StoryEditorOCM
NogometHALO, SARAJEVO

Nitko kao Josip Bender iz Župe dubrovačke na vratima Željezničara: ‘Svaki put pogledam u to prije nego izađem na Grbavicu!‘

Piše Tonči Vlašić
24. siječnja 2022. - 19:06

Počeo je treći tjedan priprema za nastavak sezone. Prvi je odrađen po snijegu.

- Nije baš kao u Splitu, ili dole u nas, ali navikneš se na to. Toplije se obučeš, te na posao – smije se Josip Bender, 26-godišnjak iz Župe dubrovačke, vratar sarajevskog Željezničara. Eto, godina dana je prošla od kad je preselio u Sarajevo.

Josip je nogomet počeo trenirati na Taranteli, s osam, devet godina. Nije počeo kao vratar, već kao bek, ali na jednom treningu Župe dubrovačke nije imao tko braniti, i on je stao među vratnice. I ostao među njima.

Darko Miladin je 'kriv' što je Bender potom preselio na Poljud, točnije, kriv je Bender jer je bio više nego dobar, a sreća je bila što je za trenera malih nogometaša Župe dubrovačke stigao najbolji nogometaš ikada iz Sustjepana, koji je odigrao više od 250 utakmica u 'bilom' dresu, osvojio s Hajdukom tri prvenstva i kupa, igrao 20-ak puta za mladu, te jednom i za 'A' reprezentaciju. Uglavnom, dogovorio je Miladin utakmicu protiv svog Hajduka. Nakon te utakmice prišao je Josipu legendarni Rambo, Zoran Varvodić te ga pozvao da dođe na probu u Poljud. Prvo je bio dva dana s Hajdukom, zatim dva tjedna, i kad je bilo jasno kako odskače od drugih, Bender je i srednju školu nastavio u Splitu.

image
Josip Bender na vratima RNK Split u polufinalu Kupa Hrvatske protiv zagrebačkog Dinama u proljeće 2017. godine
Vladimir Dugandžić/Cropix

Prošao je mlađe uzraste Hajduka, igrao za 'B' momčad, trenirao s prvom za koju je odigrao nekoliko prijateljskih utakmica. Bio je na posudbi u Primorcu iz Stobreča s kojim je igrao i Drugu HNL, te Treću HNL. Zatim, bio prvoligaš u dresu RNK Split, ali sa splitskim 'crvenima' i trećeligaš. Zatim Druga HNL sa Zadrom. Kratko u Belgiji, ali se u njoj nije zadržao, ne jer mu nije išlo, već jer nije mogao dobiti sve potrebne papire. Kako nije mogao nastupati, vratio se u Split. Pola godine neigranja, pa pola godine u drugoligašu Solinu. Dobio je potom poziv s Grbavice. Opet proba. Opet je zadovoljio, te potpisao ugovor.

Počeo je na Grbavici pod paskom Amara Osima, sina legendarnog Ivice, igračke i trenerske legende Željezničara, čovjeka koji je reprezentaciju bivše države odveo na Svjetsko prvenstvo, te do četvrtfinala protiv Argentine, a svoje sarajevske 'plave' do polufinala Kupa UEFA. Potom mu je trener bio Baka Slišković, zatim Tomislav Ivković, a sad je Edis Mulalić. Četiri trenera u godinu dana?

- Željo ne trpi da bude šesti, sedmi. I kad nema rezultata, a znate i sami kakav je trenerski posao, tko je prvi na udaru kad nije onako kako bi svi u klubu željeli...

Kako je bilo pod paskom Osima, Sliškovića i Ivkovića?

- Svaki trener ima nešto svoje. Sva trojica su imala svoj stil igre. Različiti su karakteri. Sa svima sam imao korektan odnos. Jesam li naučio više od Ivkovića budući je on za razliku od Osima i Sliškovića, koji su bili vezni igrači, bio vratar? Od svakog sam nešto naučio. U karijeri sam radio s dosta vratara. Između ostalog s Lovrom Kalinićem, Vedranom Runjom, Vladom Balićem, u Zadru sam imao priliku trenirati nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji s Danijelom Subašićem. Što se tiče novog trenera, i njemu je u srcu Željo. Gori od želje da napravi dobar rezultat.  

Željezničar je protekle 2021. godine proslavio 100 godina postojanja.

- Željo je veliki klub, a po ljubavi navijača prema njemu dosta sličan Hajduku. U Splitu se na svakom koraku priča o Hajduku, odmah je raspoloženje bolje kad Hajduk ostvari uspjeh, a tako je i u Sarajevu kad je u pitanju Željezničar. Ma, ne možeš nigdje vanka izaći po Sarajevu, sjesti, a da te netko nešto ne pita, da ti netko nema nešto za reći o Želji, nogometu. Uistinu Željo ima sjajne navijače. Ne bih uspoređivao proslave Hajduka s proslavom Željezničara, koju je imao povodom stotog rođendana kluba, samo ću reći kako je ta proslava jedan od najljepših trenutaka u mojoj karijeri. Nismo uspjeli, nažalost, ostvariti rezultat, naravno, želja je bila velika, ali realno, konkurencija je imala veću kvalitetu. Ne, nije bilo realno da se osvoji trofej..

Dva su velika sarajevska kluba, drugi je, naravno, Sarajevo. Dubrovčanin Srđan Andrić je 2004. napustio Hajduka i potpisao za Panathinaikos, a dole u Grčkoj, Ateni, morao je paziti da ne ode u dio gdje su navijači Olympiacosa. Je li tako u Sarajevu?

- Kažu kako pola grada navija za Sarajevo, a pola za Želju. Jeste li 'zalutali' ili ne, odmah ćete znati jer ni navijači Sarajeva, a ni Željezničara, neće šutjeti. Odmah će vam dati do znanja za koga su. Međutim, i ako ste 'zalutali' među navijače Sarajeva, nema nikakvog straha. Uvijek su i takvi susreti ugodni, pozitivni. Što se tiče navijača Željezničara, nevjerojatna je ta njihova ljubav prema klubu. Osjeti se to ne samo na utakmicama, već i na svakom treningu.

image
Josip Bender: 'Nevjerojatna je ljubav navijača Željezničara prema klubu!'
Fczeljeznicar

Ivković je otišao na kraju prvog dijela, Edis Mulalić je počeo pripreme za nastavak sezone. Željezničar je trenutno šesti s 26 bodova, treći banjalučki Borac ima četiri boda više, druga Tuzla City deset više, a Zrinjski je daleko ispred svih s 48 bodova. Prvak će u kvalifikacije za Ligu prvaka, drugo i treće mjesto vode u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

- Europa je cilj. Vjerujem kako ćemo uspjeti to ostvariti, te razveseliti navijače. Imao sam sreće prošle godine osjetiti tu silnu energiju na Grbavici, fanatizam navijača, pun stadion. Ne mogu vam opisati osjećaj kad se kroz tunel izlazi na teren, a u tunelu slike iz bogate povijesti kluba, slike legendarnih igrača i trenera, njihove izjave. Svaki put pogledam u to prije nego izađem na teren, a kad izađeš te pogledaš potom navijače na tribini, kad osjetiš tu njihovu silnu ljubav prema klubu, ne možeš, a ne ostaviti srce na terenu. Nekad rezultat ne bude dobar, ali ako si se borio, ako si 'poginuo' za Želju, to će navijači odmah prepoznati... – naglasio je Bender, vratar koji je najviše puta sačuvao svoju mrežu netaknutom u jesenskom dijelu M:tel Premijer lige. 

image
Nitko kao Josip Bender!
Fczeljeznicar

03. svibanj 2024 19:23