StoryEditorOCM
NogometJUBILEJ |

NEĆE STOTU UTAKMICU PAMTITI PO DOBRU Šimun Horvat mora na operaciju: ‘Valjda će, kad bude moja dvjestota utakmica, biti više sreće!‘

Piše Tonči Vlašić
1. listopada 2020. - 12:23
Franjo Domić je ustao s klupe, te pozvao Šimuna Horvata, koji se zagrijavao iza gola. Četvrtom sucu je trener dubrovačkog trećeligaša rekao u 63. minuti kako ulazi Horvat, a izlazi Antonio Dragić.

U tom trenutku pogotkom Marka Jurića GOŠK Dubrovnik 1919. je vodio s 1:0 na Lapadu protiv Neretve, koja je izjednačila u 82. minuti pogotkom Dragana Brečića, a tri minute prije kraja Baldo Cicijelj je bio strijelac za konačnih 2:1 u 3. kolu. Bila je to prva pobjeda 'udruženih snaga' dubrovačkog nogometa izborena 10. rujna 2016. godine.

- GOŠK je to ljeto, 2016., prošao s uspjehom kvalifikacije, dobio DOŠK-a te izborio povratak u Treću hrvatsku ligu – jug. Tad je došlo do fuzije, i tad me je zvao Domić da dođem... - prisjetio se Horvat . Počeo je igrati nogomet sa šest godina u Mladosti iz Ždralova, klubu iz predgrađa Bjelovara. Dogurao je do mjesta u prvoj momčadi, koja je bila najbolja u Trećoj HL – istok. Zatim je otišao u Maksimir, također trećeligaša, ali člana skupine Središte.

- U drugoj sezoni u Maksimiru sam osvojio i Treću HNL Središte.

Nažalost, nakon toga se teško ozlijedio. Nije igrao više od godinu dana, i dok se bližio povratak na teren, stigao je poziv s Lapada. Zvao ga je Domić.

- Pamtim od kad sam u Dubrovniku derbi utakmicu s Hajdukom II, kad smo se borili za vrh i kad je bilo puno gledatelja na Lapadu. Zatim utakmicu prošle sezone protiv Neretve kad je naš kapetan, vratar Dado Kristić, u sudačkoj nadoknadi krenuo prvi put u karijeri u napad, te postigao pogodak za pobjedu. Pamtit ću i osvajanje Županijskog kupa ovog ljeta, te pobjedu potom protiv BSK-a iz Bijelog Brda, dobrog drugoligaša, protiv kojeg smo postigli četiri pogotka. Ne sjećam se kad smo zadnji put u nekoj službenoj utakmici protiv nekog postigli četiri pogotka. Uglavnom, bilo je više lijepih nego ružnih utakmica, pogotovo u zadnje dvije sezone...

image
Domagoj Torbarina (GOŠK Dubrovnik 1919.), Domagoj Zovko (BŠK Zmaj) i Šimun Horvat (GOŠK Dubrovnik 1919.) foto: Tonči Vlašić


Horvat je zadnji vezni. To je njegova pozicija, ali znao je, kad je 'gorilo', 'gasit' požar i na drugim pozicijama.

- Igrao sam i lijevog beka, pa i stopera. Međutim, većinom sam na svojoj poziciji, zadnjeg veznog.

Pamti će i niz od dvanaest utakmica bez poraza, činjenicu, ajde, pomogla je tu i korona, gotovo deset mjeseci bez poraza, točno 302 dana.

- I onda nakon toga dva baš nesretna poraza u sudačkoj nadoknadi, protiv Neretvanca u Opuzenu, te od Hrvaca na Lapadu prošle subote. Ne znam koji mi je teže pao, možda ovaj protiv Hrvaca jer smo baš odigrali dobro više od sat vremena. U Opuzenu Neretvanac izjednači u 85. minuti, lopta od živog zida u mrežu, pa taj pogodak nakon naše prilike da uzmemo sva tri boda. Potom protiv Hrvaca primiš onaj eurogol u sudačkoj nadoknadi, koji je postigao Antonio Štimac. Mene lopta okrzne, te završi pod gredu i izgubimo.

image
Bilo je poraza, Neretvanac slavi, a Šimun Horvat (prvi s lijeva) tuguje, ali, srećom, ipak je bilo više pobjeda  u sto utakmica zadnjeg veznog GOŠK DUbrovnika 1919. foto: Tonči Vlašić


GOŠK Dubrovnik 1919. nije prekinuo s porazima. Vratio se iz Otoka praznih ruku. OSK je bio bolji sa 4:3. Šimun Horvat svoj stoti nastup za GOŠK Dubrovnik 1919. neće pamtiti po dobru, ne samo zbog poraza, već zbog ozljede. Morao je iz igre u 35. minuti. Ali, prvo o jubileju.

- Stoti nastup! Ha, znao sam da sam blizu te brojke jer se o tome pisalo za vrijeme korone, ali nisam znao točno koliko imam utakmica. Tko bi rekao da sam već toliko odigrao?

Kad smo već dobili od Borne Stankovića i Frana Knega, dva neumorna 'rudara' u kancelariji dubrovačkog kluba, oni su 'krivci' za ovaj tekst, popis svih utakmica Šimuna Horvata u dresu GOŠK Dubrovnika 1919., amo vidjet čega je bilo više, pobjeda ili poraza? Je li u pravu Šimun kad je rekao kako je bilo više lijepih trenutaka? Jest, 39 pobjeda naspram 37 poraza uz 24 remija!

image
Šimun Horvat najviši u skoku foto: Tonči Vlašić


- Što se tiče ozljede, nije dobro. Morat ću na operaciju. Ovo je treći put u zadnjih mjesec i pol dana da ispada rame. Dva mjeseca izbjegavam odlazak na operaciju. Nadaš se, bit će bolje, ali sve je gore. Nije bol samo trenutna, već me boli stalno.

Još jedna informacija iz 'rudnika': od aktualnog sastava rekorder je kapetan Dado Kristić, koji je u svojih 13 sezona više od 350 puta čuvao mrežu GOŠK (Dubrovnika) 1919. Zatim, drugi na listi je Ante Ivanišević. Debi 2011. godine. Do danas oko 250 nastupa. Ivo Caput je već odradio 200 utakmica, Baldo Cicijelj je sve bliže i bliže brojci od 200 nastupa. Poslije kvarteta domaćih, dva 'stranca': Domagoj Torbarina iz Debeljaka, pokraj Zadra, od 2014. zapovijedao je obranom dubrovačkog kluba malo više od 150 puta.

Od jučer je u tom 'klubu' igrača s troznamenkastim brojem nastupa i 25-godišnji Šimun Horvat.

- Nažalost neću po dobru pamtiti moj stoti nastup. Valjda će, kad bude moja dvjestota utakmica, biti više sreće – poželio je Horvat.
19. travanj 2024 02:25