StoryEditorOCM
ZabavaTata od formata

Sliči li dijete više na majku ili na oca? Ovo su tri stvari koje djeca nasljeđuju ponajprije od očeva

Piše dv
16. kolovoza 2023. - 16:12

Budući da su potekla od njih i da su djeca središte njihova svijeta, roditelji često traže sličnosti djece sa sobom.

Bude tu i rasprava, ponekad i svađa na koga dijete više sliči, ali postoje tri osobine koje djeca najprije nasljeđuju od očeva, piše Espreso.

image

Kakav otac, takvo dijete, sirijski otac i kći u igri fotografiranja

Abdulaziz Ketaz/Afp

1. Visina

 

Tjelesne karakteristike i fizički izgled u cjelini jako su pristrani prema očevim genima, a ne prema majčinim. Na vašu visinu utječe genetika vaših roditelja, ali nije tako jednostavno – ne znači nužno da ćete biti visoki ako su vaši roditelji visoki.

Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine. Iako ova osobina dolazi iz maminih i tatinih gena, postoje dokazi koji pokazuju da tatini geni igraju veću ulogu u određenim visinama. Istraživači gledaju na faktor rasta sličan inzulinu (IGF protein) kada govore o visini. Ovo je genetska osobina koja je odgovorna za poticanje rasta. Ženski geni imaju kontradiktorni receptor koji se zove IGF2R.

image

Očevi ponajviše utječu na djecu, tvrdi se, u visini, rasporedu zubi i skladištenju masti (ilustracija)

Afp

2. Tatin osmijeh

Djeca mogu biti izložena povećanom riziku od razvoja problema sa zubima ako je njihov otac imao određene probleme sa zubima. Veličina zuba, veličina čeljusti i oblik zuba su genetski i djeca mogu naslijediti ove karakteristike od bilo kojeg roditelja, prema istraživanju objavljenom u American Journal of Physical Anthropology.

Međutim, postoji značajna mogućnost da očevi prenesu ove osobine na svoju djecu. To je vjerojatno rezultat genetske dominacije, gdje su geni preneseni od oca obično aktivniji od istog gena majke. To može biti slučaj kada je u pitanju genetika povezana s veličinom čeljusti, što može dovesti do pretrpanih zuba ili karijesa zbog meke cakline.

image

Ljubav za šešire i prirodu, kao i ona međusobna, otac i sin

Afp

3. Skladištenje masti i pretilost

Naša tijela sadrže dvije različite vrste masti. Smeđu mast koristimo kao izvor energije, ali bijela mast se skladišti u našem tijelu, a ako je ima previše, može uzrokovati zdravstvene probleme poput pretilosti i bolesti srca.

Istraživači (Schmidt et al. 2018.) pokazali su da je količina smeđe masti koju proizvedemo naslijeđena od majke, dok je skladištenje bijele masti naslijeđeno od oca.

Međutim, kao i kod mnogih osobina, okolišni čimbenici igraju veliku ulogu, tako da tata s prekomjernom težinom ne znači nužno istu sudbinu za bebu u budućnosti. Način života igra veliku ulogu u našem zdravlju i izgledu, bez obzira na to koje smo gene naslijedili od roditelja, piše Espreso.

Premda stvari nisu jednoznačne i jednostavne, dobro ih je znati i sjetiti se kao još jedne potvrde uloge očeva u genetskom nasljeđivanju. Naravno, paralelno s majčinim.

 

28. travanj 2024 07:53