StoryEditorOCM
KošarkaSRETNO HRVATSKA!

Dvije igračice Raguse kreću s reprezentacijom u lov na Eurobasket 2025. godine

Piše Tonči Vlašić
6. studenog 2023. - 14:55

Ivana Ujević i Karmen Čičić, košarkašice Raguse, ovaj tjedan su pod paskom izbornika Stipe Bralića. Hrvatsku čekaju prve dvije utakmice u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, koje se igra 2025. godine u četiri države, Italiji, Češkoj, Njemačkoj i Grčkoj.

Naše su u skupini ‘A’ sa Španjolskom, Nizozemskom i Austrijom. Prve dvije utakmice igraju kod kuće, i to obje u Splitu. Prvo je suparnik Španjolska (četvrtak, 9. studenog, 18 sati), a potom Nizozemska (nedjelja, 12. studenog, također u 18 sati). Nove dvije utakmice imat će tek 7. i 10. studenog iduće godine (Hrvatska kod Austrije, pa kod Španjolske), a posljednje dvije 6. i 9. veljače 2025. godine (Hrvatska kod Nizozemske, a potom dočekuje Austriju).

Ukupno je devet kvalifikacijskih skupina. U jednoj su četiri domaćina prvenstva, koji imaju osiguran nastup na Eurobasketu na kojem će nastupiti ukupno 16 reprezentacija. Preostalih 12 mjesta na prvenstvu zauzet će pobjednici osam preostalih skupina kvalifikacija, te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije.

image

Kvalifikacijske skupine za Eurobasket 2025.

www.fiba.basketball/

Prvi favorit skupine ‘A‘ je Španjolska, aktualne europske doprvakinje, najtrofejnija europska reprezentacija u posljednje vrijeme. Može li Hrvatska biti jedna od četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije skupina, te nakon što je propustila posljednji Eurobasket, koji je ove godine odigran u Sloveniji i Izraelu, ponovno zaigrati u završnici, osmi put ukupno. Peto mjesto 2011. godine u Poljskoj je naš najveći uspjeh. 

Austrije nema na Eurobasketu od 1972. godine, Nizozemske od 1989. godine, a Španjolska je 1993. godine prvi put bila na postolju i to je bila zlatna. Do danas ima četiri zlata, dva srebra i pet bronci, ukupno jedanaest medalja. Samo je uspješnija u povijesti reprezentacija bivšeg SSSR-a, koja je nastupila na svakom od dvadeset i dva Eurobasketa koliko ih je odigrano nakon Drugog svjetskog rata do raspada države. Na svakom je igrala finale, dvadeset i jedno je dobila, a samo jedno izgubila (svoje peto finale od Bugarske. Bilo je to 1958. godine).

Belgija je aktualni europski prvak, dobila je Španjolsku u finalu, a Francuska je bila brončana.

27. travanj 2024 01:19