StoryEditorOCM
NogometPRIJELAZNI ROK |

SIN LEGENDARNOG IVICE OSIMA ODLUČIO UZETI ŽUPLJANINA Josip Bender potpisao za Željezničar, preselio na Grbavicu

Piše Tonči Vlašić
24. veljače 2021. - 13:46

Josip Bender, 26-godišnjak iz Župe dubrovačke, potpisao je za sarajevski Željezničar, klub koji je 1972. godine osvojio naslov prvaka bivše Jugoslavije, a kojeg su 1985. godine minute dijelile do plasmana u finale Kupa UEFA u kojem bi igrao s Real Madridom. Međutim, mađarski Videoton je postigao pogodak u završnici uzvratne utakmice te rastužio prepunu Grbavicu.

Željezničar ove godine slavi sto godina postojanja. Nakon raspada bivše države šest puta je bio prvak Bosne i Hercegovine, te isto toliko puta pobjednik Kupa BiH.

Bender, koji je ponikao u Nogometnom klubu Župa dubrovačka, kojeg je između ostalih trenirao Darko Miladin, a koji je veći dio svoje karijere u mlađim uzrastima proveo u redovima splitskog Hajduka, poslije je branio za drugu momčad 'Bilih' i za Primorac iz Stobreča. Pamti se kako je odradio pripreme u turskom Baleku s prvom momčadi Hajduka. Ipak, debi u dresu prve momčadi nije dočekao, ali je branio poslije za RNK Split dok su splitski 'crveni' bili Prva liga.

Sjećamo se kako je debi za RNK Split imao ni manje, ni više nego protiv Dinama u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa Hrvatske, i kako je uspio sačuvati svoju mrežu netaknutom. Dinamo je otišao u finale zahvaljujući pobjedi u prvoj utakmici, a Bender je izabran za najboljeg igrača uzvratne utakmice. Zaustavio je sva tri udarca zagrebačkih 'Plavih' u okvir gola, te prekinuo pobjednički niz momčadi iz Maksimira u tom trenutku.

Bender je u Hajduku prošao školu pod paskom Zorana Varvodića, legendarnog Ramba. Kad je RNK Split upao u probleme, otišao je u Zadar, te branio u Drugoj ligi. U ljeto prošle godine prešao je u drugoligaša Solin, a početkom ove godine otišao na probu u Sarajevo. Zadovoljio je trenera Amara Osima, sina legendarnog Ivice Osima, te potpisao ugovor.

Željezničar je drugi u Premijer ligi Bosne i Hercegovine sa 36 bodova. Gradski rival Sarajevo bježi devet bodova. Treći je Široki s 34 boda, četvrti Velež s 33 boda...

Bender je potpisao ugovor sa Željezničarom do kraja ljeta 2022. godine uz mogućnost produženja ugovora za još godinu dana. 

image
Josip Bender, rođen 1. ožujka 1995. godine, novi je član sarajevskog Željezničara foto: Armin Herić/fkz.ba
20. travanj 2024 00:33