StoryEditorOCM
OstaloDOBRO DOŠLI U DOM STRELJAČKOG KLUBA PRIMORJE

U Visočanima pucaju visoko: ‘Želimo da se u Dubrovačkom Primorju jednog dana odlučuje o prvacima Europe!‘

Piše Tonči Vlašić
12. listopada 2023. - 10:57

Prođu se Visočani, nastavi se putem prema Imotici, te se skrene u desno nakon nekih dvjesto metara, i evo nas – raj za strijelce u kamenu Dubrovačkog Primorja. Počeo je ‘nicati‘ prije pet godina. Obnovili su ga entuzijasti, članovi Streljačkog kluba Primorje. Prvo rov, potom su nasipali zemlju, a sve kako bi bilo po propozicijama sporta…

- Bila je ovo lovačka streljana za ‘american trap‘, disciplinu koja je i danas popularna u lovačkim društvima, ali mi smo željeli napraviti iskorak, napraviti streljanu za olimpijske discipline, olimpijski trap. Rov smo imali već napravljen, i tako smo krenuli. Dignuli kredit, kupili mašine. Za jedan rov treba njih petnaest. Pet je pozicija u rovu. Svaka ima tri mašine. Kad smo napravili prvu pistu, uključili smo se u natjecanje Hrvatskog streljačkog saveza u disciplini olimpijski trap. Registrirali klub 2018. godine. To je bio neki početak – priča Vlaho Butigan, jedan od neumornih kotačića Streljačkog kluba Primorje, ponosan na napravljeno.

image

Vlaho Butigan, jedan od neumornih članova Streljačkog kluba Primorje

Tonči Vlašić/

- Nisam bio među onima koji su prvi povukli. Uključio sam se godinu dana kasnije kad je već prvi rov bio odrađen. Nikša Lujo je predsjednik našeg kluba. On ima mehanizaciju, te se s njom dosta toga odradilo zahvaljujući njemu. Branimir Butigan je također potegnuo dosta u ovoj našoj lijepoj priči.

Pomogli su, dodaje Butigan, mnogi. Općina, Grad Dubrovnik, Županija, prijatelji... Zavrnuli su mnogi rukave, radili, a taj rad je danas itekako vidljiv.

- Imamo sad tri piste kapaciteta za 120 do 140 ljudi. Iduće godine bit ćemo domaćini jednog kola Kupa Hrvatske. Do jučer se natjecanje moglo održati u Zagrebu, Osijeku, Zadru i Novigradu s tim da Zadar ima dvije piste, te je to, kad se prijavi veliki broj natjecatelja, teško odraditi u dva dana, subotu i nedjelju, koliko traje natjecanje. Petak je po pravilima rezerviran za službeni trening. Dakle, sad su Visočani četvrta streljana, koja ima najmanje tri piste u Hrvatskoj – istaknuo je Butigan.  

Prošli mjesec je Dubrovačko Primorje bilo domaćin veteranskog prvenstva Hrvatske u trapu, za natjecatelje koji napune 50 godina i starije. Dvije su grupe veterana, A i B. U A grupi su natjecatelji od 50 do 60 godina, a u B grupi stariji od 60 godina. Nije bilo puno natjecatelja, ali prva natjecanja služe domaćinu da se uigra za veća natjecanja, kojima želi biti domaćin.

- Prva pista je otvorena 2018. godine, druga prošle, a sad treća. Streljana Pampas u Osijeku je nedavno dobila nove mašine, te smo od nje otkupili stare za dva rova. Pola njih smo iskoristili za treću pistu, a druga polovica je za novu, četvrtu, koju računamo, ako bude mogućnosti, napraviti već iduće godine.  

image

Jedna od tri piste u Streljani Visočani

Tonči Vlašić/
image

U svakom rovu je po 15 mašina

Tonči Vlašić/
image

Pozicija broj 4 za gađanje na pisti 1

Tonči Vlašić/
image

Dom Streljačkog kluba Primorje u Visočanima

Tonči Vlašić/
image

Dom Streljačkog kluba Primorje u Visočanima

Pokazuje Butigan kako u centru imaju prostora sa svake strane za još jednu pistu. Napravili su pobjedničko postolje, podigli jarbole za bandjere, tu su klupske prostorije, restoran…

- Želja nam je da budemo županijsko središte, i ne samo županijsko, da svatko dođe ovdje i trenira, pomogne da ovaj sportski park bude još bolji. Sad kad imamo tri piste možemo biti organizatori domaćih natjecanja, ali mi se s tim ne zadovoljavamo već želimo biti organizatori značajnih međunarodnih natjecanja. Za to moramo imati minimalno četiri piste od kojih su dvije za Skeet, a dvije za Trap jer se natjecanja u te dvije discipline odvijaju istovremeno. Ali, nama je cilj imati pet pisti od koji će dvije, a možda i tri biti za Skeet, a time ćemo imati uvjete za organizaciju Europskog prvenstva, koje se već nekoliko puta održalo u Osijeku. Na takvom natjecanju nekoliko stotina natjecatelja bude u trapu, možda malo manje, ali opet eliki broj i u skeetu. Zatim na EP-u nastupaju i juniori, a imamo ne samo natjecanje u muškoj, već i u ženskoj konkurenciji… Takvo jedno natjecanje bi bilo najbolja reklama za naš centar. Znate, već smo imali interes od strijelaca iz Indije za pripreme u Visočanima, ali u tom trenutku smo imali samo jednu pistu. I drugi su iskazali interes za doći i trenirati kod nas. Sve smo upoznali tad kako ćemo vrlo brzo imati više pista, a što sad imamo.

Otkriva Butigan kako najmanje 50.000 eura opreme treba za svaki rov, a za napraviti novi rov/pistu oko 20.000 do 30.000 eura.

- Kad bi imali novaca, te kad ne bi štedjeli, i uzeli sve najbolje, trebalo bi između 70.000 do 100.000 eura za jednu novu pistu. Vremenski za napraviti jednu novu pistu treba dva mjeseca. Streljaštvo je, to svi znaju, skup sport. Jedan strijelac na jednom natjecanju, računajući i trening, ispuca najmanje deset serija, a svaka serija dođe 40-ak eura. Treba puno novaca za dobiti jednog vrhunskog strijelca, a većina njih je prepuštena sama sebi dok ne ostvari rezultat s kojim se nađe u svjetskom vrhu. Budući nema puno streljana, dosta sredstava se potroši na putovanje, smještaj, a naša streljana u Visočanima će olakšati strijelcima s ovog područja put do dobrog rezultata. Uz to će ovdje imati priliku natjecati se jer, ako bude interesa, možemo organizirati koliko hoćemo manjih turnira. Na prvoj pisti imamo mogućnost za turnir ne samo u olimpijskom trapu i skeetu, već i u lovačkom trapu te parkuru.

Ovog vikenda je na rasporedu Grand Prix Visočani.

- Iako smo dosta napravili na ove tri piste, tu je 95 posto posla završeno, idemo dalje. Još nismo ostvarili naš san, a san svih nas u Streljačkom klubu Primorje je pet pista, a što će omogućiti da Visočani budu jedan od centara streljačkog sporta u koji će dolaziti strijelci sa svih strana svijeta, tu trenirati, a u kojem će se jednog dana odlučivati o prvacima Europe – naglasio je Butigan.

Dakle, prođu se Visočani, nastavi se putem prema Imotici, te se skrene u desno nakon nekih dvjesto metara... Iako se ne može falit, znak je postavljen, i za one koji dolaze iz pravca Imotice. Na njemu piše: Streljana.

Dobro došli!

image

Tamo je dom Streljačkog kluba Primorje u Visočanima

Tonči Vlašić/
image

Dom Streljačkog kluba Primorje u Visočanima

26. travanj 2024 10:46