StoryEditorOCM
ZabavaJEDNOSTAVNO JE

Isprobajte recept za beskvasni kruh – zdrav je i savršenog okusa

Piše A.Ke.
24. studenog 2024. - 12:22

Beskvasni kruh može imati sve sastojke kao i standardni kruh – osim kvasca. Kruh bez kvasca vrsta je kruha koji se radi bez podizanja. Ovakav kruh je gušći, a često i teži od drugih vrsta. Kruh bez kvasca smatra se zdravijim od klasično pripremljenog kruha. Neke od prednosti biranja beskvasnog kruha su sljedeće:

Iako različite vrste beskvasnog kruha možete kupiti u većim trgovinama, postoje i različite recepture za izradu kruha bez kvasca kod kuće.

Zbog izostavljanja kvasca i preskakanja koraka u kojem se kruh ostavlja da se podigne, beskvasni kruh trebao bi vam oduzeti manje vremena u pripremi od standardnog.

Evo jednog recepata za kruh bez kvasca koji možete napraviti kod kuće.

Sastojci:

450 g brašna (po mogućnosti nekog zdravijeg kao što je slanutkovo, pirovo, heljdino, zobeno ili pšenično)

500 g mineralne vode

2 jušne žlice praška za pecivo

2 jušne žlice ulja (maslinovo ili suncokretovo)

1 jušna žlica soli (ili po želji).

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 °C.

Pomiješajte suhe sastojke.

Dodajte postupno mokre sastojke suhima i rukom zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još vode (ili izostavite dio).

Prebacite tijesto u kalup i ostavite ga da se peče 40 – 50 minuta.

U beskvasni kruh možete dodati i različite sjemenke (posuti ili umiješati) i jogurt (ili neki drugi fermentirani mliječni proizvod kao što je kefir; oko 300 g), na način da ga umijesite u smjesu prije pečenja.

24. studeni 2024 12:23