StoryEditorOCM
NogometHALO ISTANBUL!

Kakva čast, Tomislav Glumac izvodi momčad u 20.45 sati u debiju svog kluba u turskoj Super ligi, i to protiv Fenerbahčea: ‘Meni je ovdje odlično!‘

Piše Tonči Vlašić
8. kolovoza 2022. - 16:10

Bešiktaš je dobio Kayserisport s 1:0 kod kuće, i to je jedina od šest odigranih utakmica 1. kola nove sezone turske Super lig(e) u kojoj je slavio domaćin. U četiri je pobjedu odnio gost, dok je jedna završila bez pobjednika. Večeras će se zaključiti kolo. Odigrati preostale tri utakmice. Jedna od te tri se igra na Ulker stadionu gdje Fenerbahče dočekuje Umraniyespor Tomislava Glumca, 31-godišnjeg nogometaša iz Mokošice.

- Zadržali smo desetak igrača od prošle sezone u kojoj smo izborili plasman u najveći rang, ostvarili najveći uspjeh u povijesti kluba. Doveli ovog ljeta već 12, 13 igrača, a čekamo još dvojicu, trojicu. Cilj je ostati u ligi. Lakše je ući u najveći rang, nego u prvoj sezoni izboriti ostanak, posložit se, te naviknuti se na veći nivo – priča Glumac, stup obrane Umraniyespora, tek koji sat pred početak ogleda protiv Fenerbahčea.  

image

Fenerbahče dočekuje Umraniyespor Tomislava Glumca

- Najveći kandidat za naslov prvaka su po meni baš Fenerbahče, te aktualni prvak Trabzonspor. Fenerbahče je odradio najbolje prijelazni rok. Iza njih su tri europske utakmice, nisu imali sreće protiv Dinama iz Kijeva u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali po meni, imaju najbolju momčad. Znaš, ove godine se slavi sto godina nove turske države, te svaki klub želi taj veliki jubilej proslaviti s naslovom prvaka. Tko će se boriti za ostanak? Najteže je uvijek klubovima koji uđu iz Druge lige ako nemaju veliku podršku grada ili nisu u vlasništvu nekog turskog milijardera.

Umraniyespor večeras ispisuje povijest. Debi u najvećem rangu, i to kod Fenerbahčea, koji lovi svoj 20. naslov prvaka (Galatasaray ima 22 titule, a Bešiktaš na trećem mjestu 16, dok je Trabzonspor četvrti sa 7 naslova prvaka).

- Meni je ovdje odlično. Potpisao sam novi ugovor, četverogodišnji. Pripala me je čast biti kapetan momčadi, ali ta časna uloga je isto tako i odgovorna. Da, nakon 2015. godine, kad sam došao u Tursku, opet ću igrati u Super ligi. Veliko je zadovoljstvo zbog toga. Imamo srećom baš dobrog trenera, Recep Uçar je bio pomoćnik deset godina Abdullah Mucib Avcıju, koji je prvak s Trabzonsporom. Nemamo kvalitetu poput drugih, ali očekujemo puno od načina igre, sustava kojeg je posložio naš trener. Drugu ligu prenosi državna televizija, a Prvu, tj. Super lig  beIN Sports. Ukupno beIN Sports plaća po sezoni 200 milijuna dolara. Prije je bilo više, ali od tih 200 milijuna naš klub dobije 5,6 milijuna dolara, te ima novčana sredstva za igrat, ali, naravno, to nije dovoljno za složiti jaku momčad. Međutim, ponavljam. Možemo, vjerujem, ostvariti cilj. Problem na početku je taj što prve tri domaće utakmice igramo na Olimpijskom stadionu jer su u tijeku radovi na našem. Kapacitet Olimpijskog stadiona u Istanbulu je sto tisuća. Takav je raspored, igramo kod kuće protiv velikih, Trabzonspopra i Galatasaraya, te se očekuje samo 30 do 35 tisuća navijača ta dva kluba. Te dvije utakmice će dobro doći klubu. Zaradit će milijun dolara od prodaje ulaznica. Ali, ako budemo igrali od 7. kola na našem stadionu, izgledi za ostanak su nam tad veći. Naš stadion je mali, stane samo 4 do 5 tisuća ljudi. Ali, atmosfera je dobra. Zatim, uvijek ima vjetra, a mi smo na te uvjete naviknuli, zbog toga, što ga prije osposobe, bit će bolje za nas – rekao je Glumac, koji će od 20.45 sati po hrvatskom vremenu izvesti svoju momčad na Ulker stadion.

image

Tomislav Glumac, kapetan Umraniyespora

- Dobro smo se pripremili, dobili pet od šest pripremnih utakmica, niti jednu nismo izgubili. Međutim, čeka nas pun stadion. Vidjet ćemo.

Glumac je 2015. godine već igrao protiv Fenerbahčea za prvenstvene bodove, tad u najvećem rangu u dresu Balikesirspora.

- Sjećam se te utakmice. Izgubili smo sa 4:3.

Balikesirspor je vodio 2:1 i 3:2 na Ulker stadionu. Bilo je to 2. svibnja 2015. godine.

26. travanj 2024 09:42