StoryEditorOCM
Zabava‘nacionalni‘ sport u hrvata

Ova internetska stranica pravi je raj za sve one koji vole spajati praznike i blagdane s vikendima: pogledajte kakve prilike pruža 2024. godina, a tek sljedeća...

Piše Gabrijela Bijelić
8. travnja 2024. - 10:02

Ova je godina srednja žalost. Po razredu učinkovitosti od A do I, 2024. godina spada pod slovo ‘E’, što znači da baš i nema previše prilike za famozno spajanje blagdana i neradnih dana kroz tjedan.

Koristan vodič

Uzmimo za primjer 1. svibnja, prvi sljedeći na omiljenoj godišnjoj listi neradnih. Međunarodni praznik rada pada u baš nezgodnom terminu, u srijedu. Predaleko je od vikenda i nikako ne spada među povoljnije datume za kemijanje slobodnim vremenom. Nešto bolja je situacija s 30. svibnjem, kad je ovogodišnji pomični blagdan Tijelova. Dolazi u četvrtak i spretnijima nudi priliku za produljenje mini odmora sve do ponedjeljka, 3. lipnja. Dan antifašističke borbe 22. lipnja ‘spajačima’, s druge strane, neće biti baš po gustu jer ove godine zapada u subotu.

image

Prva prilika za odmor je 1.svibnja, ali taj datum ne obećava

/Shutterstock

Popis potencijalno iskoristivih datuma za raznorazne (ne)radne križaljke nudi sve popularnija web stranica LakNerad koja se omilila i brojnim Dubrovčanima:

- Zgodno je imati na jednom mjestu pregled svih dana koje bismo uz malo mašte mogli dobro pospajati. Baš sam nešto gledala do kraja godine, povoljna prilika su, recimo, Božić i Sveti Stjepan, oni su usred setemane, u srijedu i četvrtak, oni spretniji će moći tu štošta smislit – kaže nam Dubrovkinja koja radi na mjestu gdje se baš i ne može previše kombinirati, ali nekad nešto i uleti preko reda.

- Tko god da je napravio ovaj LakNerad, čovjek ima ideja. Kroz godinu se stalno govori da ćemo spajat ovo i ono, da je neradni petak top, pa ponedjeljak dobro dođe za produljit vikend i tako...dogodine bi trebalo biti puno povoljnije jer je razred učinkovitosti ‘A’. Kažu da je prilika za spajanje festa s vikendom 4, a ‘izgubljenih’ blagdana za spajanje samo 2 – navodi jedan naš zaposleni sugrađanin.

Love i dulji GO

On redovito i baš rado posjećuje LakNerad, a posebno je ‘kalkulantski’ raspoložen s približavanjem praznika ili blagdana.

Za one koji nisu na ‘ti’ s premetaljkama, kaže nam kako je ime ovog vodiča za slobodne dane zapravo anagram riječi kalendar, a ne služi samo za produljenje vikenda, nego i za lov na što dulji godišnji odmor koji je može prolongirati dobrom kombinatorikom.

image

Kalendar 2024

Screenshot/

Spajanje neradnih dana s vikendima, uzimajući slobodne dane ili mini godišnje odmore kako bi se premostilo nekoliko nezgodno postavljenih dana i dobilo katkad i cijeli tjedan odmora, među građanima Hrvatske s vremenom je preraslo u nacionalni sport koji se prakticira kad god se ukaže i najmanja prigoda. Pa tako rade i ove godine koja, unatoč smještaju u ‘E’ energetski razred (kao da je hladnjak !), ipak nije nepovratno izgubljena.

Obitelji s djecom imaju dodatne mogućnosti spajanja neradnih dana sa školskim praznicima, što onda rezultira kakvim zimovanjem, ljetovanjem, u najmanju ruku izletom u prirodu...Dakako, ako im to poslodavci i raspored na poslu to dopuste.

10. travanj 2024 10:03