StoryEditorOCM
ZabavaOPASNOST

Malo ih je al‘ ih ima: najotrovniji pauci u Hrvatskoj, evo gdje možete nabasati na njih i koliko su opasni njihovi ugrizi

Piše M.P.
18. siječnja 2022. - 15:35

Mnogi će kada ih upitate za najgore strahove u top tri straha svrstati onaj od paukova. Da, slažemo se niti lijepo izgledaju niti ih je ugodno vidjeti u kutu sobe, ali morate znati da je većina 'hrvatskih' paukova bezopasna za ljude. Iako je njihov ugriz bolan i vrlo neugodan, većina ih nije smrtonosan, donosi Slobodna Dalmacija.

Najpoznatiji otrovni pauci i Hrvatskoj su crna udovica i smeđi primorski riječni pauk, a na portalu geek smo pronašli sve što morate znati o njima.

Crna udovica

image
Vojko Basic

Najotrovniji europski pauk koji obitava i u našim krajevima. Njen je otrov čak 15 puta jači od zmijskog, a vrijeme kada je crna udovica jako aktivna u našim krajevima su ljetni mjeseci, srpanj i kolovoz kada je sezona parenja ove vrste u punom jeku.

Obitava na području Istre, Primorja i Dalmacije, rijetko napušta svoju mrežu i u srži nije agresivna životinja već grize kada se osjeti ugroženom. Najčešća vrsta nezgode koja rezultira ugrizom crne udovice događa se kada čovjek bosom nogom ili nekim drugim dijelom tijela dođe u blizinu pauka. Tada pauk instinktivno grize, braneći se od nenamjernog napada.

Crna udovica ima tijelo crne baršunaste boje koje je obraslo čvrstom dlakom koja je naizmjenično kraća i duža, ovisno o tome na kojem se dijelu tijela nalazi. Ženke narastu i do dva centimetra, dok mužjaci ostaju maleni i rijetko koji bude veći od pet milimetara.

Na leđima crne udovice smještene su crvene mrlje. Najčešće ih je 13, ali pronađeno je i primjeraka s više ili manje od 13 mrlja, pa čak i neki primjerci bez mrlja.

Velika mogućnost je naletjeti na crnu udovicu jer ona svoje mreže gradi jako blizu tla, vrlo često u travi ili žitu, uz dno mladih maslina i panjeva te u gustoj makiji i šikari. Osobito često možete naići na njene mreže u krajevima u kojima prevladava zemlja crljenica. Svoju mrežu gradi i na napuštenim vozilima i građevinskim strojevima, napuštenim garažama i šupama, stajama i poljskim zahodima.Ugriz crne udovice je sličan ubodu iglom, a riječ je o kratkoj i oštroj boli koja se kasnije razvije u tupu bol. Nakon toga se razviju bolni grčevi i bolovi u mišićima. Razlog tome je vrsta otrova, a riječ je o neurotropnom otrovu koji djeluje na središnji i autonomni živčani sustav u svim njegovim dijelovima.

Uz ove se simptome javljaju i dodatni nizovi simptoma poput nemira, tjeskobe, glavobolje, znojenja, osipa, otekline oka, respiratornih problema, mučnine, povraćanja i opće slabosti.

Prva mjera pomoći u slučaju ugriza crne udovice je stavljanje leda na mjesto ugriza kako bi se smanjila bol. U slučaju da se razviju jako ozbiljni simptomi osoba prima protuotrov koji će neutralizirati učinak paukovog otrova. 

Smeđi primorski riječni pauk

Poznat kao smeđi pauk samotnjak i pauk violina, ovaj se primorski pauk smjestio u mnogim dijelovima Mediterana pa tako i u primorskoj Hrvatskoj. Ovo je vrlo otrovna vrsta pauka koja u nekim slučajevima može prouzročiti odumiranje tkiva. 

Smeđe je boje, veličine do 20 milimetara, a na prednjem dijelu tijela nalazi se mali znak koji podsjeća na violinu pa je zbog toga nazvan i paukom violinom. Ima duge i tanke noge, također smeđe boje. Svoj dom najčešće osniva ispod kamenja, komada drveta ili lišća, a aktivan je samo noću. Smatra ga se vrlo opasnim jer njegov otrov može prouzrokovati nekrozu tkiva.

Ugriz ove vrste pauka je vrlo slab pa govorimo o slaboj ili neprimjetnoj boli. Nakon tridesetak minuta bol se postupno počinje povećavati i može postati vrlo teška. Područje kože oko uboda se zacrveni, a vrlo često dolazi i do pojave svraba. Oko mjesta uboda se pojavljuje mjehurić koji raste, ispuni se krvlju te puca, stvarajući neku vrstu otvorene rane.

Simptomi koji nastaju nakon ugriza uključuju mučninu, povraćanje, groznicu, znojenje i probleme s bubrezima, ali vrlo rijetko dolazi do smrtonosnog ishoda. Bol se može smanjiti stavljanjem leda na mjesto ugriza, a upala će se stišati ako osoba primi kortikosteroidne lijekove, objavio je geek.

Crna udovica može regulirati količinu otrova koji ubrizgava u žrtvu te ga ne rasipa osim u krajnjoj nuždi

Za vrijeme sezone parenja crnih udovica ljeti mužjak 'pleše' oko ženke

Ženka crne udovice može izleći i do 400 jajašaca

Crne udovice svoje mužjake jedu jedino zbog hranjenja. Oni su naime toliko mali da ih ženke smatraju lakim plijenom pa im ne mogu odoljeti kada su gladne

Oteklina koja nastaje nakon ugriza crne udovice može narasti i do 15 cm


 


 


 


 


 

 

 

 

08. svibanj 2024 07:11