StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA |

ZAVJERA PROTIV AMERIKE U alternativnoj povijesti Charles Lindbergh je predsjednik, SAD simpatizira naciste, a Henry Ford je američki Božinović

Piše Gabrijela Bijelić
27. ožujka 2020. - 12:57
Sveopći embargo na javna okupljanja posebno je pogodio kina. Dvorane su iz predostrožnosti pozatvarane, a prognana publika okrenula se malim ekranima.

Srećom, prisilna promjena ima svojih draži, što potvrđuju i novi serijali poput 'Zavjere protiv Amerike', HBO-ova ožujskog aduta. Na valu aktualnih distopija pokrenutim 'Sluškinjinom pričom', ova najnovija se tiče alternativne povijesti koja se, dakako, dotiče i aktualne političke situacije u SAD-u.

Trumpov distopijski pandan je predsjednik Charles Lindbergh, proslavljeni (stvarni) avijatičar koji na izborima 1940-tih pobjeđuje Roosevelta i po ulasku u Bijelu kuću počinje promicati izolacionizam i antisemitska stajališta.

Amerika se drži podalje od 'europskog'rata i potpisuje ugovore o nenapadanju s nacističkom Njemačkom i militarističkim Japanom. Nacionalistički poklič 'Tonight we're taking back America' neodoljivo podsjeća na Trumpovu još aktualnu krilaticu 'Make America great again'...

Prema istoimenom književnom predlošku Philipa Rotha iz 2004., alternativnu su autobiografiju pisca za novi medij prilagodili David Simon i Ed Burns, scenaristi koje je proslavila kriminalistička TV serija 'Žica'.

Posao im nije bio lak jer je kompleksnu tematiku 'Zavjere' i refleksivnost Rothova izraza trebalo pojednostaviti, ali opet ne toliko da otupi glavnu poruku – totalitarizam je uvijek tu, iza ugla, samo vreba priliku i pravog aktera u kojem će se nastaniti i razbuktati.

Glumačka postava serijala koji se od 16. ožujka prikazuje svakog utorka na američkoj premium mreži pouzdana je, a predvode je John Turturro (Millerovo raskrižje, Burton Fink), čest suradnik braće Cohen, te posrnula holivudska zvijezda 1990-tih Winona Rider (Doba nevinosti). Turturrova uloga jedna od od zahtjevnijih, on glumi rabina koji postaje predsjednikov 'dvorski Židov', što izaziva rasap obitelji.

Šestodijelna serija iz intimističke perspektive obitelji iz židovske enklave prati političke mijene Amerike od 1938. do 1942. Uz Lindberga, još je jedna stvarna povijesna osoba dobila politički pedigre - tvorničar Henry Ford, automobilski mag sklon rasizmu postaje američki ministar unutarnjih poslova.

Na temelju tek jedne epizode nezahvalno je prognozirati kvalitet konačnog proizvoda, no ljubitelji izmišljene povijesti svakako će doći na svoje. Tko je volio "Čovjeka u visokom dvorcu" Philipa K. Dicka i "Domovinu" Roberta Harrisa, uživat će u ovoj slikovnici koja rasteže granice slobode i totalitarizma u najmoćnijoj zemlji svijeta.
20. travanj 2024 15:54