StoryEditorOCM
NogometO SVEMU POMALO |

VUKOJEVIĆ, CAREVIĆ, KRPAN, ŠUKER I KUSTIĆ NA DUBROVAČKIM DANIMA NOGOMETA Topuzović o jedinstvenoj Trećoj HNL, uvjetima, futsalu...

Piše Tonči Vlašić
7. srpnja 2020. - 16:42
Prvo o promjenama sustava natjecanja za iduće tri sezone, koje je usvojila Natjecateljska komisija Hrvatskog nogometnog saveza, a koje bi trebao potvrditi Izvršni odbor HNS-a.

- Želja je da u sezoni 2022./23. prva tri ranga natjecanja budu jedinstvena. Prvi bi i dalje brojao deset klubova, drugi bi imao dvanaest, a danas ima 16, a treći bi imao šesnaest klubova dok danas imamo pet skupina Trećih liga – kazao je Ile Topuzović, član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik Komisije za mali nogomet, koji je jedan od čelnih ljudi Nogometnog kluba GOŠK Dubrovnik 1919., člana Treće hrvatske lige – jug.

image
Đuro Lonza, čelnik Nogometnog kluba Župa dubrovačka, Ile Topuzović, član IO HNS-a i Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a tijekom posjete nogometnom terenu s umjetnom travom u Čibači foto: Tonći Plazibat/CROPIX
 


- Nama je prvenstveni cilj sačuvati nakon reorganizacije natjecanja mjesto u Trećoj ligi, a ako se ukaže mogućnost izboriti veći rang, nitko sretniji. Velika većina država, koje nam trebaju biti uzor, imaju jedinstvenu Treću ligu. Hrvatski nogometni savez bi sufinancirao dio troškova. Takvo natjecanje bi pratila i televizija. Sponzorima bi onda sve bilo daleko zanimljivije. GOŠK Dubrovnik 1919. ima vrlo dobru momčad za Treću ligu, gotovo je kompletna sastavljena od naše djece iz grada, koja, vjerujem, s dva prava pojačanja može ostvariti najvažnije, a možda i više od toga – kazuje Topuzović.

U novoj sezoni, 2020./21., Prva liga će imati i dalje 10 klubova (ispada posljednji), Druga liga će brojati 18 klubova (tri posljednja ispadaju), a bit će pet skupina Trećih liga (na kraju će samo jedan trećeligaš ući u veći rang). Zatim, u sezoni 2021./22. Prva liga ostaje na 10 klubova, Druga liga će imati 16 klubova, a bit će i dalje pet skupina Trećih liga. Iz Druge lige će tad ispasti čak pet klubova, a ući samo najbolji trećeligaš.

- Naravno, svi priželjkujemo kako će dubrovački nogomet napokon imati uvjete, jedan mali, lijepi stadion, koji će moći biti domaćin utakmicama mlađe uzrasnih reprezentacija Hrvatske, te kako će u Gospinom polju biti još najmanje jedan teren s umjetnom travom jer već danas imamo veliki interes djece za nogometom.

image
Konferencija za novinare Blaž Pezo Ile Topuzović foto Tonći Plazibat

image
Nogometni teren s umjetnom travom u Gospinom polju foto: VSP VIdeo


Topuzović je uz Blaža Peza, predsjednika Županijskog nogometnog saveza, potrošio dane i dane kako bi nogomet na hrvatskom jugu imao već sad daleko bolje uvjete nego je imao. Povukli su i mnoge druge, te je u Gospinom polju Grad Dubrovnik uspio u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom napraviti teren s umjetnom travom. Zatim, 'niknuo' je i teren s umjetnom travom, koju poklanja HNS, i u Čibači, te u Čilipima, a prije neki dan je postignuti dogovor te će isto dobiti i Orebić.

- Da, Hrvatski nogometni savez će donirati umjetnu travu i Orebiću, te smo u nekoliko mjeseci dobili čak četiri nova mjesta u našoj županiji gdje se može trenirati i kad vremenski uvjeti nisu dobri. Zatim, zahvaljujući tim boljim uvjetima već sad možemo organizirati kampove, dovoditi stručne ljude, koji će pomoći i trenerima naših klubova, te i na taj način doprinijeti napretku nogometa u našoj Županiji. Tako ćemo od 17. do 19. srpnja imati Dane dubrovačkog nogometa pod pokroviteljstvom i u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza. Nogometni klub GOŠK Dubrovnik 1919. bit će suorganizator. Na terenu u Gospinom polju će 17. srpnja od 9 do 11 sati izbornici mladih reprezentacija, Ognjen Vukojević i Mario Carević, te Petar Krpan, koji je glavni instruktor HNS-a, prezentirati način rada trenerima i djeci svih dubrovačkih nogometnih klubova / akademija. Petar Krpan će u hotelu Rixos Premium održati predavanje za sve naše trenere. U nedjelju, 19. srpnja, isto ćemo imati u Čilipima za trenere i djecu iz Općine Župa dubrovačka i Općine Konavle. Doći će i vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik Davor Šuker i Marijan Kustić, izvršni direktor, koji će tom prigodom dodijeliti priznanja zaslužnima za razvoj nogometa na ovom našem prostoru. Ovakva okupljanja, zahvaljujući boljim uvjetima, trebala bi postati tradicionalna. Svi, naravno, silno želimo još bolje uvjete, a kako bi sutra ostvarili želju da u Dubrovniku možemo gledati službene utakmice mlađe uzrasnih reprezentacija Hrvatske, a i da dubrovački nogomet ima uvjete, ukoliko ostvari rezultat, igrati u višem rangu natjecanja – poželio je Topuzović.

image
Blaž Pezo, predsjednik Županijskog nogometnog saveza, saborski zastupnik Branko Bačić, Ile Topuzović, član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, te Mario Vekić, predsjednik Orebića foto: Nedjeljko Čendo/markopolosport.net

image
Športski centar Čibača

image
'Mala Šupjaka' u Čilipima (pogled sa zapada)


Za kraj - hrvatski mali nogomet (futsal). Prvoligaši su odigrali nakon povratka preostala tri ligaška kola, a sad im predstoji doigravanje za prvaka. Četvrtfinalni ogledi se igraju, dva 7. srpnja, a preostala dva 8. srpnja, zatim prvo polufinale 12. srpnja, a drugo 13. srpnja, dok će se finale igrati 16. srpnja. 

- Želja je bila da se na terenu odluči o svemu. Ligaški dio Prve hrvatske lige je zaključen. Počinje doigravanje za prvaka u kojem nastupa osam najboljih. Zbog situacije s koronavirusom, činjenice kako je prekid sezone trajao više od tri mjeseca, doigravanje je skraćeno. U četvrtfinalu, te polufinalu i finalu, odlučuje jedna utakmica na terenu bolje plasiranog u ligaškom dijelu sezone. Rekao bih kako takav sustav pruža priliku svakom klubu da ostvari uspjeh. Znamo zatim kako je Split ligaški dio zaključio na posljednjem mjestu, desetom, te je ispao u Drugu ligu. Universitas, koji je zauzeo pretposljednje, deveto mjesto u Prvoj ligi, razigravat će za ostanak među najboljima. Već se zna protiv koga jer su završene i kvalifikacije za popunu Prve hrvatske lige u kojima je Osijek bio pobjednik te se on vraća u najveći rang. Murter, koji je bio drugi u razigravanju za prvaka Drugih liga, igra protiv Universitasa. Čekaju nas još i kvalifikacije za popunu Drugih liga. Možda će se južna skupina Druge lige u sezoni 2020./21. podijeliti u dvije skupine kako bi sačuvali klubove. Koronavirus je mnoge doveo u tešku situaciju, i to bi možda bilo najbolje rješenje - rekao je Topuzović. 

Podsjetnik, u četvrtfinalu doigravanja za malonogometnog prvaka Hrvatske igraju ovog utorka, 7. srpnja: Olmissum (2) i Vrgorac (7), te Futsal Dinamo (3) i Uspinjača Gimka (6), a u srijedu, 8. srpnja: Novo vrijeme Apfel (1) i Alumnuss (8), te Square (4) i Crnica (5).
16. travanj 2024 10:26