StoryEditorOCM
ZabavaTRI VRHUNSKA RECEPTA|

Svježa riba jest najbolja, ali i sa smrznutom možete imati vrhunski ručak i to u rekordnom roku!

Piše DH
24. travnja 2021. - 09:59

Nastasja Chiara Petrić pokazala nam je kako smrznuta riba može biti jako ukusna u jelima, donosi Dobro hrana.

Htjela sam pokazati što se sve može napraviti sa smrznutom ribom i ostalim morskim plodovima. Jer, ruku na srce, nemamo svi pristup svježoj ribi kada god bismo to poželjeli, a zaista je dio kvalitetne i uravnotežene prehrane i trebala bi se naći barem jednom tjedno na našim jelovnicima.

Mnogi ljudi zaziru od kupnje ičega smrznutog, pogotovo ribe, no uvjerena sam da je to zaista jedan sasvim u redu odabir i mogu se napraviti vrlo ukusna jela. Štoviše, mogu se pripremiti prave delicije.

Jedna od takvih je definitivno ovaj recept za riblji curry. Savršeno kremast, prepun okusa, pa se čak i smrznuti morski plodovi ističu najbolje što mogu. Poslužite ga uz integralnu basmati rižu i dodatno podignite nutrijente svojeg obroka.

Riblji curry s oslićem i jadranskim kozicama:

image
Riblji curry s oslićem i jadranskim kozicama
Berislava Picek/cropix

Potrebno je:

3 glavice luka

1 veća crvena paprika

2 srednje mrkve

3 veća češnja češnjaka

1 komad svježeg đumbira (veličine palca)

1 žlica ghee maslaca

1 žlica curry praha

1 žličica kurkume u prahu

1 žličica kumina u prahu

1/2 žličice kajenskog papra ili chilija u prahu

1 žličica soli

100-200 ml temeljca od škampi

1 konzerva sjeckane rajčice

1 konzerva punomasnog kokosovog mlijeka

500 g smrznutih fileta oslića

1 manje pakiranje smrznutih jadranskih kozica

stručak svježeg peršinovog lista

+ integralna basmati riža

Priprema:

Odledite kozice i ribu koju narežite na manje komade. Očistite luk, papriku, mrkvu, češnjak i đumbir, stavite u sjeckalicu i izblendajte sve skupa što sitnije. Na ghee maslacu na vrlo laganoj vatri dinstajte povrće oko 15 minuta. Zatim dodajte mljevene začine, pecite sve još par minuta pa stavite temeljac, rajčicu i kokosovo mlijeko te na laganoj vatri povremeno miješajte oko sat vremena. Kada je umak kuhan, stavite morske plodove i kuhajte oko 10 minuta. Servirajte jelo posipano sa svježe sjeckanim peršinom i kuhanom integralnom basmati rižom.

Drugi recept je neočekivani preokret omiljene pržene riblje hrane, a to su pržene lignje koje sam zapekla u pećnici. Hrskave su, sočne, slankaste i zadovoljavajuće, pa svakako preporučujem da date šansu ovom boljem načinu prženja i pohanja u pećnici. Poslužila sam ih uz laganu verziju tartar umaka bez majoneze i dobila super obrok.

Pržene lignje iz pećnice

image
Pržene lignje iz pećnice
Berislava Picek/cropix

Potrebno je:

1 pakiranje kolutića lignji

6 žlica krušnih mrvica

1 žlica ribanog parmezana

1 manje pakiranje grčkog tipa jogurta

4 srednja kisela krastavca

manji stručak peršinovog lista

1-2 žlice limunovog soka

na vrh žličice češnjaka u granulama

maslinovo ulje

sol i papar

Priprema:

Lignje isperite pod vodom i posušite ih lagano pomoću papirnatog ručnika. Zatim prebacite u posudu, prelijte s malo maslinova ulja i pojedinačno svaki kolutić uvaljajte u smjesu od krušnih mrvica i parmezana. Posložite na papir za pečenje, poprskajte ili premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Nakon pola pečenja preokrenite kolutiće na drugu stranu. Čim su gotovi, posolite ih i poslužite s laganim tartar umakom koji ste napravili od jogurta, naribanih krastavaca, narezanog peršina, češnjaka, limunovog soka i začinili solju i paprom.

Treći recept je zaigrana rapsodija okusa spojena sa smrznutim lososom koji bi u drugim varijantama neslavno prošao, no u kombinaciji s tikvicama radi odlično jelo. Umak sam pojačala s kaparima i inćunima pa cijelo jelo ima dodatni riblji okus. Jedite svježu ribu kad god imate priliku za to, a u međuvremenu možete baciti pogled na ledenice u dućanima i isprobati ove recepte, preporuča Dobra hrana. 

Kremasti umak s tikvicama i lososom s rižinim rezancima

image
Kremasti umak s tikvicama i lososom s rižinim rezancima
Berislava Picek/cropix

Potrebno je:

1 veća tikvica

1/2 manjeg poriluka

2 žličice kapara

4-5 slana inćuna

2 dl ribljeg temeljca ili vode

1 češanj češnjaka

manji stručak svježeg peršinovog lista

2 deblja fileta zamrznutog lososa

malo maslinovog ulja

+ rižini rezanci

Priprema:

Na ulju na laganoj vatri zapecite oprani i nasjeckani poriluk. Kada je omekšao nakon 5 minuta, dodajte mu kapare i inćune, još sve zapecite par minuta pa dodajte temeljac i pričekajte da zavrije. Sada stavite tikvicu narezanu na kockice pa sve kuhajte oko 5 minuta pazeći da se tikvica ne prekuha. Dodajte oprani svježi peršinov list, protisnite češnjak i prođite umak štapnim mikserom dok ne postane kremast. Na kraju ubacite na kockice narezani losos i kuhajte još kratko dok se losos ne skuha. Poslužite uz rižine rezance.

26. travanj 2024 05:31