StoryEditorOCM
NogometUZOR MU JE LUKA MODRIĆ |

FRANO VLAŠIĆ, TOPNIK S KANTULE Najbolji strijelac pionira GOŠK Dubrovnika 1919. napustio Lapad, ubuduće će biti opasnost za prvoligaške vratare

Piše Tonči Vlašić
9. kolovoza 2021. - 12:03

Pioniri GOŠK Dubrovnika 1919. su momčad koja je otišla najdalje u posljednjih tko zna koliko godina, kucala je na vrata četvrtfinala Kupa Hrvatske, među osam najboljih u državi, a u drugom razredu, u prvenstvu, bila visoko, na diobi četvrtog mjesta.

Kako je u Kupu dogurala daleko, igrala je na kraju, tako se poklopilo, protiv dva najbolja sastava Hrvatske, prvaka Osijeka, te doprvaka, splitskog Hajduka. Stoji, izgubila, ali dočekala pljesak s klupe od struke dva najbolja sastava u svom uzrastu u Lijepoj našoj. Hajduk je prije neki dan posegnuo za kapetanom momčadi Dominikom Toljom, dirigentom momčadi, a sad sredinu mijenja i Frano Vlašić. Najbolji strijelac pionira GOŠK Dubrovnika 1919., a koji je s 27 pogodaka bio drugi strijelac drugog ranga, Prve lige Središta Split, plus je pogađao i u kupu, pamte se dva njegova pogotka prvaku, Osijeku, seli u Sesvete.

Ime Frana Vlašić je podcrtano i prije prošle sezone. Hasan Kacić ga je uvrstio krajem 2019. u selekciju Nogometnog centra Dubrovnik – Župa dubrovačka - Konavle, a profesor Jozo Bebić izabrao u selekciju Županijskog nogometnog saveza Dubrovačko-neretvanske županije. Bio je potom na okupljanju gdje su se našle selekcije sve četiri najjužnije hrvatske županije. Na kraju se njegovo ime našlo i na popisu deset igrača, kojima se priključilo isto toliko igrača splitskog Hajduka, a koji su na kraju predstavljali Nogometno središte Split na okupljanju u Medulinu za igrače do 14 godina. I nek se zna – Središte Split je slavilo, a Frano je bio jedini nogometaš iz Dubrovačko-neretvanske županije koji je sudjelovao u tom uspjehu.

Frano je iz Župe dubrovačke, ‘mali’ s Kantule. Sa sedam godine je počeo trenirati nogomet. Rođen je 25. veljače 2006. godine. Počeo je u Nogometnom klubu Župa dubrovačka. Potom bio član Nogometne akademije Libertas, a nakon toga GOŠK Dubrovnik 1919.

Njegova pozicija je vezni, desno krilo. Luka Modrić mu je uzor. U Župi dubrovačkoj trenirali su ga Mladen Nikolić, Ivica Karabogdan i Miran Miloslavić, u Nogometnoj akademiji Libertas Ivica Cumeljan, a u GOŠK Dubrovnika 1919. Oliver Kljajić. Tjelesnu pripremu je znao raditi s Deanom Kontićem. 

Sad će trenirati pod paskom struke Sesvete čija je prva momčad član Druge hrvatske lige, ali čiji su mlađi uzrasti prvoligaši, među najboljima u državi, u društvu Osijeka, Hajduka, Dinama, Rijeke...

image
Prvi strijelac pionira GOŠK Dubrovnika 1919. - Frano Vlašić (plavi dres)
Tonči Vlašić
24. svibanj 2024 00:35