StoryEditorOCM
AutomobilizamNAGRADA RAGUSA RACINGA

Poznati svi pobjednici sezone PH u autoslalomu, odlučivalo se tamo gdje je početak bio krajem 2005., u Timea, u Staroj Mokošici: Nezaboravna je bila 2009.!

Piše Tonči Vlašić
28. listopada 2024. - 12:52

Kraj Prvenstva Hrvatske u autoslalomu za nekoga je bio prije vikenda u Dubrovniku, za nekoga nakon prvog ‘poluvremena’ vikenda u Dubrovniku, 23. Nagrade Ragusa Racinga, predzadnjeg autoslaloma sezone. Posljednji je održan 24 sata poslije, također na stazi Mirinovo, uz Rijeku dubrovačku. 

Nenad Damarija iz Auto kluba Pula Rovinj je treći put državni prvak u ‘generalki’, te najbolji u klasi 4. Ovo potonje se znalo i prije vikenda u Dubrovniku, a ovo prvo nakon ‘prvog poluvremena’ ovogodišnje Nagrade Ragusa Racinga. 

- U nedjelju, na posljednjem autoslalomu sezone, odlučivalo se o pobjednicima u klasama 3, 6 i 7 – precizan je Leo Crvić, Riječanin, sportski direktor za autoslalom.

Uoči zadnja dva autoslaloma sezone Marin Leš, koji je također član Pula Rovinj, i prošlogodišnji prvak Goran Sruk iz Auto kluba Dubrava su se nadali kako Nenad Demarija neće biti uspješan, te kako će oni imati priliku za osvojiti ‘generalku’. Ali, Nenad je bio najbrži u subotu, pa najbrži i u nedjelju. Osvojio je obje ovogodišnje Nagrade Ragusa Racinga, te potvrdio zasluženost uspjeha.

U klasi 1 je prvo mjesto i prije dubrovačkog vikenda osigurao Igor Bogović iz Auto kluba Dubrava, kao u klasi 2 Fran Kranjac iz Auto kluba Delta. Zatim Nenad Demarija u klasi 4.

- U klasi 3 Marin Petrić iz Auto kluba Rijeka, koji je bio vodeći uoči vikenda u Dubrovniku, nije se prijavio, a to je iskoristio do jučer drugoplasirani Ivan Dropučić iz Auto kluba Dubrava, te je on nakon uspjeha u Dubrovniku najbolji ove sezone u toj klasi. Kao što je Demarija dominirao u klasi 4, tako je isto bilo u klasi 5 u kojoj je najbolji Marin Leš. Naslov u klasi 6 Goran Sruk je osigurao prvim mjestom u subotnjoj utrci u Dubrovniku. U klasi 7 nedolaskom nekih vozača otvorila se prilika Filipu Biloti iz Auto kluba Trogir, i on je to iskoristio – ‘prošetali’ su kroz klase skupa Crvić i Dragan Serden, čelnik Auto kluba Ragusa Racing, koji je zadnjih godina predsjednik Odbora za autosport Hrvatskog auto i karting saveza. Njegov klub potpisao je organizaciju 23. i 24. Nagrade Ragusa Racinga.

Zatim, najbolji junior sezone je Matej Radovanović iz Auto kluba Delta, najbolja vozačica Iva Damarija iz Auto klub Pula Rovinj, koji je klupski prvak. 

- Osim što sam tri puta osvojio ‘generalku’ u autoslalomu, bio sam jednom ukupni pobjednik sezone u kronometar vožnjama, te jednom u Ocjensko spretnosnim vožnjama. Jedanaesti put ukupno sam najbolji u klasi – ističe Nenad, koji je za prvih devet trijumfa u klasi dobio Dijamantni volan. 

Hrvatski jug je za Nenada Demariju sretan, Nagrada Ragusa Racinga je njegova utrka. Samo jedne godine nije došao, te se može pohvaliti kako je nastupio na ukupno 22 od 24 autoslaloma koje je organizirao mlađi dubrovački auto klub, Ragusa Racing. Dolazio je Nenad i kad se vozilo u Dubrovačkom primorju, u poslovnoj zoni u Banićima, ali i kad je Nagrada bila u Gospinom polju.

- Antun Laušić iz Samobora je rekorder. Niti jednu našu Nagradu nije propustio, a doći će, već je najavio, i dogodine kad mi budemo slavili 20 godina postojanja, kad budemo održali 25., pa zatim i 26. Nagradu Ragusa Racinga, a on bude obilježavao 50 godina u automobilizmu – rekao je Serden. 

- Autoslalom je ove sezone najbrojnija disciplina, i sve je proteklo bez iti jednog incidenta – naglasio je Crvić. Serden će dodati kako je više od 80 vozača sudjelovalo u prvenstvu. 

image

Nagrada Ragusa Racinga - PH u autoslalomu, Dubrovnik 2024.

Tonči Vlašić/
image

Nagrada Ragusa Racinga - PH u autoslalomu, Dubrovnik 2024.

Tonči Vlašić/
image

Nagrada Ragusa Racinga - PH u autoslalomu, Dubrovnik 2024.

Tonči Vlašić/

- Prvog dana staza Mirinovo je bila duga 1250 metara, imala je sedam sektora i 35 vrata. Dan poslije zadatak je bio 50 metara duži, bio je sektor više i pet vrata više. Ukupno je bilo 14 sudaca, deset ih je bilo na stazi. Drugog dana smo imali 330 startova, i niti jedan incident. Članovi kluba, i ne samo našeg su pomogli, prijatelji, te sponzori. Po tradiciji dodjela je u Caffe baru Time u Staroj Mokošici kojem smo u prosincu 2005. godine osnovali Auto klub Ragusa Racing. Potvrdu o registraciji kluba smo dobili prvih dana 2006. godine, a prvo natjecanje u Mokošici, bila je to pozivna utrka Prvenstva Hrvatske u autoslalomu, organizirali smo u listopadu 2006. godine. Bili smo doprvaci 2008., a prvaci 2009. u autoslalomu, plus te godine imali smo čak tri državna prvaka (Tonko Muhoberac, Dario Serden i Mato Milković). To su najveći uspjesi Ragusa Racinga – istaknut će Dragan Serden, koji je više od 30 godina u automobilizmu. Učio je pomažući u boksu Dubravku Čikoru, Niku Puliću i ostalima, itekako uspješnoj ekipi s hrvatskog juga. Potom je, nakon osnivanja Ragusa Racinga 2005., organizator natjecanja, te sudac. 

image

Dragan Serden (Auto klub Ragusa Racing)

Tonči Vlašić/

Na hrvatskom jugu je ostao ove godine još jedan radni oktanski vikend. U Luci Gruž će se 16. i 17. studenog spustiti zastor na Prvenstvo Hrvatske u Ocjensko spretnosnim vožnjama.

28. listopad 2024 13:00