StoryEditorOCM
ZabavaENGLEZ U DUBROVNIKU

Trebali bismo biti zahvalni na svemu što imamo i manje zanovijetati, duh Božića je u dragim ljudima, neka vam je sretan, veseo i u zdravlju!

Piše Mark Thomas
25. prosinca 2023. - 15:47

Došlo nam je najljepše doba godine! S obzirom da je danas Božić, nadam se da ste prije njega sve sve posložili, isplanirali i kupili. Znam da je u vremenu u kojem živimo i jurimo na sve strane sve to vrlo zahtjevno, ali u cijeloj toj strci gledajmo unaprijed i veselimo se festama. Purica se davno odledila, božićne su kartoline poslane, Božićni kolač je gotov, puckalice su na stolu, pita od mljevenog mesa i kobasice spremne su za pećnicu, sluša se Kraljev govor....

Ajme, ne, govorim o “krivome” Božiću! Da, da, u ovo doba godine moj se život drastično razlikuje, sve ovisi u kojem se dijelu svijeta nalazim, u Engleskoj ili Hrvatskoj. Dakle, sve gore nabrojano, samo zanemarite, jer je to ionako najmanje bitno.

image

Bogata božićna trpeza

/Shutterstock

Najvažnija stvar na obje strane mog života je ista, okupljanje obitelji i prijatelja. Nakon što smo supruga i ja tri zadnja Božića proveli u Engleskoj ove smo se godine odlučili za ostanak u Dubrovniku (a i bio bi red, rekli bi ljudi). Zamijenili smo puricu s bakalarom.

Ali, kao što sam već rekao, smisao Božića, njegov najvažniji “sastojak” su ljudi s kojima provedemo taj prekrasni blagdan. Ma gdje god bili. Hoće li mi nedostajati tradicionalni engleski božićni ručak? Naravno da hoće. Ali znate kako se kaže “svaka je promjena dobrodošla”, pa eto nas u promjeni.

Engleski i dubrovački Božić

Ja čak i nisam neki ljubitelj purice (u mene žena uopće ne jede nikakvo meso, pa ni puricu), tako da je Božić jedino vrijeme kad je imamo na stolu, jer božićna trpeza bez purice nije ista. Da se mene pita, u nekom idealnom svijetu, kombinirao bih dvije kulture i tradicije. U mene doma u Engleskoj Božić je uvijek bio jako važan blagdan i tu je tradiciju nastavila moja sestra. Reći ću vam samo jedan primjer (od mnogih) kako bih vam dočarao njenu ljubav i žar prema tom blagdanu.

Naravno, glavna stvar za Božić je božićno drvce (namjerno pišem “drvce” da ne bi bilo “e, u mene je bor/jelka/čempres”) pa se tako i ove godine moja sestra bacila u potragu za savršenim primjerkom. Mjesecima prije Božića istražila je sve moguće opcije, gdje, što i kako kupiti i na kraju je pronašla “farmu božićnih stabala” (da, da, i to postoji) ili kako bi ga u nas zvali (božićni) rasadnik i to u neposrednoj blizini mjesta gdje živi. Reći za ovaj rasadnik da je popularan bilo bi kao da kažete da medvjedi vole med. “U redu, nema problema, možete li doći u 11 sati pa ćemo vam pomoći izabrati Vaše stablo,” odgovorio je čovjek iz rasadnika u telefonskom razgovoru.

image

Miris božićnog bora ništa ne može nadomjestiti

/Shutterstock

Dobro ste razumjeli, kako biste odabrali svoje blagdansko stablo morate se naručiti! Sa zaposlenikom šetate kroz mini šumu božićnih stabala i odaberete ono koje želite. U tom trenu na scenu stupa drvosječa, iskopa ga i odnese u vaš auto. Iako mi nije jasno zašto se zove drvosječa, al’ dobro. O popularnosti ove farme, tj. rasadnika govori i podatak da svake godine u prosincu s tog mjesta stabla odlaze i u 10 Downing Street gdje se nalazi ured britanskog premijera. Stoga je razlog popularnosti ovog mjesta jasan.

Sve je u veselju

“Našla sam ga,” rekla mi je sestra u video pozivu, jer naravno, i ja sam morao sudjelovati u njenoj božićnoj potrazi. Moram priznati da je cijela ta scena izgledala kao s božićne kartoline: lice moje sretne sestre, svjetlucavi snijeg na zemlji i drveću, a u pozadini čisto, plavo nebo. Ovo je zaista najljepše doba godine. Na njenom božićnom stablu nalazi se toliko svjećica da ih toliko vjerojatno nema oko cijelog našega Grada.

Njena i muževa kuća izgleda poput špilje Djeda Mraza. Vjerujem da svi s nestrpljenjem očekujemo Božić i novogodišnje blagdane. Vrijeme je i za osvrnuti se unatrag da vidimo što smo ostavili za sobom. Na globalnoj razini nadali smo se stabilnosti nakon pandemije i ratova. Nažalost, svijet je i dalje mjesto s puno nepravde i tuge, neke se želje jednostavno teško ostvaruju. Na lokalnoj razini mislim da možemo biti zadovoljni s proteklom godinom, prošla je s uobičajenim i očekivanim preprekama na putu, ali je ipak bila dobra. Na osobnoj razini godina je bila odlična s mnogo putovanja i novih iskustava.

U svakom slučaju trebali bismo biti zahvalni na svemu što imamo i manje zanovijetati. Koristim ovu priliku da svima zaželim Sretan Božić i Novu godinu. Jedite, pijte i veselite se uz mnogo smijeha i ljubavi. U zdravlju bili!

02. svibanj 2024 10:01