Pullapart kruh je vrsta fensi peciva od tijesta za kruh čija je posebnost u tome što je sočna, dobro začinjena i lako se trga rukama. U pravilu je obilato premazan maslacem i izdašno posut začinima već prije pečenja. A pisali smo vam već o važnosti obilatog korištenja maslaca u pripremi najfinijih specijaliteta (prisjetite se ovdje).
Ovaj na objavi stranice Halfbaked Harvest je ispečen u kalupu za kuglof pa ima prikladan vjenčasti oblik. Nabavili smo recept.
Pullapart kruh s maslacem i češnjakom
Sastojci:600 grama brašna
2 paketa instant kvasca
1 žličica soli
250 mililitara punomasnog mlijeka
160 mililitara punomasnog vrhnja
3 žlice meda
10 žlica maslaca
1 jaje
2-3 češnja češnjaka
35 grama svježe naribanog parmezana
2 žlice suhog peršina
1 žlica nasjeckane svježe kadulje ili origana
krupna morska sol
svježi timijan za ukrašavanje
Priprema:
Pomiješajte brašno, kvasac i sol. Dodajte toplo mlijeko, zagrijano vrhnje, med, jaje i 2 žlice maslaca. Miješajte mikserom 4-5 minuta. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta do 1 sat.U međuvremenu pomiješajte maslac sobne temperature, češnjak, parmezan, peršin, kadulju i s malo soli.
Premjestite tijesto na radnu površinu i izrežite na 4 jednaka dijela. Jedan po jedan komad na pobrašnjenoj površini razvaljajte u veliki pravokutnik. Preko svakog komada tijesta rasporedite 1/4 smjese od maslaca i češnjaka, a zatim tijesto prerežite uzdužno na 3 trake. Izrežite trake poprečno na 4 trake kako biste dobili 12 kvadrata. Složite svih 12 kvadrata tijesta jedan na drugi.
Ponovite s preostala 3 komada tijesta pa složite dobivene svežnjeve tijesta u lagano namazanu posudicu za kuglof, ostavljajući male razmake između hrpica tijesta, kako bi moglo rasti (odvojite prstima tijesto u skupinice po 4 kvadrata).
Pokrijte posudu plastičnom folijom i pustite da se diže na toplom mjestu dok tijesto gotovo ne dosegne vrh posude, oko 1 sat. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva pa pecite kruh ne porumeni, 30 do 40 minuta.
Ostavite da odstoji u tavi 5 minuta, a zatim pažljivo izvadite. Premažite s dodatnim rastopljenim maslacem i pospite krupnom morskom soli te prije posluživanja ukrasite grančicama timijana.