StoryEditorOCM
KošarkaDUBROVČANIN NA BALDEKINU

Osam minuta mu treba autom od apartmana do dvorane, ujutro 1 na 1, popodne 5 na 5, dok čeka Dubrovnik pogledao je ‘Dražena‘: Mene je kraj filma ‘ubio‘

Piše Tonči Vlašić
24. listopada 2024. - 22:49

Pogledao je u četvrtak navečer na televiziji prijenos Zadar – Cibona. Domaćin je u Višnjiku dobio zadnju četvrtinu 26:12, te slavio sa 78:68. Nakon toga je, po dogovoru, ‘podigao telefonsku slušalicu‘. 

- Pratim i Euroligu, to najviše, te pogledam rezultate i najzanimljivije trenutke s NBA parketa – kaže Filip Vujičić, 24-godišnji Dubrovčanin u dresu Šibenike. Jutros je propala kava jer je žurio na trening. ‘Uhitili’ smo ga prije nego je odjurio u svlačionicu, slikali ga pored spomenika Draženu Petroviću, te odmah do na otvorenom košarkaškom terenu, koji je niti 100 metara od legendarnog Baldekina, dvorane koja je i dom košarkaša Šibenke, a koji je izgrađen prije pola stoljeća.

- Uglavnom je trening u 9 sati. Uoči početka sezone bi trenirali prijepodne od 9 do 10.30, pa više puta od 9 do 11. Sad je ujutro to kraće jer su utakmice. Prijepodne se na parketu radi individualno, plus teretana. Poslijepodne je timski trening. Od apartmana gdje sam smješten treba mi 8 minuta autom do dvorane. 

Lani Filip MVP listopada. Povijesni trenutak jer je bio prvi dobitnik spomenute nagrade - igrač mjeseca. Uvedena je prošle sezone. Deseti mjesec je prvi radni mjesec u sezoni. Tad je bio u dresu Dubrovnika, koji je povratničku sezonu u najvećem rangu otvorio s tri pobjede i tri poraza, a on s prosjekom od 18,7 koševa, 5,5 skoka te 3,3 asistencije po utakmici. 

Ovo ljeto je opet napustio Gospino polje. Bio je, tko je zaboravio, dvije sezone u Zadru. Uglavnom je igrao za drugu momčad, ali imao je i nekoliko nastupa u dresu prve, te kad se slavio u Višnjiku naslov prvaka Hrvatske i on je podigao pokal.

Potom je u ljeto 2022. prihvatio poziv da se vrati doma i pomogne izboriti povratak u najveći rang. Jedan je od najzaslužnijih za uspjeh, a potom je uspjeh ostvaren i u najvećem rangu. Dubrovnik je ušao s ciljem izboriti ostanak, a na kraju je igrao u četvrtfinalu doigravanja za prvaka. Prošle sezone se našao na širem popisu izbornika Josipa Sesara. U srpnju je objavio kako je prihvatio poziv s Baldekina. Privuklo ga je igranje u ABA 2 ligi. 

image

Dubrovčanin Filip Vujičić, košarkaš Šibenike

Tonči Vlašić/

- Moram se spremiti za iduću utakmicu – rekao je jutros nakon slikavanja, jureći prema dvorani. Razvukao je osmijeh. To je rekao jer mu je iduća utakmica protiv Dubrovnika na Baldekinu. 

- Bit će to zanimljiva utakmica. 

Tko će postići više koševa, Petar Dubelj ili ti? Lani Filip sa 16,7 koševa po utakmici četvrti strijelac FAVBET Premijer lige, a Dubelj sa 16,1 koš šesti ‘topnik‘ lige.

- Ne znam tko će dat više jer nema tu obrane... Hahaha, šalim se. Pogledao sam dvije utakmice Dubrovnika, onu kad su igrali protiv Splita na Gripama, te protiv Kvarnera u Gospinom polju. Krivo mi je bilo kad su izgubili od Kvarnera u produžetku. Bila je to čudna utakmica s čudnim krajem. Marinelli ih je sam dobio. Šteta, trebali su dobiti Kvarnera - priča 197 centimetara visoki Filip.

Dubrovnik ima 0/4, ne cvjeta cvijeće ni na Baldekinu – Šibenka u FAVBET Premijer lligi ima 1/3 (plus 0/2 u skupini ABA 2 lige). Dobili su ‘narančasti’ ove sezone samo Vrijednosnice Osijek, koje imaju 0/4, a tu je Filip bio najbolji – 26 koševa. 

- Nadam se kako ćemo u subotu ostvariti drugu pobjedu. I nama treba pobjeda. Nismo imali sreće s ozljedama. One nam stvaraju probleme. 

Zbog toga je prošli tjedan Šibenka posegnula za pojačanjem. Dovela je 201 centimetar visokog krilnog centra Maleka Greena, 25-godišnjeg Amerikanca iz Cincinnatija.

Filip je u utorak navečer sa suigračima, trenerima te vodstvom kluba bio na svjetskoj premijeri filma Dražen, koja je održana u Šibeniku na dan kad se prije 60 godina rodio velikan hrvatske i svjetske košarke, nezaboravni Dražen Petrović. 

- Meni je film dobar. Malo je drugačiji od onoga što sam očekivao. Mislio sam kako će to biti film Dražen i košarka, a u filmu je on prikazan kroz jednu drugu prizmu. Ima tu i dalje košarke, ali i romantike, njegov ljubavni život... Kraj filma je emotivan. Opisan je njegov odlazak. Mene je taj kraj filma ‘ubio’ - rekao je Dubrovčanin u ‘narančastom‘. 

image

Filip Vujičić pored spomenika Draženu Petroviću

Tonči Vlašić/

Utakmica Šibenik – Dubrovnik je na Baldekinu u subotu, 26. listopada, u 19 sati. Filip Vujičić prvi put u najvećem rangu protiv svojih. U dresu Zadra nije imao priliku za to. Dubrovnik je tad bio drugoligaš. 

25. listopad 2024 00:16