StoryEditorOCM
ZabavaPrava rekorderka

Najstarija žena na svijetu uskoro slavi 122. rođendan, za njenu priču doznalo se sasvim slučajno: ‘Još uvijek razgovara s nama, donedavno je radila sve po kući...‘

Piše dv
5. svibnja 2022. - 18:22

Na sjeveroistoku Brazila otkriven je novi kandidat za titulu najstarije živuće osobe na svijetu, prenosi britanski portal Metro.

Mislilo se da bi se Maria Gomes dos Reis mogla bližiti svom 122. rođendanu - ali njezina očigledno izvanredna dob ostala je nezapažena desetljećima, sve dok u njezin dom nije stigao tim liječnika, prenosi Slobodna Dalmacija.

Bolničari su posjetili ovu pra-prabaku u brazilskoj općini Bom Jesus da Lapi nakon što se razboljela, u 122. godini života.

Navodna 121-godišnjakinja, koja u svom rodnom mjestu Bela Vista živi s unukom jer su joj sva djeca umrla, ima rodni list u kojem piše da je rođena 16. lipnja 1900., dakle samo šest mjeseci od kraja 19. stoljeća. 

Obitelj kaže da je ostala duhovita do posljednjeg desetljeća i čak odgojila praunuke.

Guinnessova knjiga rekorda trenutno dosad je vjerovala da je najstarija živuća osoba na svijetu Francuskinja Lucile Randon, koja je rođena 11. veljače 1904. i ima 118 godina. Titula je na nju prešla nakon smrti 119-godišnjeg Kanea Tanake ​iz Japana, 19. travnja ove godine.

Ipak, nadmašila ju je brazilka Maria Gomes dos Reis, koja će na ljeto napuniti 122 godine. 

Vezana za krevet, Gomes dos Reis živi sa svojom unukom Celijom Cristinom, koja je lokalnim medijima rekla: "Stavljam joj hranu u usta, moramo sve napraviti, promijeniti joj donje rublje... Moj se život sastoji od brige o njoj".

Objasnila je da je njezina baka bila vedra i vesela sve do prije osam godina, kad joj se zdravlje pogoršalo.

- Ona je brinula za sve. Donedavno je bila jako aktivna, kuhala je, prala rublje - rekla je Celia Cristina te dodala kako se nada da će njezina baka, nakon što je dočekala 13 praunučadi i šestero pra-praunučadi, doživjeti i svoje prvo pra-pra-pra unuče.

- Znali smo da je u poodmakloj dobi, ali saznati da je najstarija osoba na svijetu? Zadivljeni smo - rekla je Cristina.

Praunuka Vitoria Stefani dodala je: 'Još uvijek je svjesna mnogih stvari, razgovara s nama, ali polako ipak zaboravlja'. 

01. svibanj 2024 21:12