StoryEditorOCM
ZabavaNEUGODNI UBODI

Pripazite, nije svejedno: neki sapuni privlače komarce. Pogledajte rezultate istraživanja

Piše dv
23. svibnja 2023. - 08:07
Hand washing. (Photo by IGOR STEVANOVIC/SCIENCE PHOTO/IST/Science Photo Library via AFP)Igor Stevanovic/Science Photo/Science Photo Library Via Afp

Novo istraživanje pokazalo je da vrsta sapuna koju osoba koristi može povećati rizik od uboda komaraca.

Ubodi komaraca mogu uzrokovati iritaciju i svrbež, kao i moguću izloženost bolestima koje prenosi ta životinja. Ako ustanovite da vas komarci privlače, možda je vrijeme da potražite glavni uzrok problema počevši od onoga što koristite za pranje ruku ili cijelog tijela.

Dr. Clément Vinauger, asistent profesora biokemije na Virginia Techu, rekao je za Health da sapuni imaju tendenciju da budu namirisani kemikalijama koje se povezuju s ugodnim mirisima cvijeća koje se nalazi u prirodi. Rekao je da komarci također koriste "hlapljive tvari koje ispuštaju biljke" kako bi pronašli cvijeće i dobili šećere iz njihovog soka. Imajući sve to na umu, on i njegov tim očekivali su da će dodavanje ovih kemikalija s mirisom cvijeća sapunima koji se koriste za ljudsku higijenu utjecati na privlačenje komaraca.

"Ono što je bilo iznenađujuće u našim rezultatima bila je važnost interakcije između specifičnih kemikalija sapuna i tjelesnog mirisa svakog pojedinca u određivanju hoće li osoba postati manje ili više privlačna komarcima nakon nanošenja sapuna na kožu", dr. Vinauger objasnio. "Drugim riječima, bili smo iznenađeni kada smo vidjeli da neki sapuni, ali ne i drugi, povećavaju privlačnost kod nekih ljudi."

Kokos kao repelent

Studija je bila relativno mala - dr. Vinauger i njegov tim imali su četiri sudionika na pranju sapunom od četiri proizvođača: Dial, Dove, Native i Simple Truth. Ovim su sudionicima obje podlaktice ispirane 30 sekundi deioniziranom vodom, a zatim osušene papirnatim ručnikom.

Jedna podlaktica nije dobila daljnji tretman, preko nje bi se stavio najlon i zamotao u aluminijsku foliju. Zatim bi drugu podlakticu prali raznim sapunima tijekom razdoblja od 10 sekundi, a zatim ispirali deioniziranom vodom još 10 sekundi, nakon čega bi slijedilo najlonski rukav i aluminijske folije. Rukavi su korišteni za hvatanje cijelog mirisa s kože kojeg je komarac mogao registrirati, uključujući nečiji prirodni miris koji bi se pomiješao sa sapunom.

Mirisi sapuna ispitani su zasebno, s najlonskim navlakama koje su oprane sa svakim sapunom i potom isprane. Nakon skupljanja mirisa, navlake su stavljene u male čašice koje su zatim stavljene u kavez, gdje su komarci na kraju bili pušteni da se vidi koji najlon privlači – ili odbija – insekte.

Vrsta komaraca korištena u studiji bila je Aedes aegypti, glavna vrsta koja širi bolesti kao što su Zika, denga groznica i chikungunya.

Svi sapuni sadržavali su limonen, koji dolazi iz limuna i poznat je po tome što odbija komarce. Tri rukava oprana sapunom privukla su komarce, osim sapuna Native marke koji je sadržavao miris kokosa.

“Zanimljivo je da je u mirisima svih sapuna prvenstveno dominirao limonen, poznat po svom odbijajućem učinku na komarce. Unatoč tome, tri od četiri testirana sapuna povećala su privlačnost komaraca,” rekao je dr. Vinauger, stavljajući nalaze u kontekst, piše health.com.

27. travanj 2024 23:38