StoryEditorOCM
KošarkaPOD KOŠEVIMA GOSPINA POLJA

Njegova braća su NBA zvijezde, a on je danas igrao protiv Dubrovnika, koji je imao drugu provjeru

Piše Tonči Vlašić
10. rujna 2024. - 20:36

Kad je 1. kolo nove sezone u FAVBET Premijer ligi košarkaša? Krajem ovog mjeseca. I evo potvrde, subota, 28. rujna, u 20 sati. Otvaranje sezone u Gospinom polju, a gost Cibona. Vikend poslije Dubrovnik je na Gripama. Čeka ga klub koji je jednom više osvajao naslov prvaka Europe od Cibone, tri europske zvjezdice ima Split. Naravno, daleko su danas i ‘Vukovi’, i ‘Žuti’ od europskog vrha...

Dubrovnik nakon nastupa u Splitu igra dvije doma, Kvarnera će ugostiti u 3. kolu, a u 4. kolu Cedevitu Junior.  

Andrija Blatančić, Lukša Buljević, Petar Dubelj, Eyassu Worku i Tomislav Cvitković – to je startna petorka Dubrovnika protiv Podgorice u drugoj provjeri pred početak nove sezone. Dvojica ‘starih’, Dubelj i Cvitković, a trojica novih: 22-godišnji Buljević, koji igra na poziciji bek šuter, bio je s Hrvatskom kadetski prvak Europe. Lani je u drugom dijelu sezone igrao za Zabok, sezonu počeo u Nizozemskoj. Nosio dres Cibone i Dubrave. Blatančić je stigao iz Alkara, igra na poziciji ‘tri’ i ‘četiri’, igrao je i u Austriji, Norveškoj, te u SAD-u, a 25-godišnji Amerikanac Worku u svom životopisu ima da je igrao za Zadar, Zabok, Gostivar i MZT Skopje s kojim je osvojio Kup Sjeverne Makedonije.

Ogled protiv Podgorice bio je zanimljiv zbog nastupa Alexa Antetokounmpoa, člana poznate sportske obitelji u kojoj su njegova braća Giannis i Kostas NBA zvijezde. Alex, koji je najniži od braće, ‘samo‘ 203 centimetra, odabrao je europsku karijeru umjesto NCAA lige. U igru je ušao u drugoj četvrtini, ubacio je u Gospinom polju 3 koša. 

image

Alex Antetokounmpo (Podgorica)

Božo Radić/Cropix/

Novo ime u redovima Dubrovnika je i Šibenčanin Ivan Gulin, i kad se spominje Baldekin, tamo je sad, u ‘narančastom’ dresu, Dubrovčanin Filip Vujičić, koji je uz Javona Levija i Dubelja bio udarna snaga Dubrovnika. Levi je također otišao nakon dvije sjajne sezone, a u Gospinom polju nema više ni Filipovog mlađeg brata, Jakova Vujičića, koji se nije dogovorio s upravom kluba oko nastavka suradnje. Otišao je i Gvido Guštin, nema u odnosu na prošlu sezonu Dragana Đajića (on je otišao tijekom sezone), te Vladana Lazića. 

Još je novosti u redovima Dubrovnika. Vratio se iz Splita 19-godišnji Mateo Tomašević, a odlazi uskoro na školovanje u Ameriku Petar Miović, ponajbolji mladi igrač Dubrovnika. Ne zaboravljamo njegova 54 koša u finalu Kupa regija protiv Šibenke. 

image

Josh Scott (Podgorica) i Eyassu Worku (Dubrovnik)

Božo Radić/Cropix/
image

Ivan Gulin (Dubrovnik)

Božo Radić/Cropix/
image

Josh Scott (Podgorica) i Filip Kalajžić (Dubrovnik)

Božo Radić/Cropix/

Rezultat druge provjere? Dubrovnik – Podgorica na poluvremenu 42:39, Buljević je pogodio tricu iz trka, sa zvukom sirene. U prve dvije četvrtine: Worku 13 koševa, Gulin 10, Blatančić 9, Buljević 5, Dubelj 4, te 1 koš Filip Kalajžić.

Na kraju rezultat 76:81, a uoči zadnje četvrtine je bilo 65:55 za Dubrovnik, koji je igrao u sastavu: Roko Gizdavčić, Lovre Klarić, Andrija Blatančić (15), Matija Bačić, Petar Dubelj (6), Ivan Gulin (10), Filip Kalajžić (3), Ivan Vodopija, Eyassu Worku (21), Mateo Tomašević, Lukša Buljević (19) i Tomislav Cvitković (2). Na klupi Dubrovnika bio je Željko Vreća, desna ruka Perinčića.  

Prvi strijelci Podgorice bili su Josh Scott i Pavle Đurišić, koji su postigli po 17 koševa, Jack Gohlke je ubacio 14...

image

Lukša Buljević (Dubrovnik)

Božo Radić/Cropix/

Ukupno je dvanaest hrvatskih premijerligaša. U prvom dijelu Dubrovnik je šest puta domaćin, a pet puta gost. Osim Cibone, Kvarnera i Cedevite Junior dolaze u Gospino polje još Dinamo Zagreb, Alkar i Dubrava, a osim Splita gost je sastav trenera Ivana Perinčića još Šibenke, Zadra, Zaboka i Vrijednosnica Osijek

Koliko će još provjera imati Dubrovnik do dolaska Cibone? Prije Podgorice je igrao s hercegnovskim Primorjem. U subotu, 14. rujna, igra u Tivtu. Čeka ga Teodo, koji je, kao i Podgorica, ABA drugoligaš. 

Još je 18 dana do dolaska Cibone u Gospino polje. 

10. rujan 2024 22:21