StoryEditorOCM
ZabavaSMANJITE UNOS

Imate problema s jetrom? Onda morate znati da ovih osam namirnica mogu biti gore od alkohola

Piše Ana Špoljarić/Živim
19. srpnja 2023. - 09:13

Nakon kože, jetra je drugi najveći organ ljudskog tijela. Funkcije ovog organa su brojne i neophodne za odvijanje različitih procesa u tijelu. Primjerice, sudjeluje u probavi, pomaže gušterači u regulaciji glukoze u krvi, uklanja toksine iz tijela, sudjeluje u procesu sinteze vitamina i masti, zgrušnjavanju krvi. Uz ove, jetra ima i druge funkcije, piše Živim.

KAKO DOLAZI DO MASNE JETRE?

Kao i drugi organi, jetra isto tako može biti preopterećena. Masna jetra nastaje kao posljedica nakupljanja masti u jetri koja prelazi iznad pet posto ukupne težine jetrenog tkiva. Uzroci ovog stanja mogu biti:

- lijekovi (kontracepcija i kortikosteroidi)

- toksini (alkohol)

- razni poremećaji metabolizma masti, debljina, dijabetes, upalne bolesti crijeva

- virusne bolesti (hepatitis C)

- tetoviranje i piercing

Dijagnoza ovog stanja potvrđuje se putem ultrazvuka ili CT-a. Lijek za oporavak masne jetre je promjena stila života koja uključuje: izbjegavanje alkohola i masne hrane te smanjenje tjelesne težine. Uz nabrajano postoje i dodatni okidači.

OSAM LOŠIH IZBORA ZA MASNU JETRU

Određena hrana i njezin sastav mogu imati dodatne reperkusije na masnu jetru. Goru i od alkohola. To su:

Dodani šećeri

Slatkiši, gazirani sokovi i pekarski proizvodi mogu doprinijeti nakupljanju masti u jetri i dodatno pogoršati ovo stanje.

image
Shutterstock

Zasićene masti

Konzumacija pretjeranih količina zasićenih masti koje se nalaze u mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i drugim proizvodima, može povećati sadržaj masti u jetri, odnosno aktivirati upalu.

Trans masti

Hrana koja sadrži trans masti poput grickalica i pržene hrane također mogu pogoršati stanje.

Kukuruzni sirup s puno fruktoze

Ovaj sirup obično možemo naći u zaslađenim pićima, prerađenoj hrani i slatkišima. Njegova pretjerana konzumacija također može potaknuti razvoj masne jetre.

Prerađeno meso

Česta konzumacija prerađenog mesa kao što su hrenovke i kobasice povezana je s razvojem masne jetre zbog visokog udjela zasićenih masti i natrija kojima obiluju ovi proizvodi.

Rafinirane žitarice

Bijeli kruh, riža, rafinirane žitarice - zbog svog siromašnog udjela vlakna, konzumacija ovih namirnica dovodi do porasta šećera u krvi. Posljedično tome može doći do bolesti masne jetre.

Visokokalorična hrana

Česta konzumacija brze hrane koja obiluje nezdravim mastima, dodanim šećerima i praznim kalorijama može biti okidač za razvoj debljine, potom i masne jetre.

Gazirana pića

Konzumacija ovih proizvoda je povezana s rizikom nastanka masne jetre jer potiču nakupljanje masti i sadrže visok udio šećera, piše Živim.

 

20. studeni 2024 06:10