StoryEditorOCM
ZabavaJE LI TO MOGUĆE?!

Mnogi su ga znali cijeli život kao starca: priča o ovom čovjeku je nevjerojatna, navodno je živio 256 godina! Bio je travar, oženio 24 puta, iza sebe ostavio preko 180 potomaka

Piše dv
25. studenog 2022. - 08:00

Status najstarije osobe na svijetu pripao je 122-godišnjoj Jeanne Calment iz Francuske, prenosi Slobodna Dalmacija.

Međutim, poznavatelji povijesti i ovakvih tema znaju za priču o Li Ching-Yuenu, čovjeku koji, ne samo da je "debelo" oborio Jeannin rekord, nego ju je nadživio za nevjerojatne 134 godine, piše National Geographic

Li se rodio u kineskoj provinciji Sečuan 1677. ili 1736. godine. Prema pisanju izvora, prvih sto godina života radio je kao travar i sakupljač biljaka u Kini.

Iako se oženio 24 puta, nadživjela ga je samo njegova posljednja supruga, a iza sebe je ostavio oko 180 potomaka.

Tijekom njegovog života, Lija je posjetio poznati vojskovođa Wu Peifu koji je htio otkriti tajnu njegove dugovječnosti. Li mu je u povjerenju priznao da se hrani biljem i pije rižino vino, ali da je najveća tajna njegove dugovječnosti unutrašnji mir.

- Neka tvoje srce bude tiho, sjedi kao kornjača, hodaj kao golub i spavaj kao pas - prenosi njegove poznate riječi National Geographic

Li je tvrdio da je rođen 1677. godine, a preminuo je 1933. godine u dobi od 256 godina. U njegovu su tvrdnju jedni sumnjali, tvrdeći da je Li izgledao kao tipični 60-godišnjak, dok su drugi vjerovali, jer su ga čitav život znali kao starca.

Lijeva je impresivna životna dob zamalo potvrđena, kada je jedan profesor sa Sveučilišta Minko 1928. godine pronašao dokumente o njegovom rođenju. Međutim, stručnjak za genetiku s bostonskog sveučilišta, Tom Pearls, inzistirao je da je tolike godine biološki nemoguće doživjeti.

Mnogi su se istraživači u konačnici složili s teorijom da je Li vjerojatno rođen mnogo kasnije, ali da je preuzeo identitet nekog svog pretka ili imenjaka. Ova teza tako objašnjava i službene dokumente o njegovom "davnom" rođenju.

02. svibanj 2024 08:39