StoryEditorOCM
ZabavaPRVA NA SVIJETU|

LEA PERIĆ Xoink ne špijunira klince, nego potiče dogovor s roditeljima i zato je poseban

Piše Piše: Lorita Vierda
1. kolovoza 2021. - 09:35

Startup projekti danas srećom nisu ništa novo ni nepoznato, a potiče nas upravo svijet u kojemu živimo. Tehnološko doba nosi puno toga lijepoga, no zamke su brojne i treba se boriti za izbjeći negativne posljedice pretjeranog korištenja tehnologije. Od zabrane nema ništa, pogotovo kad su djeca u pitanju, rođeni su u doba kad je to jednostavno neizbježno, no ograničenja se mogu nametnuti tek kroz dobru komunikaciju i takozvane meke granice, jer djeca će koristiti svakako, zabranjivali im vi to ili ne, pa je bolje da se oko toga dogovarate. Upravo je s tom idejom i s tim problemom Dubrovkinja Lea Perić krenula u razmišljanje kako pomiriti to dvoje, i rodila se ideja o Xoinku.
-Prije dvije godine sam se kao roditelj dvoje djece (tada 3 i 1 godinu), našla u zamci u kojoj se danas nalazi dosta roditelja.
Moje dijete je previše koristilo mobitel. Kako me taj začarani krug oko mobitela i djece uznemiravao, istraživala sam negativne utjecaje ekrana kod djece, o odgoju djece, aplikacijama roditeljske zaštite i tako sam slučajno naišla na jedan članak gdje je djevojka pričala o tome kako danas za znanje koje posjeduje, može zahvaliti svom kreativnom ocu. Kod njih nije postojala klasična zabrana za određenu stvaru u određenom periodu kada bi nešto pogrešno napravila, već bi joj njen otac postavio pitanje iz enciklopedije i zabrana bi trajala sve dok ona ne pronađe odgovor na pitanje unutar te iste knjige. Kako sam već ranije iz hobija i znatiželje radila na nekim svojim idejama za aplikacije jednostavno je kliknulo kako bi bilo zanimljivo spojiti edukaciju i aplikaciju roditeljske zaštite. Posložila sam sve zamisljene funkcionalnosti u potpuno klikabilnu verziju unutar par excel tablica i krenula istraživati koji bi bili moji sljedeći koraci na putu do realizacije." - priča Lea koja je u to vrijeme bila na porodiljnom dopustu na kojeg je otišla izhotelijerstva i turizma. Novi, nepoznati riječ, pun čudnih termina i skraćenica za nju je bio i naporan i čudesan, pa je uz potporu supruga počela ozbiljnije raditi na ideji. I kao i uvijek, došlo se do financija, jer za sve, pa i za ideju za koju pokušavate pronaći sredstva, treba imati novaca.

Samo bi visili na ekranu


-Istraživala sam sve opcije za pronalazak investitora ali je to ustvari sve jedan veliki začarani krug. Rijetko tko će baš tako jednostavno uložiti u početnika i u ideju, bez da je ona barem počela s realizacijom, a ne možete početi s realizacijom bez financijskih sredstava. Pronašla sam natječaj EU fondova za inovacije novoosnovanih malih poduzeća, koji je bio u pripremi i trebao se aktivirati kroz koji dan, pronašla i konzultante za sastavljanje dokumentacije no oni su me u tom trenutku savjetovali kako bi bilo bolje da ne pripremam prijavu. Odlučila sam ne prijaviti se jer jednostavno ne bi stigli pripremiti dokumentaciju i uzaludno bi potrošila novce. Kako se natječaj ipak nije zatvorio, kroz koji mjesec odlučila sam riskirati i krenuti s pripremom dokumentacije. Predali smo dokumentaciju doslovno tri dana prije nego je stigla obavijest kako će se natječaj ipak zatvoriti ranije od predviđenog" - priča Lea i dodaje kako je vijest o nepovratnih 200 tisuća eura stigla pri kraju porodiljnog dopusta. I to je, kaže, bilo to - nema natrag, idemo u nešto novo. Izlazak iz komfort zone bio je neminovan, sve svoje vrijeme odlučila je posvetiti Xoinku.

4 modula za Xoink

Roditelj- Roditelj, koristeći svoj uređaj, upravlja svim postavkama na djetetovom uređaju te ima uvid u lokaciju i statistički pregled djetetovih navika pri korištenju pametnog telefona.
Dječji kutak- Modul koji roditelj pokreće na svom uređaju kada ga daje na korištenje djetetu, a koje prikazuje samo odabrane aplikacije.
Starije dijete- Modul preporučen za djecu od 7 do 18 godina u kojem staratelj postavlja vremenska ograničenja te blokira pristup određenim aplikacijama i web stranicama. Xoink kontrolira rad uređaja u pozadini.
Mlađe dijete- Modul preporučen za djecu do 7 godine, posebno prilagođeno najmlađima, u kojem staratelj postavlja vremenska i druga ograničenja, no za razliku od onoga za stariju djecu, ovo sučelje djetetu prikazuje samo odabrane aplikacije.


Zašto ime Xoink? - Za ime smo angažirali copywritera. Izvrsni Nenad Vukušić nam je ponudio par opcija i dugo nam je trebalo da se odlučimo. Odluku smo na kraju donijeli na način da smo našoj kćerki koja je tada imala 2 godine, govorili imena i vidjeli koje će zapamtiti, a kako je ona hodala po kući i ponavljala Xoink (čita se Zoink) dvojbe više nije bilo" - smije se Lea, a ima i čemu, uspjela je u svom naumu, unatoč svemu, a toga 'unatoč' bilo je i previše.

Prvo plati, pa čekaj refundiranje


-Sve se posložilo baš kako treba biti i imala sam ogromnu sreću da su na Xoinku radili uistinu najveći stručnjaci u Hrvatskoj. Danas godinu dana nakon imamo vrhunski proizvod koji smo upravo postavili na app trgovine Google play i iOS app store.
Osnovno što morate znati prije nego aplicirate je činjenica da morate imati novce, da bi ih mogli povući iz Eu Fondova. I odobrenje ne znači kako će ti novci sjesti na Vaš račun i vi ih trošite namjenski kako ste naveli u prijavi. Svaki račun koji Vam dođe na naplatu morate prvo platiti iz svojih sredstava i tek nakon toga možete zatražiti da Vam refundiraju plaćene iznose. Jedna od najtežih situacija s kojom sam se susrela od početka projekta je upravo problem sa likvidnošću i plaćanjem jednog takvog računa. Krenula je Covid kriza i financijski iscrpila cijelu obitelj.

Xoink je upravo dobio i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za korištenje u školama, cilj je stvoriti vrhunski alat ne samo za pomoć roditeljima u smislu kontrole vremena koje dijete provodi pred ekranom, već prvenstveno kao pomoć djeci, roditeljima i učiteljima u učenju i svladavanju gradiva u školi.

Živimo od ugostiteljstva, a to je kao što znamo i dalje jedna od najpogođenijih gospodarskih grana. Račun koji je iznosio preko milijun kuna došao je na naplatu. Banke nisu niti primale zahtjeve za kredite već su se bavile isključivo moratorijima. Više banaka mi je odbilo dati kratkoročni kredit koji bi zatvorila odmah po refundaciji. Shvatila sam da ono što ja objasnim ovdje, bankarima ne dolazi ispravno u centrale u Zagrebu, krenuli smo u Zagreb na razgovor s glavnim rizničarem, i nakon par dana odobrili su kredit startupu s nula prihoda, usred covid krize. U jednom trenutku su nam fondovi suspregnuli skoro 250 tisuća kn zbog omaške u pairologiji, ali i to smo riješili i kredit je uredno vraćen." - prepričava Lea sve što vas može snaći u papirologiji.
Zasad je zaposlena samo ona, ali vanjski tim koji radi na Xoinku je, kaže, strašan i na njih je jako ponosna - Shape 404, Obrnuta učionica, Genius Consulting i odvjetnik Vlaho Hrdalo omogućili su joj da premosti sve prepreke na putu do realizacije ideje. Posebno je sretna i zahvalna zbog podrške supruga i cijele svoje velike obitelji koji su skupa s njom na neki način gradili Xoink.

24. travanj 2024 02:01