StoryEditorOCM
KošarkaOGLASIO SE DUBROVČANIN |

KAPETAN BARCELONE KAPETANSKI Ante Tomić: ‘Za nekoga tko je sretan da zarađuje koliko mi zarađujemo, nije herojski čin odreći se dijela primanja!‘

Piše Tonči Vlašić
28. ožujka 2020. - 19:20
Otvorili smo postupak nad radnim ugovorima profesionalnih sportaša, u nogometu i u drugim sportovima. Riječ je o smanjenju radnih sati sportaša i zaposlenika čime će njihove plaće proporcionalno biti smanjene – oglasilo se vodstvo Barcelone, sportskog velikana, koji se, kao i drugi sportski klubovi, našao u problemima uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Španjolski sportski dnevnik AS piše kako je Ante Tomić, kapetan košarkaške momčadi Barcelone, svoje mišljenje iznio na twitteru, te kako se njegov stav poklapa sa stavom Nikole Mirotića, najplaćenijeg igrača sastava iz Blaugrane, koji je prihvatio predloženo smanjenje plaća od 70 posto dok traje kriza.

- Ova teška situacija čini nas dijelom puno veće momčadi od Barcelone. Za nekoga tko je sretan da zarađuje koliko mi zarađujemo, nije herojski čin odreći se dijela primanja u usporedbi s onime što prolaze ljudi koji manje zarađuju – napisao je u svom postu 33-godišnji Dubrovčanin.

image
Ante Tomić (44) predvodio je Barcelonu u utakmici Eurolige protiv Budućnosti u Podgorici u sezoni 2018./19. foto: Tonči Vlašić


Španjolski mediji pišu kako je Tomić želio razjasniti neke stvari s obzirom na netočne informacije, koje su se pojavile u medijima. Zajedno s Pierreom Oriolom, njegovim zamjenikom, dokapetanom, sastao s vodstvom kluba te razgovarao o ovom mogućem smanjenju.

- Obojica smo prihvatili prijedlog kluba i tada smo ga podijelili s ostaim igračima i rekli im da pojedinačno prenesu svoje odluke direktoru.

Tomić je istaknuo kako nije bilo pritiska vodstva kluba na igrače.

Košarkaši Barcelone su u trenutku prekida bili vodeći sastav španjolskog prvenstva s 19 pobjeda i 4 poraza, pobjedom više od Real Madrida (18/5), tri pobjede više od treće Zaragoze (16/7), te pet pobjeda više od Tenerifa i Bilbao Basketa, koji su na četvrtom odnosno petog mjesta... – do kraja ligaškog dijela, a prije doigravanja za prvaka, ostalo je još 11 kola. U Euroligi Tomić i ekipa su šest kola prije kraja ligaškog dijela osigurali nastup u doigravanju. Nakon odigranih 28 od 34 kola dijele drugo mjesto s Real Madridom s učinkom  - 22 pobjede i 6 poraza (vodi Anadolu Efes s 24/4, četvrti CSKA i peti Maccabi po 19/9, šesti Panathinaikos 14/14...).

image
Košarkaški El Clasico u Euroligi u sezoni 2017./18., Madrid: Real - Barcelona (slobodna bacanja Ante Tomić) foto: Tonči Vlašić


Podsjetnik, Tomić je od ljeta 2012. godine u dresu Barcelone u kojem je 2014. bio prvak Španjolske, u kojem je tri puta osvajao španjolski Kupa kralja (2103., 2018. i 2019.) te jednom španjolski Superkup (2015.). Dva puta je izabran u najbolju petorku španjolske lige, dva puta u najbolju petorku doigravanja za prvaka Španjoslke, te dva puta u najbolju petorku Eurolige. Kapetan je od ljeta 2018. godine. Prvi je stranac u 94 godine dugoj povijesti Košarkaškog kluba Barcelona kojem je ukazana ta čast. 
19. travanj 2024 03:36