StoryEditorOCM
ZabavaMOTAR NIJE KOROV!

Stari pomorci su ga ukiseljena nosili na brod, a uz mlade mesnate listove čak i obična jela postaju vrhunska

Piše Slavica Šagolj/DH
28. lipnja 2020. - 12:13
Motar je polugrmovita biljka iz reda Apiales, porodice štitarki Apiaceae i roda Crithmum. Osim naziva motar, ova biljka ima mnogo zamjenskih imena. Tako ćete od stanovnika Dalmacije i dalmatinskih otoka čuti - obalni petrovac, šćulac, obalac, matar, morski koper ili morski koromač,donosi Dobra hrana. 

Ovaj zdravi buket sigurno ste često primijetili kako raste između stijena i kamenja u neposrednoj blizini mora. Upravo to je njegova posebnost. Prskan kapljicama mora, valovima ili morskom pjenom, osebujna je okusa, prirodno slan i aromatičan te će korišten svjež, ukiseljen ili blanširan oplemeniti svako jelo. Biljka je to koja može narasti do 50 cm u visinu. Njegovi listovi su mesnati i čvrsti. Od starijih otočana čut ćete priču kako su nekada davno naši pomorci sa sobom na brod nosili ukiseljeni motar koji ih je čuvao od tada smrtonosne bolesti skorbut, koja nastaje zbog nedostatka vitamina C u prehrani.

image
samoniklo bilje, Moskar, motar, petrovac


Ako dosad niste znali što je motar i mislili da je to neko divlje cvijeće koje raste iz kamena uz plažu, sada obratite pažnju na njega. Naime, sada kad su izdanci mladi i sočni, sezona je njegova branja. Najbolje je u berbu ponijeti škarice pa odrezati grančicu, a potom kod kuće, kada ga prije kiseljenja čistite, savijajte listiće poput šparoga - tamo gdje se sami prelome, to je granica hrskavog i žilavog dijela lista. Ako trenutačno ne možete doći do mora, nego ga ugledate ljeti, kad već počne cvasti zelenkasto-žutim cvjetovima, možete ga ubrati. Međutim, tada će listići biti deblji, žilaviji i puno težeg, intenzivnijeg okusa.

PRIRODNO SLANI LISTIĆI

Svježe ubrane listiće možete dodati salatama, nasjeckati ih u dresing ili od njih možete kuhati rižoto ili krem juhe. Najlakše ga je ukomponirati u mnoga jela ako ga najprije kratko blanširate u vodi ili dinstate na maslinovu ulju ili maslacu. Vodu u kojoj ćete ga kuhati ne solite jer je motar već sam po sebi slan. Tako pripremljen, možete gs koristiti, primjerice, kao bazu za namaz. U duboku posudu stavite blanširani i ohlađeni motar te dodajte masline - zelene, crne, punjene, po želji. Maslinovo ulje je obavezno te sol i papar.
Zbog aromatičnog okusa motara drugi začini bili bi višak. Sastojke dobro usitnite štapnim mikserom, ohladite te poslužite uz blage sireve, prepečeni kruh ili nešto po vašem izboru. Blanširan, odličan je kao dodatak kuhanim krumpirima, omletu, varivu, umaku... Zdrav i ukusan obrok u ljetnim mjesecima je i hladna salata od blanširanog motara kojoj je potrebno dodati malo maslinova ulja, domaće kvasine i mrvicu češnjaka.

image
samoniklo bilje, Moskar, motar, petrovac



ZA VEČERU - POGAČA

Dinstan s lukom može poslužiti kao nadjev za složence, pite, pizzu ili kruh. Pogača s motarom je dobar izbor, a može se konzumirati u toploj i hladnoj varijanti. Baza za ovu pogaču je tijesto za pizzu. Posudu za pečenje prekrijte tijestom izvaljanim na minimalno 1,5 cm debljine. Na luku kratko popržite motar. Stavite sa strane da se malo ohladi. Ohlađeno stavite na tijesto. Možete dodati nasjeckane masline, sušene rajčice ili feta sir. Sastojke ne solite jer je motar slan, kao i feta sir. Jedino što je poželjno sastojke nakapati maslinovim uljem i dodati malo mljevenog papra.


Nadjev prekrijte drugim dijelom tijesta koji isto mora biti debljine 1,5 do 2 cm. Površinu tijesta možete premazati razmućenim jajetom ili maslinovim uljem u vrlo tankom sloju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 35 do 40 minuta na temperaturi od 185 stupnjeva Celzijevih. Ako ove slasne mlade izdanke ne želite odmah upotrijebiti, možete ih sačuvati na dva jednostavna načina. Prvi od njih je da ga blanširate, stavite u vrećicu ili posudu i zamrznete

PRILOG ZA SVA JELA

Drugi najčešći način je kiseljenje. Ako se odlučite za tu varijantu, učinite to odmah nakon branja. Tradicionalno se motar kiseli u mješavini vode i octa. No, prije samog postupka kiseljenja operite listove te odstranite nečistoće i moguće drvenaste dijelove koji su nejestivi. Steriliziranu staklenku napunite malo više od polovice opranim i osušenim listovima motara.

Zalijte ih prokuhanom vrućom mješavinom octa i vode u koju ste stavili žličicu šećera, malo soli i papra u zrnu. Dobro zatvorite, pustite da se ohladi te spremite u smočnicu. Ukiseljenim motarom možete oplemeniti salate, umake, jela s roštilja, tjestenine ili povrće, savjetuje se u Dobroj hrani. 

 
15. travanj 2024 11:54