StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

JUČER NOSIO VODU, DANAS NOSI SQUARE Antonio Konsuo: ‘Meni to nije bilo ispod časti. Naprotiv, nije mi ni danas!‘

Piše Tonči Vlašić
15. veljače 2021. - 17:33

Hrvoje Šimunović je bio trener mlađih u velikom nogometu, uz to i trener u malom nogometu, Squareu, i tako je nakon jednog treninga velikog nogometa upitao junaka naše priče, i ne samo njega: Tko ima želju doći i na trening u dvoranu? Square je imao obvezu nastupiti i s mlađim uzrastima...

- ... i tako je počelo – prisjetio se Antonio Konsuo, koji je pozitivno odgovorio taj dan na trenerov upit.

Kako mu nije loše išlo u juniorima Squarea dočekao je Konsuo već sa 17 godina poziv Marinka Mavrovića, tad trenera prve momčadi dubrovačkog malonogometnog prvoligaša, a danas aktualnog izbornika hrvatske reprezentacije.

- Moja prva utakmica za prvu momčad Squarea bila je utakmica sa Solinom u 1. kolu krajem listopada 2016. godine. Dobili smo 12:1. Do tad mi je u prvom planu bio veliki nogomet, prvo igrajući za mlađe uzraste GOŠK-a, a nakon toga za Dubrovnik, ali kako mi je u malom nogometu dobro krenulo, odlučio sam se posvetiti više malom nogometu. Ipak je Square u najvećem rangu, Prvoj ligi. U njegovim redovima su bili sjajni igrači uz koje možeš napredovat, od kojih možeš puno toga naučit... Tako sam razmišljao kad sam se odlučio. U tom svom početku u prvoj momčadi Squarea sam malo igrao, ili ne bih uopće igrao. Nosio sam, što se ono reče, vodu, ali zar to nije dužnost najmlađih? Meni to nije bilo ispod časti. Naprotiv, nije mi ni danas. Eto, kad se dogodi da nema mlađih, opet smo Haron Džanković i ja u toj ulozi, bez obzira što smo danas igrači koji ne griju klupu. Tako da i danas znamo nositi vodu, stvari, lopte... Ha, meni je, ako se vratim na taj moj početak u prvoj momčadi, kad me Mavrović uvrstio u prvu momčad, bilo najvažnije da sam dio te ekipe, da idem skupa s ostalima na putovanja, da sam među igračima čije će ime bit u zapisniku utakmice. Pazite, do tad sam s tribina navijao za Squarea, za te odlične igrače, a onda sam bio s njima, bio dio te ekipe, koja igra Prvu ligu.

Oduševljen je, ističe, bio svaki put kad bi mu trener rekao da se zagrije i spremi za ulazak u igru.

- Bio sam na početku jedanaesti, dvanaesti igrač, a kad je tako, sjediš na klupi i nadaš se kako će te trener pozvati i pružiti priliku. Svatko je morao proći tu školu. Put je svima isti.

image
Radost na klupi Squarea - plješće Antonio Konsuo, tu je i Haron Džanković foto: Tonči Vlašić

Square je 'pucao' na trofeje. Uprava je dovodila pojačanja, te je bilo jasno kako će mlađi, a među njima i Konsuo, imati manje prilike za igrat.

- Iskreno, nisam razmišljao na takav način. Njihovim dolaskom sam imao od koga naučiti, trening je bio kvalitetniji, i to me je tjeralo na još veći rad. Uspjeh je bio izboriti mjesto u prvoj momčadi u takvoj konkurenciji.  

image
Antonio Konsuo (Square) foto: Tonči Vlašić

I onda se prošlo ljeto sve okrenulo preko noći. Nakon završetka sezone 2019./20. igrači koji su postigli 71 od 86 prvenstvenih pogodaka za 'crveno plave' su napustili Gospino polje. Od iskusnijih ostali su samo kapetan Hrvoje Cvjetković, te vratarski dvojac, Zoran Primić i Alen Turuk.

- Kad se već tako izdogađalo, bio sam sretan što ću dobiti priliku. Nije bilo straha, već sam sebi rekao: 'Aj da vidimo možeš li igrati u Prvoj ligi ili ne?' Bilo je ove sezone dobrih i loših minuta, dobrih i loših utakmica, i kad se osvrnem, čini mi se kako je sve manje tih loših minuta, i kako je bilo više dobrih utakmica.

Prošle sezone postigao je samo jedan pogodak, i to u zadnjem kolu ligaškog dijela, 9:7 pobjedi kod AFC Universitasa u Splitu.

- Ha, i onda u 1. kolu ove nove sezone, baš protiv AFC Universitasa, ovaj put u Gospinom polju, pobjedi 3:1 postignem pogodak. Šalio sam se nakon te utakmice kako sam ja svoje napravio.

Nismo zaboravili kako je bio junak 6:1 pobjede u drugoj utakmici četvrtfinala doigravanja za prvaka, kojom je Square izborio majstoricu 2018. protiv Novo vrijeme Apfel. Pogađao je za 2:1, 4:1 i 5:1.

- Da, postigao sam tri pogotka. Novo vrijeme Apfel je bilo prvak te sezone. Bio sam ponosan na svoj nastup u toj utakmici.

Ove sezone nakon 12. kola, dakle, nakon odigrane dvije trećine ligaškog dijela prvenstva, nadmašio je svoj najbolji napadački učinak u jednoj sezoni.

- Postigao sam šest pogodaka u prvenstvu, te jedan u kupu. Do jučer u jednoj sezoni najviše pet. Meni je ipak daleko važnije što smo kao ekipa iznenadili sve ove sezone. Nitko nije vjerovao u nas. Za mnoge smo bili glavni kandidati za ispadanje, a mi se borimo za mjesto u TOP 4, te da u četvrtfinalu doigravanja za prvaka budemo nositelji. Kažete kako ne govorim o ostanku. O tome ne volim ni govoriti, a ni slušati. Naprotiv, u ovom trenutku razmišljam kako uzeti što bolju poziciju uoči doigravanja. Bilo bi sjajno uhvatiti treće mjesto. Samo ako tako razmišljamo možemo napredovati. Liga je izjednačena. Pogledajte rezultate. Osijek uzme bod u Makarskoj, mi izgubimo u Makarskoj, a uzmemo bod u Osijeku. Makarska izgubi u Vrgorcu, mi dobijemo u Vrgorcu, Olmissum potopi Alumnus, mi izgubimo od Alumnusa, a dobijemo Olmissum...

image
Antonio Konsuo (Square) protiv Alumnusa u Gospinom polju u sezoni 2020./21. foto: Tonči Vlašić

I dok priča Konsuo, na pamet nam pada njegov pogodak protiv Futsal Dinama u utakmici koja je u Gospinom polju završila bez pobjednika, 4:4.Točnije slika s te utakmice. Puna dvorana. Navijači slave. Konsuo skače od sreće kad je presjekao napad 'Plavih', sjurio se prema golu, zaobišao vratara te pogodio za 2:0.

- A joj... što da rečem danas na to kad igramo bez gledatelja, kad nas je ova situacija s koronom dovela da su tribine prazne. Kao i svima drugima, tako i meni nedostaju navijači. Zna se kako je Square vazda imao brojnu i bučnu podršku, ali, nadamo se kako ćemo moći vrlo brzo opet biti u toj situaciji da igramo pred navijačima. Čini mi se kako bi naš uspjeh bio sad još bolji da su navijači na tribinama, kako bi imali danas koji bod više da je podrške s tribina, pogotovo kad smo mi u pitanju - istaknuo je 22-godišnji Konsuo. 

Prije dva dana je s dva pogotka u završnici utakmice kod Osijek Kelmea, drugog je postigao 15 sekundi prije kraja, izborio sa Squareom 17. prvenstveni bod (bilo je 3:3), a u petak dočekuje Vrgorac.

- Vrgorac je dobio sad Novo vrijeme Apfel kod kuće sa 4:0, i dalje je predzadnji, ali sad s 11 bodova. Čitam, doveli su nakon te pobjede Brazilca. Pojačali se. Mi imamo šest bodova više od njega. Osijek je ostao zadnji s 8 bodova. Crnica je treća s tri boda više od nas, četvrti Futsal Dinamo ima dva boda više od nas... Čeka nas još šest utakmica. Dolaze nam još Uspinjača i Novo vrijeme Apfel, gosti smo Olmissuma, Alumnusa i Crnice. Već sam rekao, cilj je biti u TOP 4, te biti nositelj u doigravanju za prvaka. 

image
Slavi Antonio Konsuo pogodak, slave i njegovi suigrači foto: Tonči Vlašić
19. travanj 2024 01:48