u doigravanju.

Sjećamo se prvog razgovora s Markom. Bilo je to prije gotovo pet godina nakon što je u svom trećem nastupu za seniore Squarea postigao prvi pogodak, i to je pogodio u 37. minuti za konačnih 6:0 protiv Solina u Gospinom polju 18. rujna 2015. godine. Debi je pak imao u zadnjem kolu sezone 2014./15. protiv Alumnusa u Zagrebu, a nakon toga je bio i u sastavu protiv Nacionala u polufinalu doigravanja za prvaka. Square je te obje utakmice izgubio, te je Marku treća utakmica bila – treća sreća.

image
Slavi Marko Kuraja sa suigračima svoj prvi pogodak za prvu momčad Squarea. Bilo je to na početku sezone 2015./16. Square je sa 6:0 dobio u Gospinom polju Solin foto: Tonči Vlašić


Nastupivši protiv Alumnusa obitelj Kuraja je ispisala povijest dubrovačkog malonogometnog kluba – prvi put je zaigrao sin bivšeg igrača. Markov otac je Ante Kuraja, koji je za Squarea odigrao 62 utakmice te postigao 21 pogodak. Marko je nastupio dvanaest godina poslije očevog posljednjeg nastupa za Square. Nekoliko mjeseci nakon Markovog debija, a nakon prvog pogotka u 'crveno plavom' dresu napisali smo: prvi put je pogodio i sin bivšeg igrača, a dodali tad: 'Pred Markom je sad novi izazov. Tata Ante je 1998. godine osvojio Kup Hrvatske, jedini trofej u vitrinama dubrovačkog kluba'.

- Kao i velika većina prvo sam igrao veliki nogomet, ali kad je došao trenutak odluke, igrati dalje veliki ili mali nogomet, nije bilo dileme. Mali nogomet sam zavolio zbog tate. Da, sad bi bilo lijepo uspjeti osvojiti, kao i tata, trofej. Koliko sam ja do danas postigao pogodaka za Square, a koliko sam odigrao utakmica? – zastao je u tom trenutku Marko, ali i potpisnik ovih redaka jer se godinama za sve te brojke pitalo Sinišu Bačića, Bača, tajnika Squarea, tehnika hrvatske malonogometne reprezentacije, koji nas je iznenada napustio prije dva tjedna u 61. godini života.

- Zbog Bača, ali i Andra Zarača (19-godišnji Andro Zarač preminuo je uoči početka sezone – op.a.), žarko želimo donijeti pokal prvaka u Gospino polje – istaknuo je 23-godišnji Marko uoči četvrtfinalnog ogleda protiv Crnice, koji se igra u srijedu, 8. srpnja, u Gospinom polju s početkom u 20 sati.

image
Marko Kuraja, igrač Malonogometnog kluba Square foto: Tonči Vlašić
23. travanj 2024 19:15