StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

MORTAL KOMBAT 2021. Ekranizacija stare video-igre ne vrijeđa fanove, a ljubiteljima akcijskih scena koji nisu gejmeri daje obilje buke, bijesa i krvi

Piše Gabrijela Bijelić
26. travnja 2021. - 15:54

U vrijeme pandemije na mala vrata nam se prikradaju stare video-igre u novom filmskom formatu. Tek što su se slegli dojmovi nakon 'Monster Huntera' u kojem Milla Jovovich juriša na predimenzionirana čudovišta, eto nam još jedne prilagođene razbibrige iz 1990-tih.

Riječ je o 'Mortal Kombat', ekranizaciji antologijske video-igre Midway Gamesa o borbi dobra i zla u tuzemnom i izvanzemaljskom okružju. Nakon uspješnog angažmana u produkciji obnovljenih Star Wars Australac Simon McQuoid dobio je priliku režirati prvijenac koji nije ozbiljnije naštetio video-izvorniku. 'Mortal Kombat' doziran je tako da ne uvrijedi fanove davnog hita, a neutralnim ljubiteljima akcijskih scena koji nužno nisu gejmeri omogući obilje buke, bijesa i krvi. Bez obzira na predznanje.

Od ninji do MMA boraca

Ekranizacijom koja najavljuje nove nastavke široko se zagrabilo u bazen žanrovskih motiva. Radnja nas tako iz feudalnog Japana 17. stoljeća dovodi do distopijskog svijeta današnjice u kojemu junaci s posebnim zmajskim biljegom čuvaju svijet od posezanja zlotvora iz paralelnog univerzuma. U 'Mortal Kombatu' miješaju se vještine branitelja, MMA boraca, majstora istočnjačkih borilačkih vještina i američkih specijalnih postrojbi s onostranim izazivačima koji imaju odlike vampira, gmazova, zmajeva, Golema...

Takav 'složenac' u prvi mah upućuje na teško gledljivu konfuziju, no nije baš tako. McQuoid dobro balansira među trivijalnostima. Nasilnih scena toliko je da ih brzo prestanete doživljavati kao nešto uznemiravajuće. Neki nosivi likovi su na korak do karizmatičnih.

Lambert kao božanstvo

Pod maskom neprepoznatljivi veteran Christopher Lambert plijeni pozornost kao drevni bog munje Rayden. Dostatno živopisni su i vječni neprijatelji, ninja Hanzo (Hiroyuki Sanada) i uzdanica Sila zla, hodaći ledomat Sub-Zero (Indonežanin Joe Taslim). Britanac istočnjačkih korijena Lewis Tan pak nije dorastao naslovnoj ulozi spasitelja svijeta. Njegov je 'pater familias' Cole Young bez šuga, nimalo proaktivan i gotovo suvišan. Jessica McNamee kao junakinja dobra Sonya Blade više viče i skakuće negoli glumi, dok Josh Lawson kao smutljivac Kano baražnim replikama reže gledatelja gore od lasera koji mu je komparativna prednost.

'Mortal Kombat' s promjenjivim se uspjehom trudi oko uvođenja pseudo spiritualne terminologije. Samospoznaja iliti arkana pritom uzmiče pred vizualno atraktivnim vratolomijama. Naznake istospolne naklonosti među dvojicom junaka ostaju tek naznake, no zato završnica filma ne ostavlja dvojbe: car agresor Shang Tsung (Singapurac Chin Han) i dalje će krasti duše, a imat će mu se tko suprotstaviti.

19. travanj 2024 11:17